Statul român plătește peste 15.300 de lei pe lună, pentru întreținerea suspecților de terorism. Câți suspecți sunt reținuți

Statul român plătește peste 15.300 de lei pe lună, pentru întreținerea suspecților de terorism. Câți suspecți sunt reținuți
Publicat: 14/12/2012, 11:48
Actualizat: 30/07/2014, 22:11

Autoritățile române au în custodie șase bărbați suspectați de terorism, întreținerea acestora costând pe lună 15.300 de lei. Pe lângă condiții de cazare la standarde europene, ei primesc trei mese pe zi, respectându-se inclusiv specificul alimentar al celor care sunt musulmani.

Potrivit unui răspuns dat de Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), la solicitarea agenției MEDIAFAX, în acest moment, în Centrele de Cazare a Străinilor Luați în Custodie în Custodie Publică se află șase persoane supectate de legături cu celulele teroriste de origine arabă, care au fost declarate indezirabile de judecătorii Curții de Apel București, la propunerea Serviciului Român de Informații (SRI).

Conform legii, un cetățean străin este declarat indezirabil după ce „a desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”.

La data hotărâtă de instanță, o escortă formată din polițiști ai Inspectoratul General pentru Imigrări se ocupă de punerea în executare a măsurii luate de magistrați.

Până la „îndepărtatea de pe teritoriul național”, suspecții de terorism au parte de cele mai bune condiții de cazare.

Conform unui răspuns formulat de ORI la solicitarea MEDIAFAX, spațiile în care aceștia sunt ținuți „sunt dotate astfel încât să ofere condiții adecvate de cazare și igienă personală”. „Cetățenii străinii cazați beneficiază de trei mese pe zi, potrivit normelor de hrănire stabilite prin lege, respectându-se specificul propriu în materie religioasă sau un eventual regim alimentar recomandat, aspect de care se ține cont la toți străinii cazați”, precizează sursa citată.

Ca urmare, fiind musulmani, suspecții de legături cu grupările teroriste nu sunt serviți la masă cu carne de porc, iar bucătarii nu le prepară decât acele produse pe care religia le permite să le consume.

În același timp, potrivit ORI, „costurile pentru o zi de cazare în centru pentru o persoană, sunt estimate la aproximativ 85 de lei, incluzând costurile legate de: hrană, facturi de energie, căldură, apă, telefonie, costuri cu personalul de supraveghere, la care s-ar adăuga și alte costuri necuantificate: transport la instanțele de judecată și misiuni diplomatice pentru audieri, comunicații etc”.

În documentul citat, se arată că, în acest moment, în centrele de cazare ale ORI există șase persoane declarate indezirabile, ceea ce însemnă că, într-o lună, statul român trebuie să plătească, pentru cele șase persoane, aproximativ 510 lei pe zi, ceea ce înseamnă că, în 30 de zile, costul întreținerii acestora situându-se în jurul sumei de 15.300 de lei.

Decontarea cheltuielilor este asigurată de către Ministerul Administrației și Internelor, prin bugetul alocat Inspectoratului General pentru Imigrări.

De la începutul anului, Curtea de Apel București a declarat ca persoane indezirabile un apatrid de etnie kurdă, un tunisian, un cetățean iordanian, trei cetățeni pakistanezi și alți zece cetățeni arabi.

În 14 martie 2012, Curtea l-a declarat pe Mikail Solmaz (43 de ani), apatrid de etnie kurdă, persoană indezirabilă pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de 15 ani. El deținea un document de călătorie emis de autoritățile olandeze. Instanța a dispus luarea în custodie publică a străinului până la îndepărtarea lui de pe teritoriul României. Deși avea drept de recurs, Solmaz nu a făcut, astfel că decizia a rămas irevocabilă.

În 17 mai 2012, Curtea l-a declarat indezirabil pe cetățeanul iordanian Elias Abd Elsamd Mohamad Abu Garbieh, pe o perioadă de zece ani. „Dispune luarea în custodie publică a pârâtului până la punerea în executare a măsurii, dar nu mai mult de 18 luni. Cu recurs în termen de zece zile de la comunicare”, stabilea instanța. Elias nu a făcut recurs.

În 9 iulie 2012, Curtea l-a declarat pe cetățeanul pakistanez Asif Muhammad Naveed (32 de ani) persoană indezirabilă pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de zece ani. Instanța a dispus luarea în custodie publică a străinului până la îndepărtarea de pe teritoriul României în temeiul art. 97 alin. (3) OUG 194/2002. Pakistanezul a făcut recurs, însă în 19 septembrie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația străinului, apreciind-o ca nefondată. Hotărârea a rămas irevocabilă.

În 24 august 2012, Curtea de Apel București a admis sesizarea Parchetului și i-a declarat pe Al Younes Ali, Traboulssi Khaled (alias Khaled Megdag Traboulssi), Mohamed Fadi (alias Mohamed FadiI Husein), Salem Ahmed, Salem Ali, Al Heiby Ziad, Al Heiby Mahmoud și Abushagra Mohammed, drept persoane indezirabile pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de 15 ani. Cei opt au făcut recurs la ICCJ împotriva deciziei din august, prin care au fost declarați indezirabili și s-a dispus luarea lor în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul României. În 25 septembrie 2012, ICCJ a respins recursul celor opt, hotărârea fiind irevocabilă. Ei sunt acuzați de „acțiuni subversive” în favoarea unor grupări teroriste.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, cei opt străini sunt suspectați de afiliere la organizațiile Hamas și Hezbollah. În acest context, aceștia ar fi luat legătura cu atentatorul de la Toulouse. Mohamed Merah, un francez de origine algeriană, în vârstă de 23 de ani, este suspectul principal în cazul crimelor de la Toulouse și Montauban. Aceeași armă și același scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai târziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban și în 19 martie în atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morți, dintre care trei copii.

În 26 octombrie 2012, Curtea de Apel București i-a declarat pe Zazai Anwar Sadat și Kharouti Muhammad Sadiq persoane indezirabile pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de 15 ani. Cei doi nu au făcut recurs, astfel că decizia instanței a rămas irevocabilă.

În 9 noiembrie 2012, Curtea l-a declarat pe cetățeanul tunisian Hassine Mohamed Amine (30 de ani) persoană indezirabilă pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de cinci ani. Străinul a făcut recurs, iar în 12 decembrie 2012 instanța supremă i-a respins contestația.

În 5 decembrie 2012, Curtea i-a declarat persoane indezirabile pe cetățenii pakistanezi Ramzan Muhammad (30 de ani) și Adeel Muhammad (19 ani), pentru rațiuni de securitate națională pe o perioadă de 15 ani. Ei nu a făcut deocamdată recurs.

Despre cazul acestora, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava, afirma că cei doi cetățeni pakistanezi au fost implicați în pregătirea unor activități ale unei structuri afiliate Al Qaida de comitere de acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...