Speranța de viață în România, mai mică decât media din Uniunea Europeană

Speranța de viață în România, mai mică decât media din Uniunea Europeană
Publicat: 30/04/2019, 15:34

În timp ce, la nivel european, speranța de viață este de 64.2 de ani pentru femei, respectiv 63.5 de ani pentru bărbați, în România, media de vârstă este de 59 de ani pentru femei, respectiv 59, 8 de ani pentru bărbați, potrivit studiului Eurostat.

Medicul de familie, Valeria Herdea, a declarat pentru MEDIAFAX că speranța de viață a unei țări este determinată atât de contextul geopolitic în care aceasta se află, cât și de sistemul de sănătate al țării în cauză. Potrivit medicului, la foarte multe capitole, România se află cu mult în urma Europei. „Atunci când vorbim despre speranța de viață, vorbim și de contextul geopolitic al unei țări, și vorbim despre sistemul de sănătate al unei țări. În acest moment noi avem un sistem de sănătate destul de bun, dar sigur, perfectibil. La foarte multe capitole încă suntem mult în urma Europei, deși facem parte din U.E de destul de mulți ani, din 2007″, a spus medicul.

Doctorul a precizat că mortalitatea ridicată înregistrată încă în cazul anumitor afecțiuni, dar și incidența crescută a bolilor cronice în rândul populației sunt factori care amplifică acest fenomen. „Încă avem mortalitate de până la 19% sub vârsta de 5 ani prin pneumonii, ceea ce este încă foarte serios, fiind o rată mare. În altă ordine de idei, avem nevoie să știm că, din păcate, ne confruntăm cu o incidență crescută a bolilor cronice, care au la bază malnutriția, vorbim de obezitate, dacă în anul 1999 vorbeam de un procent de 10-15%, acum ne confruntăm cu aproximativ 20-25% în rândul tinerilor, și o medie de peste 20% în rândul adulților, poate chiar mai mult”, a afirmat medicul.

În același context, ea a declarat și că statisticile existente, raportate la nivelul țării noastre, sunt îngrijorătoare. „Unul din patru pacienți este hipertensiv, unul din patru pacienți este cu insuficiență venoasă periferică cronică, boală hemoroidală, să nu uităm că avem un procent mare de diabetici și să nu uităm că, din păcate, tuberculoza încă face ravagii”, precizează Valeria Herdea.

Valeria Herdea a declarat în acest sens că vorbim de factori nemodificabili care pot influența starea noastră de sănătate, dar și de factori modificabili. Dintre cei din urmă, medicul menționează reducerea fumatului, a automedicației, dar și prezentarea periodică, preventivă la medic.

În contextul vizitelor periodice la medic, Valeria Herdea afirmă că foarte multe persoane neglijează acest aspect ani de zile. „Sunt foarte multe persoane care nu se prezintă la medic ani de zile. Există și o rată destul de mare de șomaj, există persoane care, din păcate, lucreză în afara țării și care scapă serviciile de sănătate și afară și în interior, iar asta înseamnă aproape 10-15% din populația înregistrată în România”, spune medicul de familie.

Medicul atrage atenția asupra a trei aspecte vitale în sensul îmbunătățirii procentului speranței de viață: asumarea responsabilității personale, prevenția și educația.„În primul rând să înțeleagă că sănătatea este un brand și că sunt și ei respsonsabili de îngrijirea acestei sănătăți. În al doilea rând să înțeleagă că prevenția, prezentarea la medic atunci când încă ești sănătos, este esențială. Iar în al treilea rând, să nu uităm că a fi educat înseamnă a învăța și că poți să trăiești, supraviețuiești cu bolile cronice”, precizează acesta.

Valeria Herdea a concluzionat spunând că, una dintre cele mai mari probleme la acest moment rămâne netratarea corespunzătoare a unor afecțiuni de către pacienți, care aleg să întrerupă anumite tratamente prescrise în momente nepotrivite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri