SOV: L-am îndemnat pe Popa să vină în țară pentru a-și dovedi nevinovăția

SOV: L-am îndemnat pe Popa să vină în țară pentru a-și dovedi nevinovăția
Publicat: 23/05/2013, 19:01
Actualizat: 04/07/2013, 01:16

Sorin Ovidiu VÎntu a declarat joi, la Curtea de Apel București, că l-a îndemnat de multe ori pe Nicolae Popa să revină în țară pentru a-și redeschide dosarele în care a fost condamnat și că SRI are înregistrările acestor discuții, dar nu le-a depus la dosar întrucât nu a avut mandat de la judecător.

Curtea de Apel București a dezbătut joi apelurile făcute de Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Țurcan și Alexandru Stoian împotriva deciziei Tribunalului București prin care au fost condamnați la pedepse cu închisoarea, cu executare sau cu suspendare, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru prăbușirea FNI.

Avocații celor trei au arătat în fața instanței că în acest caz procurorii nu s-au axat decât pe interceptări telefonice, care nu se coroborează cu alte probe concludente din dosar. Ei au susținut că în acest fel nu se poate stabili o vinovăție clară și nicidecum stabilirea unor pedepse în cazul celor trei.

Avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu le-a spus judecătorilor că, în opinia sa, decizia de condamnare a clientului său a fost dată de o instanță necompetentă, în contextul în care dosarul trebuia să fie judecat de o instanță de la Judecătoria Buftea.

Avocații au cerut achitarea celor trei sau casarea deciziei Tribunalului București și trimiterea dosarului la Judecătoria Buftea pentru rejudecare.

Procurorul prezent la ședința de judecată le-a cerut judecătorilor respingerea apelurilor formulate de Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Țurcan și Alexandru Stoian, arătând că Tribunalul București a stabilit o decizie corectă în această cauză.

Sorin Ovidiu Vîntu a arătat în fața instanței că acest dosar reprezintă o răzbunare politică, „fiind de notorietate conflictul la scenă deschisă cu Traian Băsescu sau cu șeful SRI, Maior”.

Vîntu a spus că, în opinia sa, dosarul a fost instrumentat „total neprofesionist” și că există informații incomplete, unele provenind chiar de la SRI. În acest context, Vîntu a declarat că vorbea foarte mult cu Nicolae Popa la telefon, căruia îi spunea „Viorel” și că de mai multe ori a încercat să-l convingă să revină în țară pentru redeschiderea dosarelor în care a fost judecat și condamnat.

Sorin Ovidiu Vîntu a mai spus că i-a promis lui Nicolae Popa suportul financiar în acest sens și că toate aceste discuții s-ar afla la SRI. Vântu a precizat că SRI ar fi făcut interceptări ale acestor discuții prin biroul de protecție, și nu prin mandat obținut de la judecător, iar aceste interceptări nu au fost depuse la dosar.

El a mai arătat că, prin șoferul său, i-a trimis lui Nicolae Popa 20.000 de euro după momentul arestării acestuia în Indonezia, dar aceasta nu poate fi considerată o favorizare.

Instanța Curții de Apel București a finalizat dezbaterile în acest dosar, urmând să dea o soluție în 6 iunie.

În 2 octombrie, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa, Tribunalul București i-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare, pe Octavian Țurcan la un an de închisoare cu suspendare și pe Alexandru Stoian, șoferul lui Vîntu, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost contestată de cei trei și de procurori la Curtea de Apel București.

În 12 octombrie 2010, procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul instanței supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan pentru favorizarea lui Nicolae Popa și pe Alexandru Stoian, șoferul lui Vîntu, pentru complicitate la această infracțiune.

Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbușirea Fondului Național de Investiții, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români și-au pierdut banii investiți, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensații.

La scurt timp de la prăbușirea, în mai 2000, a Fondului Național de Investiții, Popa a plecat din țară. Aproape doi ani mai târziu, autoritățile române au emis pe numele lui un mandat internațional de arestare.

Procurorii au stabilit, în urma probatoriului administrat, că în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi transmis, din totalul sumei anuale de 200.000 euro „convenite cu condamnatul Popa Nicolae”, două tranșe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.

„Suma îi era necesară condamnatului pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autoritățile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă și executorie”, potrivit procurorilor.

În acest scop, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat și modalitățile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacțiilor și persoanelor implicate în aceste operațiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Țurcan, arătau procurorii.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o altă tranșă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autoritățile judiciare.

După arestarea lui Nicolae Popa, în 2 decembrie 2009, de către autoritățile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vîntu și Alexandru Stoian „au desfășurat acțiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România”, mai arată procurorii. Aceștia precizează că sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, „pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare și a-l ajuta să rămână în Indonezia”, arătau procurorii.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus în țară din Indonezia în 22 aprilie 2011, după mai bine de zece ani de la prăbușirea Fondului Națonal de Investiții.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în 1 mai din Penitenciarul Jilava, după ce a executat pedeapsa de un an de închisoare pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță.

În 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instanței supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan, foștii directori ai Petromservice Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnostopol în dosarul delapidării Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Dosarul delapidării Petromservice este judecat la Tribunalul București, următorul termen fiind în 5 iunie.

Într-un alt dosar, în august 2012, procurorii DIICOT – Structura Centrală au început cercetările în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan, Gheorghe Șupeală și altor șapte persoane pentru spălare de bani și delapidarea patrimoniul Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Vîntu este judecat și în dosarul privind devalizarea Fondului Național de Investiții (FNI), fiind acuzat de spălare de bani și instigare la delapidare. Discuțiile în acest dosar vor continua în 27 mai, la Tribunalul București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu