STARE de URGENȚĂ | Adrian Streinu-Cercel face anunțul: Când vor ieși românii din izolare

Redactor:
Gandul
STARE de URGENȚĂ | Adrian Streinu-Cercel face anunțul: Când vor ieși românii din izolare
Dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului „Matei Balș”, cere precauție în perioada de relaxare

Ordonanța Militară Nr. 4 a fost publicată, duminică seară, în Monitorul Oficial, după conferința de presă a conducerii Ministerului Afacerilor Interne, și prevede noi măsuri în ceea ce privește starea de urgență și izolarea cetățenilor. În acest context, foarte mulți romni se întreabă cât timp vor dura izolarea la domiciliu și limitarea deplasărilor ca măsură de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus pe teritoriul țării. 

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a vorbit despre izolarea la care sunt supuşi în acest moment românii şi despre momentul în care aceasta va lua sfârşit, relatează Mediafax.

„Voi contraria pe foarte mulți oameni. Din punctul meu de vedere, mă intereseză să nu vad pacienţi îmbolnăviţi. Dacă ei se îmbolnăvesc, vreau să văd doar formele uşoare. Dacă oamenii mor, despre ce economie mai vorbim noi? Trebuie o pauză de 10 săptămâni după care ne putem relua viaţa. E momentul ca preşedintele să se implice în mod direct. Iar decizia să fie la cel mai înalt nivel posibil. Trebuie convocat CSAT”, a declarat acesta potrivit sursei citate.

De asemenea, acesta a punctat că la începutul lunii iunie, românii vor putea ieși din case în mod „categoric”.

Bilanțul din România

În plus, acesta a vorbit și despre bilanțul cazurilor din România.

„Bilanțul de până astăzi (n. r. 29 martie)  este foarte trist. Mi-aș fi dorit să fie altfel, dar din păcate nu este. Împreună cu colegii de la Ministerul Sănătății s-a elaborat planul Alb, în care s-a stabilit cine intră în prima linie și când. Ne interesează cu ce forțe din linia întâi suntem la bătaie. În momentul de față rețeaua de boli infecțioase din România e în prima linie. În prima linie sunt infectionistii și pneumologii. Urmează spitalele de suport, gândite că să reușim să facem față acestei pandemii, mobilizarea a fost exemplară. Trebuie să eșalonăm această bătălie astfel încât să ne conservăm resursă umană. Mobilizarea a fost generală. Aș vrea să mulțumesc tuturor colegilor că nu au făcut niciun pas înapoi. Personalul medico-sanitar e de o excepțională valoare. Se schimbă paradigmă medic-pacient. Relația nu mai e aceeași de acum 6 luni de zile. Introducem distanță socială. De la 2 metri cum să te duci cu stetoscopul să asculți pe cineva? Atunci intervin celelalte device-uri”, a mai explicat managerul Institutului „Matei Balș”.

1.815 cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate duminică (n.r. 29 martie 2020) la ora 20.00 în România, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat. 206 români au fost declarați vindecați, iar 52 sunt internați în secţiile de terapie intensivă. Amenzile pentru cei care nu respectă izolarea devin tot mai mari.

 

Inchide