STENOGRAME din dosarul operațiilor decontate ilegal de la Spitalul de Arși: Aș dori o vaginoplastie. Pentru îmbunătățirea vieții sexuale

STENOGRAME din dosarul operațiilor decontate ilegal de la Spitalul de Arși: Aș dori o vaginoplastie. Pentru îmbunătățirea vieții sexuale
Operații estetice pe banii contribuabililor
Publicat: 29/04/2014, 14:27
Actualizat: 29/07/2014, 18:29

Nouă medici de la Spitalul de Arși și o angajată a unei clinici private au fost reținuți de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB) vineri, după percheziți și audieri. Potrivit anchetatorilor, medicii vizați în dosarul operațiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 și 3.400 de euro, în funcție de tipul intervenției, banii fiind împărțiți între membrii echipei operatorii. Operațiile erau decontate apoi de Casa de Asigurări de Sănătate.

Procurorii susțin că pacienții care doreau efectuarea unor operații estetice contactau suspecții, medici angajați ai Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, în baza unor anunțuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienți care au efectuat operații similare.

Suspecții, medici în specialitatea chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, ofereau consultații pacienților care doreau efectuarea unor operații estetice, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, cât și în cadrul unor clinici private, au mai spus anchetatorii.

„În discuțiile purtate, suspecții le comunicau pacienților că pot opta pentru efectuarea intervenției în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preț mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenția s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică. În situațiile în care pacienții optau pentru efectuarea intervenției în spital, astfel cum le indicau suspecții, se întocmea documentația medicală în care erau menționate un diagnostic și un tip de intervenție medicală nereale”, a mai arătat PTB.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) și Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

„În cazul în care raportările erau validate de către CASMB și SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare intervenție medicală. Pentru „serviciile” oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenția chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro și 3.400 euro, în funcție de tipul intervenției, acestea fiind împărțite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenție, medicul secundar de intervenție și medicul anestezist)”, au mai spus anchetatorii.

Unul dintre cazurile prezentate de procurori este cel al unei paciente care a dorit o operație de vaginoplastie. Vaginoplastia este o operație care se efectuează numai la persoanele de sex feminin și care presupune înfrumusețarea sau remodelarea organului sexual. Pacienta a apelat la un medic de la Spitalul de Arși care i-a spus ca operația costă 800 de euro și pe care o va efectua în spitalul de stat. Medicul a încercat să deconteze operația. Inițial operația a fost aprobată spre decontare de Casa de Asigurări Sociale a Municipiului București. Apoi însă decontarea a fost respinsă.

Citește mai jos un extras din referatul cu propunerea de arestare a medicilor:

Ø B.A.L., în calitate de medic, angajat al Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, la data de 27.11.2013 a pretins de la pacienta M.C. suma de 800 de Euro, pentru îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea în mod nelegal a unei intervenții chirurgicale estetice, vaginoplastie, în același spital, în timpul programului său de serviciu. Suma de bani a fost remisă inculpatei de către pacientă în data de 30.11.2013.
Ø Ulterior, P.I.O., medic angajat al Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, a primit prin intermediul inc. B.A.L., în baza unei înțelegeri anterioare, o parte din suma de bani remisă ultimei inculpate de pacienta M.C. pentru îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv participarea la efectuarea în mod nelegal a unei intervenții chirurgicale estetice, vaginoplastie, în același spital.
Ø Pe baza foii de observație întocmită de medicul B.A.L., serviciile medicale oferite pacientei în perioada 30.11-01.12.2013 au fost înaintate spre decontare Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (C.A.S.M.B.), solicitare care a fost validată de C.A.S.M.B., dar a fost respinsă de către Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), nemaicreându-se astfel un prejudiciu în sumă de 4921,83 de lei.
v Mijloace de probă
Conținutul convorbirilor înterceptate în cauză din care reiese că la data de 27.11.2013 B.A.L. a pretins suma de 800 de Euro de la pacienta M.C. pentru efectuarea unei operații de vaginoplastie în spital in data de 30.11.2013, precum și că medicul menționat a convenit cu medicul P.I.O. să efectueze împreună această intervenție:
Astfel, în ziua de 27.11.2013, ora 13.52.37, B.A.L., aflată la postul telefonic ………….., localizată în raza releului „Bucuresti…”, este contactată de doamna M.C. – pacient, aflată la postul telefonic ……………, ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.A.L. :Alo?
M.C. :Bună ziua!
B.A.L. :Bună ziua !
M.C. :M.C. mă numesc, am numărul de telefon de pe site-ul dumneavoastră.
B.A.L. :Da…
M.C. :M-ar interesa o operație de vaginoplastie. Cum ar trebui să…
B.A.L. :Da…
M.C. :…procedez…?
B.A.L. :Păi, în primul rând, trebuie să ne vedem…să vă fac o consultație…să văd care este starea locală… În al doilea rând, dacă starea locală are indicație de vaginoplastie, da, atunci programăm operația… Vaginoplastia se face într-un singur scop…. De îngustare a intrării vaginale pentru îmbunătățirea vieții sexuale… Deci, dacă este vorba de o lărgire mare, după o naștere…când se pierd picături de urină la tuse sau la efort, atunci trebuie un ginecolog, pentru că operația devine…deja…mai amplă. Dacă este vorba doar de îngustare în scopul îmbunătățirii vieții sexuale atunci se face vaginoplatite…[…]
M.C. :Mda…Acum eu nu sunt din București. Ar trebui să fac două drumuri până… Eu sunt din ………….. Dumneavoastră ziceți că ar fi mai indicat să mă duc la un ginecolog din ……….?
B.A.L. :N-aveți decât…Cum considerați.
[…]B.A.L. :Dar, care-i scopul?
M.C. :Scopul este îmbunătățirea vieții sexuale…
B.A.L. :Da, da, da…Bun! Deci aveți indicație, din punctul meu de vedere. Mai rămâne să vedem și care-i starea locală…Da?
M.C. :Bun! Deci ar trebui să vin de două ori la dumneavoastră, da? Costurile….ar trebui să-mi programez două drumuri la București…
B.A.L. :Da!
M.C. :…și aș vrea să o fac în perioada aceasta, în care tot este post și tot (zâmbește)…
[…]M.C. :Nu. Nu suntem dependenți de…ciclu. Atunci ar trebui să vin… Nu se poate în aceeași zi, în niciun caz?
B.A.L. :E un instrumentar special. Fără să văd, să-mi dau seama…nu pot, totuși, să programez operația chiar în ziua respectivă…
M.C. :Dar, de pe o zi pe alta…totuși să nu fac două drumuri…mă gândesc… De pe o zi pe alta…e ok…
B.A.L. : Da, sigur că da…
M.C. : Da și cât ar…ar trebui să rămân în București, după aceea?
B.A.L. : Păi nu-i nicio problemă…imediat… Operația se face cu anestezie locală, da…
M.C. :Da? […]
M.C. :Mda…Bun. Costurile totale?
B.A.L. :Totale sunt cam de 800 de euro.
M.C. :Deci…total…total cu consultație cu tot?
B.A.L. :Da! Da, da, da.
M.C. :Cu operație, cu inter…
B.A.L. :Cu totul…
M.C. :Cu tot!? Da?
B.A.L. :Da, da!
M.C. :Bun. Când ar trebui să vin eu pentru….
[…]M.C. :Bun. Și când ați avea, dumneavoastră, planificări? În ce zile ale săptămânii sau lunii?
B.A.L. :În afara…luni…de luni…luni care…luni, doi și…pe patru decembrie, când nu pot, când…când dorești…Și mâine, na!
M.C. :Mâine? Mâine nu…e prea din scurt…
B.A.L. :Bun! Poimâine…
M.C. :Ar fi vineri…?
B.A.L. :Da!
[…]B.A.L. :Și dacă te văd mâine, putem face operația și sâmbătă…
M.C. :Păi da…ar fi…Da. Un sfârșit de săptămână în care să stau…
B.A.L. :Da.
M.C. :Da. Eu vă sun mâine…Pe la ora aceasta este bine?
[…]M.C. :Și programăm exact și ora și dacă trebuie să mai vin cu ceva analize sau dacă…sau cum spuneți dumneavoastră.
B.A.L. :Nu. În principiu analizele de sânge sunt suficiente.
M.C. :Da.[…]
Astfel, în ziua de 28.11.2013, ora 16.23.33, B.A.L., aflată la postul telefonic ………….., localizată în raza releului”, este contactată de doamna M.C. – pacient, aflată la postul telefonic ……………, ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
[…]M.C. :De la ……….. sunt, C. mă numesc, aveam…trebuia să vorbesc astăzi cu dumneavoastră…
B.A.L. :Da.
[…]M.C. :…am fost într-o discuție…Deci…ăă…reluăm discuția de la (râde)…Eu aș dori o operație de vaginoplstie, cum v-am spus ieri…
B.A.L. :Da, da, da…Rămăsese să ne vedem mâine…
[…]B.A.L. :Da, pentru consultație și, dacă e de operat, s-o facem poimâine…N-a rămas așa?
M.C. :Mâine nu s-ar putea face, sub nicio formă?
B.A.L. :Nu am sală de operație mâine. Deja sunt programări făcute…Sâmbătă dimineață!
M.C. :Sâmbătă dimineață? La ce oră?
B.A.L. :Și la opt dimineața, dacă vrei.
M.C. :La opt dimineața?
B.A.L. :Da!
M.C. : Ar trebui să… Eu ar trebui să vin de mâine…La ce oră ar trebui să ajung la dumneavoastră ca să fac analizele mâine?
B.A.L. :Mâine dimineață! Până în zece!
M.C. :Până în zece.
[…]M.C. :Și există…să fac intervenția sâmbătă..?
B.A.L. :Da, sigur că da!
M.C. :Posibilitate este mare sau numai în cazul în care…
B.A.L. :Da, sigur, dacă stabilim că facem operația, o facem sâmbătă…
M.C. :Îhm…atunci iau și banii la mine…să nu…
B.A.L. :Da, sigur că da.
M.C. :Mda…Bun. Atunci o să vă sun mâine…dacă sunt în București…în jur de ora nouă?
B.A.L. :Da, da.
M.C. :La ce spital trebuie să ajung?
B.A.L. :Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Calea Griviței 218.
M.C. :Calea Griviței […]
SURA: Referatul procurorilor

Silicoane de 300 euro decontate de la stat

Procurorii arată în referat că într-un alt caz o pacientă și-a pus silicone pentru care i-a dat medicului 300 de euro. Apo medicul a decontat operația la stat. Citește mai jos un extras din referatul procurorilor:

Serviciile medicale oferite pacientei O.A.V. în perioada 05.02 – 06.03.2014 au fost înaintate spre decontare Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (C.A.S.M.B.), solicitare care a fost validată de C.A.S.M.B., fără ca Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB) să se pronunțe, necreându-se astfel un prejudiciu în sumă de 4921,83 de lei.

 Mijloace de probă
 Convorbirile interceptate în cauză, din care reiese că pacientei O.A.V. i-a fost efectuată în spital o operație de implant mamar de către echipa operatorie condusă de B.L.I.C., pacienta dând medicului pentru acest serviciu o suma de bani în data de 05.02 sau 06.02.2014, în baza unei înțelegeri anterioare; pacienta aflase de medicul menționat de la R.M. (fosta B.) și R.B., personae cărora le fusese efectuată anterior în spital o rinoplastie:

Astfel, în ziua de 12.12.2013, ora 10.10.24, B.L.I.C., aflată la postul telefonic …………., localizată în raza releului â”, este contactată de O.V., aflată la postul telefonic …………., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună dimineața, doamna B.?
B.I.: Bună dimineața. Da!
O.V.: Sun din partea R.B….
B.I.: Da…
O.V.: Nu știu dacă a apucat să vă spună de mine…am auzit de dumneavoastră și…dacă reușesc să fac și eu o programare la dumneavoastră pentru niște silicoane. Adică pentru o consultație sau pentru…nu știu…să vin să…
B.I.: Și când vreți să veniți? La consultație?
O.V.: Păi…nu știu…când puteți dumneavoastră. În cursul zilei de mâine, oricum, că astăzi nu pot…că sunt cu munca…
.[…]B.I.: Păi…vreți să veniți mâine…stați la opt jumate am chemat pe cineva…Mâine pe la nouă e ok?
O.V.: E super bine….[…]

Astfel, în ziua de 21.02.2014, ora 12.04.05, B.I.L.C., aflată la postul telefonic …………., localizat în raza releului „Dorobanti … Bucuresti”, este contactată de O.V., pacient, aflată la postul telefonic …………., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună ziua, doamna doctor…
B.I.: Bună ziua!
O.V.: O.V. este numele meu…am fost la dumneavoastră în luna decembrie. Nu știu dacă mai țineți minte…
B.I.: Cu ce problemă ați fost? În luna decembrie…
O.V.: Pentru mărire de sâni. Am venit să discut cu dumneavoastră…
B.I.: Așa…
O.V.: V-am spus că sunt prietenă cu R. și cu R. …le-ați făcut o rinoplastie, anul trecut…
B.I.: Da…
O.V.: Știți că eu aveam problema cu…rana de pe col…și am zis s-o rezolv p-aia înainte să mă apuc de…așa… S-a rezolvat și acuma aș vrea să mă orientez către…către dumneavoastră…către operația asta…s-o fac și p-asta…
B.I.: Ok…
O.V.: Ă…când aș putea să vin să vorbesc cu dumneavoastră și să…nu știu…să…programăm…? C-aș vrea s-o fac cât mai repede… În funcție de dumneavoastră…
B.I.: Ne vedem luni sau marți…
O.V.: Da?
B.I.: …la spital…în cursul dimineții…
O.V.: Da…
B.I.: Că, după aia…de miercuri încolo am…program…
O.V.: Da…nu e nicio problemă. Și pe la ce oră să vin?
B.I.: Ă…luni…luni să veniți mai pe la un unșpe…
O.V.: La doișpe…? Sau până în doișpe?
B.I.: Nu…unsprezece…chiar unșpe jumate – doișpe…
O.V.: Da, da, da, da…
B.I.: așa…iar…marți…puteți veni mai de dimineață…
O.V.: Am înțeles… Tot acolo unde am fost și data trecută, nu?
B.I.: Da…da…da…[…]

Astfel, în ziua de 04.03.2014, ora 10.19.11, B.I.L.C., aflată la postul telefonic …………., localizat în raza releului „, este contactată de O.V., pacient, aflată la postul telefonic …………., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună dimineața, doamna doctor… O.V. sunt…
B.I.: Bună dimineața…
O.V.: Mi-ați zis să vă sun astăzi…că…pentru mâine…pentru silicoane… Ați zis…
B.I.: Să vă spun la ce oră veniți…la spital…
O.V.: Da..da… Da…da…
B.I.: Să veniți…nouă…nouă jumate…că e a treia operație…Da?
O.V.: Am înțeles…Da.
[…]B.I.: Da, bine…Ok…ne vedem, mâine, la spital…
O.V.: Deci vin…vin acolo unde…la dumneavoastră la cabinet…Nu?
B.I.: Da! Da, da…îhm…
O.V.: Și cu ce mai am eu nevoie…cu pijamale…cu papuci…cu chestii de genul…
B.I.: Pijama… papuci s-aveți… 300 euro în lei… ca să plătiți…spitalizarea și…atât…și mâine vă comand… Deja implantele au venit…sunt la mine în cabinet…
O.V.: Da, da, da… Și vă dau mâine și banii pentru implanturi, nu…și…
B.I.: Da…Mâine…poimâine…
O.V.: …restul…
B.I.: …când vreți…[…]
Astfel, în ziua de 05.03.2014, ora 08.33.05, B.I.L.C., aflată la postul telefonic …………., localizat în raza releului , este contactată de O.V., pacient, aflată la postul telefonic …………., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună dimineața, doamna doctor…O.V. sunt…
B.I.: Da…ați ajuns?
O.V.: Știți de ce v-am sunat? Ce fac…vin la dumneavoastră sau mă duc direct la recepție să-mi fac in…ă…spitalizarea? Când ajung? Încă n-am ajuns…
B.I.: Nu…Mergeți sus și… Nici eu n-am ajuns încă…mai durează un…zece minute…
O.V.: Deci vin…
B.I.: …un sfert de oră…
O.V.: …vin sus la dumneavoastră, nu?
B.I.: Mergeți sus…mergem împreună după aia…Da?
O.V.: Cel mai bine! Da, da, da…[…]
Astfel, în ziua de 20.03.2014, ora 09.15.17, B.I.L.C., aflată la postul telefonic …………., localizat în raza releului „Calea Grivitei … București”, este contactată de O.V., pacient, aflată la postul telefonic ……………., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună dimineața, doamna doctor! O.V. sunt! Am venit pentru fire astăzi! Ăăă… vă aștept aicea sus? La cabinet?
B.I.: Stați că m-ați pierdut! Ce fire? Să vă scot firele?
O.V.: Da, da, da! Mi-ați zis să vin astăzi la 9!
B.I.: Da! Mă așteptați sau stați puțin, că-l rog pe P. să vă desfacă că eu am treabă, da?
O.V.: Da, da, da!.[…]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie...
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Oboseala mintală, boala societății moderne
×