Spitalele, obligate să organizeze în 10 zile proceduri pentru aprovizionarea cu medicamente -proiect

Spitalele, obligate să organizeze în 10 zile proceduri pentru aprovizionarea cu medicamente -proiect
Publicat: 12/11/2012, 15:17
Actualizat: 18/05/2015, 20:52

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere publică miercuri, prevede o listă cu 100 de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe perioada spitalizării. Printre medicamentele de pe listă se află cele pentru bolnavii de cancer, antibiotice și vaccinul rabic.

„Este vorba, practic, despre acele medicamente necesare pacienților care sunt ieftine și, din acest motiv, nu mai sunt aduse de către distribuitori sau sunt cu risc ridicat de a nu mai fi aduse”, a explicat, pentru MEDIAFAX, noul ministru al Sănătății, dr. Raed Arafat.

Lista cu medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor va fi actualizată semestrial, prin modificarea/completarea acesteia sau ori de câte ori condițiile de modificare/completare o impun, pe baza propunerilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, cu avizul unității de evaluare a tehnologiilor medicale și a Direcției Farmaceutice și a Dispozitivelor Medicale, aprobată prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, se arată în proiect.

Proiectul de ordin prevede că unitățile sanitare publice cu paturi au obligația să organizeze proceduri de achiziții publice pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfășurarea propriei activități medicale, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare privind achizițiile publice, în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea in vigoare a actului normativ.

„Pentru asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate și a continuității tratamentului pentru pacienții din unitățile sanitare publice cu paturi, acestea au obligația să organizeze proceduri de achiziții, conform legii, pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfășurarea propriei activități medicale în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordinului.
Totodată, prin proiectul de ordin se reglementează obligatia unităților sanitare publice cu paturi de a se asigura că pe parcursul anului nu înregistrează disfunctionalități în aprovizionarea cu aceste medicamente; în acest sens, unitățile sanitare vor înscrie în contractele încheiate conform legii clauze care să asigure acest lucru”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit proiectului, prețul de achiziție al medicamentelor nu poate depăși prețul stabilit conform prevederilor ordinului ministrului Sănătății privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman, în condițiile legii.

Pentru cele 100 de medicamentele menționate, ca urmare a procedurilor de achiziții publice derulate în condițiile legii, spitalele vor încheia acorduri-cadru pe o perioadă de maximum trei ani și respectiv contracte subsecvente, potrivit legii, se mai precizează în proiect.

Conform aceluiași proiect, spitalale au obligația să prevadă în acordurile-cadru, respectiv în contractele subsecvente încheiate pentru medicamentele de pe listă, clauze care sa asigure aprovizionarea continua cu medicamentele ce fac obiectul contractului. Clauzele vor viza livrarea medicamentelor către spitale în cel mult trei zile lucrătoare de la lansarea comenzii sau în 24 de ore pentru situații urgente, justificate medical.

De asemenea, decontarea contravalorii medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pentru consumul în spitale se va efectua de către unitățile sanitare publice cu paturi către furnizori în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data validării facturilor depuse în vederea decontării la casa de asigurări de sănătate, validare care se realizează în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentelor justificative la casa de asigurări de sănătate și se realizează lunar în ordine cronologică, din fondurile aprobate cu această destinație, în limita sumelor disponibile.

În proiect se mai arată că nerespectarea dispozițiilor ordinului conduce la încetarea contractului de management și, respectiv, a contractului de administrare, ceea ce înseamnă că directorii de spitale care nu se îngrijesc de aprovizionarea cu medicamente riscă să fie schimbați din funcție.

Proiectul de ordin al MS se va afla în dezbatere publică până la 7 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni