UPDATE | Dosar penal în cazul șpăgii de la morga Spitalului din Suceava. Doi bărbați acuză că li s-au cerut bani când au mers să-și ridice morții

UPDATE | Dosar penal în cazul șpăgii de la morga Spitalului din Suceava. Doi bărbați acuză că li s-au cerut bani când au mers să-și ridice morții
Şpaga pentru ridicarea morţilor de la morgă, lăsată într-o cutie de pantofi: „S-a pus repede capacul, «să nu se infecteze»“
Publicat: 09/04/2020, 16:10
Actualizat: 07/04/2021, 01:49

Doi bărbați din Suceava susțin că o angajată de la morga Spitalului Suceava le-a cerut 100 de lei când au mers să își ia rudele decedate. Banii au fost puși într-o cutie de pantofi.

Dosar penal pentru suspiciune de mită la morga Spitalului Judeţean Suceava

Procurorii suceveni au deschis un dosar penal, in rem, ce vizează angajaţi ai de la morga Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, existând suspiciune de luare de mită.

Într-un comunicat de presă remis Agerpres, joi, de Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, se arată că, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public, respectiv în mediul on-line, în presă şi pe reţelele de socializare, privind săvârşirea de infracţiuni de corupţie de către personalul de la morga din cadrul SJU Suceava, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, fiind constituit un dosar penal.

Din actul de sesizare rezultă că în perioada martie – aprilie 2020 funcţionari publici din cadrul SJU Suceava au pretins şi primit diferite sume de bani de la membrii de familie ai persoanelor decedate în această perioadă, pretinzând aceste sume pentru „eforturile” făcute în legătură cu constatarea decesului, îmbălsămarea persoanelor decedate, îmbrăcarea acestora, etc., deşi toate aceste servicii intră în atribuţiile de serviciu ale personalului angajat în cadrul instituţiei medicale.

În prezent se efectuează urmărire penală in rem, cu privire la fapte, pentru clarificarea situaţiei de fapt şi pentru stabilirea existenţei răspunderii penale.

Cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu lucrători operativi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Știrea inițială:

Cei doi bărbați susțin că au avut probleme și în momentul în care au vrut să recupereze telefoanele, actele sau bijuteriile părinților care au murit în spital.

Vasile Costeniuc a mers pe 4 aprilie la Spitalul Județean Suceava să ia trupul neînsuflețit al tatălui său și spune că o angajată a morgii unității medicale i-a cerut bani.

„Stând acolo, eram cu șoferul mașinii cu care am preluat decedatul și vine o asistentă, angajată a morgii, nu trebuie să bag toată instituția. Ea mi-a luat banii. , mi-a spus. Eu nu am înțeles ce trebuie să dau, ca să îl spele, ca să îl îmbrace”, a declarat pentru Mediafax Vasile Costeniuc.

Bărbatul spune că l-a întrebat pe șoferul mașinii mortuare despre ce e vorba, iar acesta i-a răspuns că trebuie să dea 100 de lei.

„Iau de la fratele meu 100 de lei și intru înăuntru, chiar după ușă, aveau o cutie de pantofi și am pus acolo 2 de 50 ( n.r. două bancnote de 50 de lei). A pus capacul la cutie și după îmi spune dacă nu vreau să fac o poză. Am zis că îmi face un favor, că nu am voie să fac poze. I-am făcut o poză tatălui meu, imediat a închis sacul, a pus capacul, suruburi, sigilat și la mașină. (…) Bani pentru nimic la morgă. După ce că omul e supărat, vai de capul lui, îi mai iei și bani. Pentru ce, nu știu. Să facă ce?”, a povestit Vasile Costeniuc.

Acesta susține că nici până acum nu a găsit telefonul tatălui său.

„Nu că ar fi vinovată ea, dar tot se dădea ea de ceasul morții că ar căuta telefonul și nu îl găsea. Am zis că cine știe pe unde e, asta e. (…) După ce mă dezmeticesc eu mă întreb de ce am dat 100 de lei. , îmi spune șoferul”, a mai spus suceveanul.

Vasile Costeniuc nu este singurul căruia i-au fost ceruți bani la morga din Suceava.

Lucian Ciobanu a declarat că s-a certat cu angajații de acolo pentru a putea să recupereze telefonul, actele și bijuteriile mamei sale.

„Mi-au cerut 100 de lei, să îi punem într-o cutie de carton, că . Tata a pus 100 de lei și a luat 50 înapoi, că erau mai mulți bani acolo și s-au supărat doamnele. Ne-au zis să mai punem 100. Ne-am luat cu ele în gură și nu am mai pus nimic, au rămas numai 50 de lei puși”, a declarant, pentru Mediafax, Vasile Ciobanu.

Acesta a cerut explicații, însă i s-a spus că „toată lumea pune acolo 100 de lei, că trebuie, nu spune nimeni pentru ce”.

Problema nu este cei 100 de lei pe care îi cer angajații de la morgă, susține Lucian Ciobanu: „Nu voiau să ne mai dea telefon, bani, cercei, lucrurile mamei. După o ceartă scurtă le-au adus de pe undeva din spital. Nu mi-au spus că au fost pierdute, tot îmi aduceau bagajul pe care i-l trimisesem pachet cu o zi înainte, că îmi ceruse mama pijamale și prosoape. Le-am spus că vreau geanta cu care s-a internat acum 3 săptămâni și jumătate și cu bunurile ei. Până la urmă mi l-au adus”, a spus Lucian Ciobanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Bill Gates pariază pe aceste locuri de muncă. Nu vor dispărea niciodată
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu