Sorin Oprescu se simte mai bine: Când va putea să dea o declarație în fața anchetatorilor

Sorin Oprescu se simte mai bine: Când va putea să dea o declarație în fața anchetatorilor
Publicat: 24/10/2015, 17:28

Avocatul lui Sorin Oprescu a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că a fost la Arestul Capitalei pentru a discuta cu clientul său pe două teme.

„Prima temă este legată de contestația la cererea noastră de înlocuire (a arestului preventiv, n.r.) și a doua temă este legată de fondul cauzei, existând anticiparea apărării că procurorii vor solicita, în perioada următoare, o extindere a cercetărilor față de domnia sa. Repet, este o anticipare și nu o informație concretă. Anticiparea este dată de faptul că, analizând evoluția cauzei, am constatat o serie de acte pe care ei (anchetatorii, n.r.) le-au făcut, paralele de acuzațiile inițiale. Nu știm exact infracțiunea, dar actele făcute în cazul celorlalți au fost pe linia evaziunii fiscale”, a spus Alexandru Chiciu.

Avocatul a explicat că anticipează o posibilă extindere a cercetărilor în cazul lui Oprescu pe baza faptului că procurorii anticorupție verifică celelalte persoane din dosar cu privire la fapte de evaziune fiscală. Astfel, potrivit lui Chiciu, raportat la mersul anchetei, este posibil ca și în cazul lui Sorin Oprescu să se facă o extindere a acuzațiilor, menționând că anchetatorii nu i-au anunțat despre vreun demers în acest sens.

„În toate dosarele mari, s-a mers inițial cu o acuzație și, după 30, 40, 50 de zile, procurorii au procedat la extinderi ale acuzațiilor, în preajma momentelor în care au prelungit arestarea. Miercuri, în mod normal, ar trebui să se facă o nouă cerere de prelungire și atunci, având în vedere practica procurorilor anticorupție, la rândul meu, intuiesc faptul că vor proceda în acest sens”, a arătat Chiciu.

Avocatul a mai spus că Sorin Oprescu este pregătit să dea prima declarație în fața anchetatorilor DNA în acest dosar, iar o solicitare în acest sens va fi făcut săptămâna viitoare la DNA.

„Voi solicita procurorilor, săptămâna viitoare, audierea lui Sorin Oprescu în legătură cu elementele și acuzațiile aduse de DNA până în acest moment, audiere ce nu a avut loc până acum la procuror, ci doar în fața judecătorilor de depturi și libertăți. Este stabilizat medical din acest punct de vedere și suntem pregătiți pentru această chestiune”, a adăugat Chiciu.

Avocatul a mai arătat că, din punctul de vedere al apărării lui Sorin Oprescu, „ancheta are un curs unidirecțional”, în sensul în care, deși s-au solicitat patru martori ce puteau confirma teza apărării, aceștia au fost respinși, la fel fiind respinsă și confruntarea cu denunțătorul. În acest context, apărarea vrea să trimită o sesizare la CEDO.

„Este vorba de cei patru martori care confirmă că este vorba de un împrumut, iar aceștia au fost respinși de procuror. Procurorul a respins, totodată, și cererea de confruntare cu denunțătorul. Aceste elemente arată caracterul unidirecțional al anchetei, în sensul exclusiv al strîngerii probelor în acuzare, fapt care contravine deciziei Curții Europene în cauza „Tărău contra România”. Din acest punct de vedere, săptămâna viitoare, având în vedere intuiția noastră și practica din alte dosare, precum și din cauza elementelor de tratament pe care le-a avut în arest, vom trimite CEDO o sesizare”, a mai arătat Chiciu.

Avocatul a arătat că pare că practica DNA de aduce la lumină noi acuzații chiar înaintea prelungirilor măsurilor preventive se transformă într-o cutumă, dând ca exemple de situații de acest gen cazul lui Radu Mazăre și cel al Elena Udrea. „La Mazăre, înainte de prelungire au scos chestia cu conturile, la Udrea, au scos chestia cu finanțarea partidelor”, a adăugat Chiciu.

Avocatul a precizat că, din punctul său de vedere, această modalitate în care procedează anchetatorii DNA ar fi ilegală.

Tribunalul București a respins, în 21 octombrie, cereera lui Sorin Oprescu de înlocuire a măsurii arestului preventiv, luată în 6 septembrie, cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro. Decizia a fost contestată de Sorin Oprescu și se va judeca la Curtea de Apel București.

Avocatul Viorel Mocanu spunea că a trimis, în 15 octombrie, o sesizare conducerii Ministerului Afacerilor Interne, în care a acuzat conducerea Arestului Central și pe șefa cabinetului medical al unității că nu respectă măsurile stabilite de medici pentru Sorin Oprescu.

Avocații lui Sorin Oprescu au reclamat și la Ministerul Sănătății comportamentul personalului medico-sanitar de la Arestul Capitalei, arătând, într-o sesizare înregistrată în 9 octombrie, că nu se respectă drepturile edilului și nu i se acordă tratament și hrană adecvate bolilor de care suferă. Viorel Mocanu preciza că sesizarea făcută la Ministerul Sănătății a fost transmisă la Colegiul Medicilor, care urmează să o soluționeze.

Într-un document transmis în 14 octombrie de Ministerul Sănătăți avocatului Viorel Mocanu se arată că petiția din 9 octombrie a fost redirecționată Ministerului Afacerilor Interne, cu solicitarea informării petentului asupra rezultatelor măsurilor. Petiția a fost redirecționată întrucât legea prevede că asigurarea sănătății publice în unitățile MAI, în speță Arestul Central al Poliției Capitalei, se face prin rețeaua sanitară a acestei instituții.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel București a menținut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv și fiind suspendat din funcție, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.

Sorin Oprescu a fost dus, în 14 octombrie, înapoi în Arestul Poliției Capitalei, după ce i-au fost făcute investigații medicale la Centrul Oncologic Fundeni, cerute de avocații edilului, care arătau că i-ar fi fost depistat un nodul la un plămân, existând suspiciuni că ar avea cancer.

Primarul suspendat al Capitalei fusese transferta în 8 octombrie, sub pază, din Arestul Capitalei, mai întâi la Institutul Oncologic București, apoi la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N. Paulescu”, unde a stat cinci zile, din 9 până în 14 octombrie.

Apărătorii lui Sorin Oprescu arătau, în cererea de transfer într-un spital, că, în urma investigațiilor medicale la care primarul suspendat al Capitalei a fost supus la Spitalul Universitar de Urgență București, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecțiuni, unele grave, fiindu-i depistat și un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni privind un posibil cancer. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat „un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept”, fiind recomandată efectuarea unor investigații suplimentare.

Sorin Oprescu a fost transferat și în 26 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a stat internat într-o rezervă la Secția de Cardiologie, sub pază, până în 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au făcut mai multe investigații, printre care și o coronarografie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...