Spitalul de Arși: Bărbatul rănit în explozia din Călărași respiră ajutat de aparate

Spitalul de Arși: Bărbatul rănit în explozia din Călărași respiră ajutat de aparate
Publicat: 27/12/2013, 16:13
Actualizat: 11/02/2019, 14:29

Bărbatul rănit în explozia dintr-un bloc din Călărași este în continuare în stare gravă, are arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului, respiră ajutat de aparate și este sedat, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt la Spitalul de Chirurgie Plastică și Arsuri, Adrian Stănculea.

„Pacientul este în stare gravă, este stabil hemodinamic, dar rămâne intubat. Nu putem vorbi de starea de conștiență pentru că este ținut adormit”, a spus medicul Adrian Stănculea.

El a precizat că după ce bărbatul va fi detubat vor fi continuate investigațiile pentru a vedea dacă are arsuri de căi respiratorii superioare, dar mai ales inferioare, afectarea acestora din urmă fiind extrem de importantă în stabilirea conduitei terapeutice și a prognosticului.

Explozia a avut loc miercuri, la ora 17.44, într-un bloc de pe strada Calea București din Călărași, soldându-se cu decesul unei femei în vârstă de 44 de ani, Gina Popescu, și rănirea gravă a unui bărbat, Victor Avădanei, de 61 de ani. Bărbatul, care este proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagrația, este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din Capitală, la secția de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului. De asemenea, alte cinci persoane au fost rănite ușor în urma deflagrației.

Blocul afectat de explozie are cinci scări, iar deflagrația a avut loc la scara doi, toate cele opt apartamente fiind avariate. În urma exploziei, alimentarea cu gaz și energie electrică a fost oprită la toate cinci scări ale blocului.

Familiile care locuiau în apartamentele de la scara doi au fost evacuate, autoritățile locale punându-le la dispoziție un spațiu provizoriu de cazare, respectiv un cămin pentru elevi, însă majoritatea au preferat să meargă la rude sau prieteni. În ceea ce privește locatarii de la celelalte patru scări ale blocului, o parte dintre aceștia au plecat la rude sau la prieteni, din cauza lipsei gazului și a energiei electrice, în timp ce alții au preferat să rămână totuși în locuințe.

Conform datelor prezentate de vicepremierul Gabriel Oprea, care joi a mers la Călărași, deflagrația a provocat distrugeri majore la opt apartamente de pe scara doi a blocului, în urma exploziei fiind, de asemenea, afectate locuințe de pe scara trei a imobilului, dar și spațiile comerciale de la parterul clădirii.

Oprea a spus că un expert în securitatea construcțiilor, venit de la București, a început evaluarea riscurilor în ceea ce privește blocul în care s-a produs explozia, primele concluzii arătând că imobilul nu este în pericol de părbușire.

Gabriel Oprea adăuga că vineri după-amiază specialiștii de la Distrigaz vor stabili dacă este posibilă reluarea alimentării cu gaze pentru celelalte patru scări ale imobilului, aceasta fiind urmată de reluarea furnizării energiei electrice, pentru ca oamenii să își poată relua „încet, dar sigur” viața normală.

Oprea a mai anunțat că a fost începută o anchetă penală pentru a se stabili cauzele deflagrației și că, în funcție de rezultatele acesteia și ale expertizei, se vor acorda despăgubiri.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Călărași, Răducu Filiescu, a spus că autoritățile locale se vor implica și vor sprijini financiar înmormântarea femeii de 44 de ani, moartă în urma deflagrației, precizând că aceasta fusese, în trecut, angajată a CJ, iar în prezent lucra la Agenția de Dezvoltare Regională.

Acesta a menționat că autoritățile și-au propus să înceapă reparații la bloc „foarte repede”, dar nu înainte de finalizarea expertizei și de stabilirea surselor de finanțare.

În acest context, șeful CJ Călărași a spus că se dorește ca, în primul rând, banii pentru reparații să vină de la firmele de asigurări și că autoritățile nu vor să preseze anchetatorii, astfel încât rezultatele anchetei să fie concludente.

Reprezentanții Distrigaz Sud Rețele au anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagrația.

Locatarii blocului din Călărași afectat de explozie și angajați ai cafenelei de la parterul clădirii susțin că, miercuri, înainte de producerea deflagrației, doi lucrători ai Distrigaz au venit la fața locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenția. În urma verificărilor angajații Distrigaz au stabilit că nu există probleme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple