STENOGRAME din dosarul „Referendumul”. Vot la Bragadiru: primarul PNL i-a mituit pe membrii PDL din comisia de votare

STENOGRAME din dosarul Referendumul. Vot la Bragadiru: primarul PNL i-a mituit pe membrii PDL din comisia de votare
Publicat: 08/10/2013, 12:49
Actualizat: 06/07/2016, 16:04

Fostul primar al comunei Bragadiru, județul Teleorman, liberalul Daniel Răboj, este acuzat că i-a mituit pe mai mulți membri ai comisiei de supraveghere a votului, pentru a închide ochii la fraudele comise la referendumul din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Faptele sunt descrise în rechizitoriul DNA prin care vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis astăzi în judecată.

Procurorii arată că Daniel Răboj, primarul PNL din Bragadiru la data când a avut loc referendumul, i-a dat lui Marin Mitroi, reprezentant PDL în biroul electoral al secției de votare 112 din Bragadiru, suma de 200 de lei (jumătate în dimineața zilei de votare și cealaltă jumătate seara, după închiderea urnelor), pentru ca acesta să închidă ochii și să nu semnaleze fraudele de la vot.

Banii i-au fost dați chiar de către primar, „pe mutește”, în mașina unui consilier local din Bragadiru, de față cu acesta. Reprezentantul PDL a respectat înțelegerea – „să închidă ochii”, și a lipsit mult timp din secția de votare, precum și de la transportarea urnei mobile. El s-a dus la barul din Bragadiru al lui Giulio Platon, om de încredere al primarului, care a recunoscut și el că primarul a dat mită.

Martorul Romică Părpălea le-a confirmat procurorilor că primarul Daniel Răboj a mituit oamenii PDL din comisii: „Răboj Daniel a remis sume de bani în valoare de 1000 lei membrilor comisiei electorale din partea PDL, pentru a-i determina să fie de acord cu fraudarea voturilor”.

În combinație era implicat și Ilie Dude, un alt membru al biroului electoral de la secția 114 din Bragadiru, care este acuzat că a introdus voturi false în urna mobilă. Mitroi și-a recunoscut fapta în fața procurorilor, după ce discuțiile dintre el și Dude au fost interceptate, cu mandat de la instanța supremă.

În contextul în care ancheta DNA privind fraudarea referendumului ajunsese la Bragadiru, iar procurorii îi citau la audieri pe toți cei responsabili, de la primar la membrii comisiilor electorale, panica a cuprins Bragadiru.

„La 04.09.2012, ancheta din prezentul dosar se afla la aproximativ o lună de la declanșare, iar echipe de poliție judiciară ale Direcției Naționale Anticorupție se deplasau în teritoriu pentru a identifica și strânge probe cu privire la fraudele electorale comise. În comuna Bragadiru, pentru că, în jurul datei susmenționate se recepționaseră la postul de poliție câteva zeci de citații pentru martori ce trebuiau audiați, primarul, staff-ul primăriei, președinții și membrii celor trei secții de votare din comună (secțiile de votare nr. 112, 113 și 114, județul Teleorman) au început o activitate frenetică de acoperire a urmelor infracțiunilor săvârșite. În acest climat persoanele descrise mai sus purtau discuții, în cadrul cărora se relata ceea ce s-a întâmplat de fapt, dar și ce anume va trebui să declare fiecare anchetatorilor. Pe fondul acestui climat tensionat, în cadrul discuțiilor, unele persoane au povestit unele fapte pe care le-au comis cu ocazia referendumului”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Stenograme: „El atunci seara, când a intrat în secție, ție câți bani ți-a dat în secție?”

În acest context, Mitroi și Dude s-au întâlnit să discute despre faptele lor și să se pună de acord ce vor declara anchetatorilor.

Dude Ilie: Problema e că, uite, mi-o trimis altă de-aia (n.n. citație la DNA).
Mitroi Marin: Aha!
Dude Ilie: Și … hai, așa cum ești, să-l prind și eu pe Dan (n.n. Daniel Răboj). Pân” la primărie mă duci și mă lași acolo. Două minute! Să vedem ce dracu” zice acesta, să știu ce spun acolo, dracului!
Mitroi Marin: Păi, i-acolo Dan?
Dude Ilie: Păi, ar trebui să fie pîn” la cinci acolo, dă-l în … că eu-ți mai spun altă chestie.
Mitroi Marin: Îm!?
Dude Ilie: Mie mi-e… Mă gândesc așa ca chestie, după mintea mea proastă. El atunci seara, când a intrat în secție, ție câți bani ți-a dat în secție? În primărie?
Mitroi Marin: Nu. Mi-a dat în primărie.
Dude Ilie: Da” nu ți-a …? Pe drum?
Mitroi Marin: Nu pe drum, în mașină.
Dude Ilie: O fi văzut, dracu, cineva, când ți-o dat?
Mitroi Marin: N-o avut cine.

Dude Ilie: Adică, dacă te cheamă, să știi ce spui acolo, dracului! Dacă, Doamne ferește, te cheamă și pe tine. Că pe mine m-o întrebat atunci. Zic: Da” dacă n-a văzut nimeni când ți i-a dat, tot e bine. Dar dacă l-a văzut cineva?
Mitroi Marin: Păi, n-a avut cine. Decât Giuli și Cristi.
Dude Ilie: Cristi, consilieru”? Păi, Cristi! Cristi, dacă-l ia la ture, nu spune? Dacă a văzut Cristi, ăla e fricos de piuie! Cât ți-a dat, două milioane?
Mitroi Marin: Nu! Un milion. Era cu Cristi și, pe urmă, mi-a dat seara un milion.
Dude Ilie: Păi, vezi! Știam eu că îți dă seara! Cristi! Cristi! Dacă-l ia la prefect, spune. Îți spun, el a altu”, dacă-ți spun!?
Mitroi Marin: El nici n-a văzut, nici nu știe, Cristi.
Dude Ilie: Da” a fost și cu Cristi în mașină?
Mitroi Marin: Eram la Cristi în mașină.
Dude Ilie: Păi, vezi? Acum … Ce-o fi, o fi!
Mitroi Marin: Păi ce? Te-a întrebat de …(neinteligibil …) …?

Stenograme: „Bă, DANE, mânca-ți-aș gura! Dă-ne bani de drum, pune-ne avocat, că dacă nu, simplu. Spunem că ne-ai dat lovele și asta este!”

Într-o altă discuție, Dude și Mitroi (numit INTERLOCUTOR de către procurori în această stenogramă) încearcă să stabilească cine i-ar fi putut turna procurorilor, precum și cum să-l convingă pe primarul Daniel Răboj (numit DAN de cei doi interlocutori, în discuție) să îi protejeze și să le plătească cheltuielile cu avocații și drumurile la București.

DUDE ILIE: Dacă l-a chemat și pe CRISTI … (se percepe sunetul de apel al unui telefon mobil) E PARUSCHI! Aia e, mă, ei are ce are cu ăștia marii.
INTERLOCUTOR: Păi!
DUDE ILIE: Altă explicație nu e! De ce tot ai tu impresia că ar mai fi cineva? Ce ți-a zis ție că mi-ar mai … ar mai … ar mai fi spus cineva?
INTERLOCUTOR: Îm?
DUDE ILIE: Pentru că …(neinteligibil) … că în afară de ROMICĂ poate să fie altcineva …(neinteligibil)….
INTERLOCUTOR:Insistă pe banii … …(neinteligibil)…
DUDE ILIE: Știi că … …(neinteligibil)… bani primarii.
INTERLOCUTOR: Așa!
DUDE ILIE: …(neinteligibil)… „Da?” „Voi cât ați luat, mă?” … …(neinteligibil)…De ce să nu-i spui BOGDANE? Altu”: „De ce să insiste? Tu nu cu mobila, tu nu cu nimic, ce sunt, am ceva să te întreb?”
INTERLOCUTOR: Nu cu mobila … Mobila, mobila, cred că am greșit eu ce am zis, nu …..
DUDE ILIE: Nu ai, mă, nicio belea, îți garantez cu mobila, mă, că nu e nicio belea, îți spun eu. Eu mă gândesc tot la chestia aia, că te-am crezut. Eu mă, mă … Dacă ăla când …
INTERLOCUTOR: Nu! Nu e! N-are cum! Păi, cine să-ți fi făcut, DAN?
DUDE ILIE: Păi, el își făcea singur, DAN, că ți-a dat ție banii? Își făcea singur? Nu!
INTERLOCUTOR: Păi, tocmai d-asta!
DUDE ILIE: CRISTI, zic, TĂGÂRȚĂ! Nu ziceai c-a fost CRISTI când ți-a dat. Aia n-o pui?
INTERLOCUTOR: Nu!
DUDE ILIE: Păi, CRISTI, n-a fost cu mașina?
INTERLOCUTOR: Tu n-ai văzut, bă, că CRISTI de aici.
DUDE ILIE: Cum să fie aici? N-a fost DAN la volan?
INTERLOCUTOR: Nu!
(Cei doi interlocutori coboară din autoturism și continuă dialogul)
INTERLOCUTOR: Și de asta … …(neinteligibil)…
DUDE ILIE: La ce mă pusei să-l iau în mașină?
INTERLOCUTOR: Lasă, bă, lasă! N-avea ce să vadă CRISTI, pentru că CRISTI era în față și eu eram în spate cu ăsta. Ce să facă?
DUDE ILIE: Cu DAN?
INTERLOCUTOR: Păi!
DUDE ILIE: Cu DAN în mașină te-ai suit?
INTERLOCUTOR: Ă!
DUDE ILIE: Cu DAN în mașină te-ai suit?
INTERLOCUTOR: În mașină la CRISTI! A venit el. Eu am mers cu CRISTI cu mașina. Și DAN s-a urcat în mașină … Era noapte. Pe ăla, da” atât c-a zis: „Stai și vezi tu mâine seară”. După.
DUDE ILIE: După? Când ți-a dat, ți-a dat decât un milion și a zis: „Restu” mâine seară!”
INTERLOCUTOR: Da!
DUDE ILIE: Păi, da, păi, vezi?
INTERLOCUTOR: Păi, da, nici n-a văzut ăla ce mi-a dat atunci.
DUDE ILIE: Dacă o fi zis că alt nume ia bani. „Ia, mă, milionu!”
INTERLOCUTOR: Na!
DUDE ILIE: Dacă ți-a zis: „Ia, mă!”
INTERLOCUTOR: Îhî! Zice: „Ia, colea și restu” mâine seară!”
DUDE ILIE: Și mâine seară …?
INTERLOCUTOR: Și mâine după votare!
DUDE ILIE: Și mâine după votare când ți i-a dat?
INTERLOCUTOR: După votare am venit și el vorbea cu GIULI și a întins mâna la mine și … Mai dăm una, las-o dracu”! Hai, că le fumez de al rupt-o. N-a văzut asta ce mi-a dat și în mână. N-a zis nimic, n-am vorbit nimic.
DUDE ILIE: Pe mutește ți i-a dat.
INTERLOCUTOR: Așa că aia, aicea să nu te … (folosește un cuvânt obscen)… pe tine, că mi-a zis …
DUDE ILIE: Ce ți-a zis?
INTERLOCUTOR: Cu banii, c-ai primit. Că la urmă e prost.
DUDE ILIE: Că ți-a zis c-am zis, c-am primit?
INTERLOCUTOR: Ă?
DUDE ILIE: Că i-a … Ți-am zis c-am spus eu c-am primit? Păi, pe mine nici nu m-a întrebat decât o singură dată de bani. Și am zis: „Eu n-am dat cu ochii de el decât seara. Când i-am dat procesu-verbal”. M-a întrebat prima dată când am dat prima declarație: „Ai primit vreun ban?” Zic: „Nu!” „Nu mai … …(neinteligibil) … Nu, decât seara când i-am dat …” „Ai primit vreun ban?” „Nu, nu!” „Da” colegii ceilalți de la P.N. … de la P.D.L. au primit vreun ban?” „Nu știu!” Eu zic: „Eu n-am fost cu ei în secție”. „Și dacă o … Cineva îmi recunoaște că i-a dat banii?” „Recunoaște, eu nu mi-am primit nici un ban!”
INTERLOCUTOR: Bă, mă piș pe mine, mă duc! N-am unde. Hai, bă, că pe mine m-a încercat și mă pusese în dubiu, știi? Că tot a ieșit, a venit partea aia … Mă gândeam, zic: „O fi spus ăsta ceva.” Știi?
DUDE ILIE: Pe mine acu” cel puțin, acu” nici nu mai m-a întrebat de bani. Nici rându” trecut. Prima dată m-a întrebat. Da” eu te întreb altă socoteală.
INTERLOCUTOR: Îm?
DUDE ILIE: Între noi fiind, că n-oi fi atât de-al dracu”, să te duci să mă spui tu lu” DAN. Pe DAN îl doare-n … (folosește un cuvânt obscen)…și eu poate trag de belea. Dacă noi vedem că se îngroașă gluma …
INTERLOCUTOR: Îm?
DUDE ILIE: Și tot îmi zi … zice ăla: „Băi, băiatule, noi n-avem decât cu capi”. Și eu îi spun: „Da, domn”e! MARIAN, nașu-său, finu-său a mâzgălit pe alea …?” Și mâine îi spun: „Da, domn”e, mi-a dat opt milioane!” Ce pierd eu cu tine, aia?
INTERLOCUTOR: Nu e bine, că intram la milionu” ăla.
DUDE ILIE: De ce?
INTERLOCUTOR: Păi, intri la milionu”, n-ai voie să-l iei!
DUDE ILIE: Păi, dacă …
INTERLOCUTOR: Ce?
DUDE ILIE: „Domn”e, m-a forțat și i-am luat.”
INTERLOCUTOR: N-aș fi dat-o, te-a forțat, nu te-a amenințat.
DUDE ILIE: Păi …
INTERLOCUTOR: Cu ce te-a forțat? Nu, intri la luare de mită, nu e bine, să spui c-ai luat. Cum o să spui c-ai luat? (folosește o interjecție de negare) Eu zic, în moment ce, ce ai luat, ți-ai tăiat craca de sub picioare. Decât …(neinteligibil)… jucăm altfel acuma. Îți spun eu …
DUDE ILIE: Cum?
INTERLOCUTOR: „Bă, DANE, mânca-ți-aș gura! Dacă ne …(neinteligibil)… dă-ne bani de drum, pune-ne avocat, că dacă nu, simplu. Spunem că ne-ai dat lovele și asta este! …(neinteligibil)…
DUDE ILIE: Păi?
INTERLOCUTOR: Păi, da, mă, de ce suntem noi vinovați, pentru ce?
DUDE ILIE: Pe mine la bani nu m-a luat decât atunci! Pe mine m-a luat cu urna, ce a făcut ăsta!
INTERLOCUTOR: Păi, atunci …
DUDE ILIE: Da”, eu nu-i zic, îl bag p-ăsta la belea?
INTERLOCUTOR: Păi, îl bagi, normal, că la el numai o oră a fost.
DUDE ILIE: Și el le-a mâzgălit! Și el … și ANGELICA a rupt alea. Păi, d-aia a chemat-o pe ANGELICA. Eu îți spun că pe camerele lu” IONICĂ s-a văzut. Că tot o susțineai că a văzut, că a văzut, că a văzut. Și îți spun eu părerea mea personală. Eu mă gândeam să-mi … facem o socot … amândoi și o întrebăm, sau intrăm în belea singuri? Întrebăm pe FLORI DEFECTU. Stai bine cu ea? „Mă, n-auzi, dacă eu am vrut să ajut pe un drac de pri … unu! Eu l-am a … l-am acoperit pe PARUȘCHI și uite așa cu socoteală și domn … MINELE, eu unu am luat băile și îi spun lu” ăla să recunoască. Îmi face ceva? Tu ca avocat, care o să te pun eu să zicem pe tine.”
INTERLOCUTOR: Păi, bă! Cu … Nu e bine! Nu e bine, pentru că intri … Dacă spui c-ai luat …(neinteligibil)… aia e gravă între ei. Degeaba spui tu că a rupt ăla alea și …(neinteligibil) …
DUDE ILIE: Păi, ei vrea să-i bage pe ăștia în belea, mă! Și dacă îi spui: „Da, domn”e, mi-a dat un milion, atunci ce face?”
INTERLOCUTOR: …(neinteligibil)… vezi cu tine în milionu” ăla! Și pentru o sută mii de euro. Îți spun sută la sută asta. Da” ei probe n-are c-ai luat tu banii. Păi, m-a luat tare pe mine, când ai zis că am, am primit dimineața și la doișpe. „N-am primit, domn”e, nici un ban.” „Avem probe și …” „Da” luați …” Zic: „Dacă aveți foarte bine”
DUDE ILIE: Păi, atunci, când ți-a dat seara nici atunci să fi văzut, până la urma urmei.
INTERLOCUTOR: Cine să vadă, mă? N-a văzut, mă, nici dracu”, mă! Nici dracu” n-a văzut, mi-am dat seama. N-are, cu asta n-ai cum să demonstrezi.
(În continuare, cei doi interlocutori sunt salutați de o persoană de sex feminin, după care DUDE ILIE reia dialogul)
DUDE ILIE: Bună ziua! Ce ai …(neinteligibil)… Hai … …(neinteligibil)…
INTERLOCUTOR: Da. Nu e, că la urmă dacă spui iar e prost. Eu îl întreb p-ăsta, că nu e mare afacere. Trebuie să mă duc pân” la PIETROȘANU, să-l întreb p-ăsta de …(neinteligibil)… Dacă spui c-a făcut ăla și mai spui c-ai luat mită, nu știu, a făcut, ai luat milionu” …
DUDE ILIE: Păi, da” …
INTERLOCUTOR: Așa vrea s-o facă.
DUDE ILIE: Da, mă, da” …
INTERLOCUTOR: Eh …
DUDE ILIE: Eu vedeam și la așa și atunci când mi-ai zis prima dată, cum ‚ți-aș spune, deci, că ‚ți-a zis ‚ție: „Vezi că intri după ăia!” Aia are ce are cu ăla! „Dă-l, bă, dracu” p-acesta, a fost sincer și a dat”. Văd că se îngroașă gluma.
INTERLOCUTOR: Pă ei îi interesa treabă, da” nu-i lasă legea, când oi declara tu acolo că ai luat bani. Automat te bagă, chiar dacă nu vrea el, acolo nu mai e că … (râde) …
DUDE ILIE: Și la alălatu”?
INTERLOCUTOR: Îl doare pe el sufletu”.
DUDE ILIE: Și la urmă nu … Uite, ăla vine să … Dacă e nea MĂRUȘ … Și la urmă dacă vine și cu altă probă și demonstrează că ai luat ce-i mai faci?
INTERLOCUTOR: Păi, pe ce să demonstreze? De unde să-ți demonstreze ție c-ai luat bani? Ă?
DUDE ILIE: Dă-mi bricheta! Noroc!
INTERLOCUTOR: De unde?
…………………………………………………………………………….”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom