STENOGRAME, dosarul „Referendumul”. Ioan Rus: „Eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie!”

STENOGRAME, dosarul Referendumul. Ioan Rus: Eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie!
Publicat: 10/08/2012, 15:50
Actualizat: 20/08/2012, 00:02

Fostul ministru al Internelor, Ioan Rus, și ministrul delegat Victor Paul Dobre au fost interceptați de procurori în dosarul „Referedumul”. Pe 4 august, Rus și Dobre au avut o discuție legată de referendum. Ioan Rus în spune lui Dobre că nu dorește să își petreacă bătânețea în pușcărie.

Aceste discuții se regăsescu în referatul care însoțește cererea transmisă de Parchetul General către Parlament. Parchetul Generaral a solicitat vineri 10 august un aviz din partea Parlamentului pentru urmărirea penală a fostului ministru delegat Victor Paul Dobre pe care îl acuză de abuz în serviciu.

Citește mai jos stenograma în care Rus spune că nu vrea să-și petreacă bătrânețea la pușcărie:

Discuție din data de 04.08.2012, la ora 18:19:29, pe care o poartă DOBRE VICTOR PAUL cu Rus Ioan:

RUS IOAN: Luni cred că vor fi două hârtii! Nu știu exact. Mă mai văd cu premierul și cu…dar așa se profilează.

DOBRE VICTOR PAUL: Ați apucat să vorbiți cu el?

RUS IOAN: Da, am vorbit, dar ei vor, în primul rând vor să fie minus 1600 de aia, ori…așa ceva nu…i-am spus că nu sunt, fizic și nu sunt dispus la niciun fel de…nimic și atunci nu cred că va fi altă soluție!

DOBRE VICTOR PAUL: Îhî.

RUS IOAN: Deci, ei țin, neapărat, să fie așa, deci să fie…să se demonstreze faptul că nu…că ăla e valid și că majoritatea, cvorumul, e ăsta și noi trebuie să facem cvorumul ăla. Punct. Păi, de unde…să-l facem?

DOBRE VICTOR PAUL: Îhî.

RUS IOAN: Că sunt unii care zic că așa este și că noi ne opunem sau eu mă opun, că-s omul președintelui și dumneata te-ai convertit. Am zis: Măi, deci, e în regulă, numai că voi vreți să ne învățați…ce? Că suntem tâmpiți amândoi, eu și cu omul ăla! Om fi proști, dar chiar tâmpiți nu suntem! Am băgat și noi de seamă câți sunt, cum sunt, iar eu nu semnez niciun singur om în plus sau în minus! Și cu asta basta! Dacă sunt care cred că știu ei mai bine ca noi și știu ei să numere așa, încât așa să fie, n-am nicio împotriveală să încurc pe cineva. Că nu înțeleg, că ăsta e un gest politic important care…Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie!

DOBRE VICTOR PAUL: Acum nu știu ce să fac, să-i dau și eu un telefon să-i spun? Nici nu știu cum e mai bine!

RUS IOAN: Poți să-i dai un telefon. Eu i-am spus: Măi, gândește-te… nu știu ce, mâine seară ajung la capitală, luni dimineață sunt acolo și, dacă chiar există această posibilitate eu nu am nicio…chiar nu am nicio problemă. Asta e, înțeleg că e un imperativ major care voi ziceți că poate fi susținut, noi zicem, în tâmpenia noastră că nu poate, deci, tâmpenia noastră nu are cu ce să vă încurce!

DOBRE VICTOR PAUL: Atunci, zic așa, trec eu mâine pe acolo, înainte de a pleca, scriu ce a am de scris și o las la dumneavoastră și o găsiți de dimineață.”

NOTA: Stenogramele fac parte din refereratul procurorilor care însoțește cererea de aviz transmisă de Parchet către parlamentul României. Referatul a fost obținut de gândul.info în baza unei cereri pe legea 544/2001.