Sportivii medaliați la JO vor primi de la Guvern premii totale de cinci milioane de euro. Premierul Ponta a dublat sumele acordate olimpicilor

Sportivii medaliați la JO vor primi de la Guvern premii totale de cinci milioane de euro. Premierul Ponta a dublat sumele acordate olimpicilor
Publicat: 13/08/2012, 23:52
Actualizat: 05/03/2014, 21:55

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că Guvernul va acorda premii totale în valoare de cinci milioane de euro în urma rezultatelor înregistrate de delegația României la JO, precizând că niciodată nu l-a convins atât de ușor pe ministrul de Finanțe să scoată din vistieria statului o asemenea sumă.

„Mâine, Guvernul își va ține cuvântul dat și va acorda și recompensele materiale meritate de câtre cei care au obținut medalii. Niciodată nu l-am convins atât de ușor pe ministrul de Finanțe să scoată din vistierie cinci milioane de euro. Mi-aș fi dorit să avem atâtea medalii cât să dăm 50 milioane de euro”, a spus Ponta la Palatul Cotroceni, unde sportivii români medaliați la JO au fost decorați de președintele interimar Crin Antonescu.

Ponta a apreciat că România a obținut un număr mare de medalii la Londra, ținând cont de cât de puțin au investit autoritățile în sport în ultimii ani. „S-a vorbit și se vorbește că nu sunt atât de multe medalii, ca în alte ocazii, dar pentru cât de puțin au făcut autoritățile pentru sportivii noștri, este o minune că avem atâția medaliați. Vă rog să vă gândiți practic de săptămâna aceasta la Rio 2016. Să vă gândiți repede la ceea ce anume trebuie să facem pentru ca sportivii noștri să se bată se bată în condiții cât de cât egale în următoarele competiții”, a afirmat Ponta.

Premierul le-a cerut conducătorilor sportului românesc, prezenți și ei la festivitatea de la Cotroceni, să definitiveze pachetul legislativ pentru dezvoltarea sportului, ca să fie trimis cât mai repede Parlamentului. „În toamnă, să fie gata acel pachet legislativ care să cuprindă strategia României pentru echipele olimpice, pentru dezvoltarea sportului și investițiile de care este nevoie. Țările cu care ne-am luptat investesc foarte mult și știm că nu se pot obține rezultate de azi pe mâine. Singura lege pentru care mi-aș angaja răspunderea în fața Parlamentului este legea sportuilui și vă rog să nu ratați această ocazie”, a spus primul ministru.

Potrivit legislației în vigoare, un titlu olimpic este răsplătit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot în lege se menționează că aceste sume pot fi dublate, la propunerea președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, lucru care s-a întâmplat de fiecare dată.

Pe lângă medaliați, legea prevede să fie premiați și ocupanții locurilor 4-6, după cum urmează: locul 4 – 14.000 euro, locul 5 – 10.500 euro, locul 6 – 7.000 euro. După JO de la Beijing, Guvernul a dublat și premiile pentru locurile 4-6.

Totodată, antrenorii și specialiștii, precum și personalul din cadrul federațiilor sportive naționale care au contribuit la clasarea sportivilor pe locurile I -VI la jocurile olimpice vor fi și ei premiați.

Pe lângă premiile acordate de Guvern, medaliații vor mai primi premii din partea COSR, a cluburilor și câte un autoturism Renault.

Sportivii medaliați la Jocurile Olimpice, tehnicienii care au contribuit la pregătirea lor și oficialii federațiilor sportive cu rezultate bune la Londra au fost decorați, luni, de președintele interimar Crin Antonescu, la festivitatea de la Palatul Cotroceni participând și premierul Victor Ponta.

De asemenea, au mai fost prezenți ministrul de Finanțe, Florin Georgescu, și ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ecaterina Andronescu.

Sportivii români participanți la Jocurile Olimpice de la Londra au revenit la București, luni, după două săptămâni de competiție în care au reușit să obțină nouă medalii, din care două de aur.

România a fost reprezentată la JO de 103 sportivi din 15 discipline și a încheiat competiția pe locul 27 în clasamentul pe națiuni, cu nouă medalii (2-5-2): aur – Alin Moldoveanu (tir) și Sandra Izbașa (gimnastică, sărituri); argint – Alina Dumitru, Corina Căprioriu (ambele judo), Roxana Cocoș (haltere), echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor (gimnastică, sol); bronz – echipa feminină de gimnastică și Răzvan Martin (haltere).

România nu a mai obținut un număr atât de mic de medalii de aur, două, de la JO de la Tokyo din 1964, dar atunci au mai fost cucerite patru de argint și șase de bronz. După olimpiada japoneză, sportivii români au obținut la fiecare ediție a JO minimum patru medalii de aur, cu excepția JO din 1972 de la Munchen, când au fost câștigate trei medalii de aur.

La JO de la Beijing, din 2008, bilanțul delegației României a fost de opt medalii, dintre care patru de aur, una de argint și trei de bronz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni