STENOGRAME în dosarul deputatului Ion Stan: „Trebuie să fac niște pachețele pentru Moș Nicolae. Dă-le câte două milioane, de benzină”

STENOGRAME în dosarul deputatului Ion Stan: Trebuie să fac niște pachețele pentru Moș Nicolae.  Dă-le câte două milioane, de benzină
Publicat: 28/11/2012, 16:33
Actualizat: 29/04/2015, 17:57

În referatul trimis de DNA Camerei Deputaților prin care solicită încuviințarea arestării deputatului PSD Ion Stan procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunțătorului său. În interceptări Ion Stan îi solicită denuntătorului său, omul de afaceri Nicușor Dima, să îl ajute financiar în campania electorală. Denunțătorul a mai precizat procurorilor că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleți roșii care au fost împărție în campanie electorală pentru europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

Într-una din stenograme Ion Stan vorbește cu denunțătorul său și spune că atât Adrian Țuțuianu, președintele CJ Dâmbovița, cât și Rovana Pulmb au o datorie față de el.

Procurorii susțin că din discuțiile purtate între cei doi a reieșit că Ion Stan, Adrian Țuțuianu și Rovana Plumb ar fi beneficiat de sponsorizarea efectuată în campaniile anterioare către formațiunea politică prin firmele coordonate de Dima Nicușor Sorin.

De asemenea, Ion Stan i-a propus lui Dima Nicușor Sorin să îl sprijine în afacerile pe care le derulează, aranjându-i o întrevedere cu Adrian Țuțuianu, actualul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, despre care a afirmat că a revenit la sentimente mai bune față de el și că „au bătut palma”.

„STAN ION: Serios? Băi, eu pentru de-asta te-am chemat. Că am revenit la relații mai bune cu ăștia. Am zis: „îmi bag [folosește un cuvânt obscen]-n ea de funcție! Asta e! Nici un fel de problemă”. M-a pus să candidez, candidez, nu știu ce…. Văd că mă invită la toate chestiile, la toate sindrofiile. Astăzi a ținut de mine să mă duc la munte cu ei …[neinteligibil]… nu sunt în forță…

STAN ION: Ce vrei tu să faci și… Uite, acum, bun, am revenit la relații de normalitate cu el, azi m-am dus cu el în munte, la …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUȘOR: Domnu’ președinte, ca un c… ca un câine mă ține pe… pe… pe ăla! Deci eu am vorbit cu el…ă… Știți foarte bine, când a fost să așa, să… M-ați rugat, băga-mi-aș [folosește un cuvânt obscen] ele, d-aia, ce… de galeți și de [folosește un cuvânt obscen] ce-am făcut atunci! Ă, m-ați rugat o treabă și am zis că și ȚUȚUIANU, pentru că el a beneficiat și el de asta! Că…

STAN ION: Și ROVANA! (PLUMB – n.n., aleasă europarlamentar în 2009).

DIMA SORIN NICUȘOR: Au beneficiat cu toții!

STAN ION: Da!

DIMA SORIN NICUȘOR: Și atunci, deci…ă… să mă ții pe… să mă… să o pui pe OANA, „Stai așa, că…”, Adică, știți cum mă simt? Ca un [folosește un cuvânt obscen], efectiv!

STAN ION: Când vii, să mergem la el, împreună?

DIMA SORIN NICUȘOR: Nu știu!

STAN ION: Vii luni?

DIMA SORIN NICUȘOR: Nici nu… Eu… Nu-i problemă de venit! Problema este următoarea, adică… Mai are sens să mai vin?”

CITEȘTE AICI REFERATUL DNA TRIMIS CAMEREI DEPUTAȚILOR

În referatul trimis de DNA Camerei Deputaților, prin care solicită încuviințarea arestării deputatului PSD Ion Stan, procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunțătorului său.

Contracte pentru firma de construcții a fratelui

În aceste condiții, Dima Nicușor Sorin a solicitat sprijin pentru obținerea unor contracte de lucrări pe o firmă de construcții aparținând fratelui său, dar controlată de el.

„STAN ION: Păi și frate-tău, acuma, unde este?

DIMA SORIN NICUȘOR: E, păi, n-am… n-am firma aia de construcții?

STAN ION: Și mai funcționează firma de construcții?

DIMA SORIN NICUȘOR: Fima de construcții funcționează, că este în reorganizare. Este singura care a mai rămas în reorganizare, restul este pe insolvență simplificată. Acuma, eu am făcut… mai îmi fac niște firmulițe, ca să dau drumul Ia o farmacie. Da’ și el… Am camioane acolo, am aia, stau cu ele și mă uit la ele. Că aicea… cine m-a mai băgat în seamă? [folosește un cuvânt obscen]

STAN ION: Cu ce să te ajut? Zi! Eu am revenit, am bătut palma cu Țuțuianu, sunt… Spune-mi și mie; cu ce să te ajut?

DIMA SORIN NICUȘOR: Cu ce dracu să mă ajutați? Să… să-mi dați să muncesc cu frate-miu măcar, dracu! Ce să fac altceva? Ce pot să fac? Cu treaba astalaltă, eu nu știu ce puteți să mai faceți. Pentru ca lucrurile… nici nu știu. Dacă lucrurile erau cumva luate mai demult, era o treabă! Acuma… ce să mai facem? Adică, nu știu ce să mai fac. „

„N-avem voie să dăm produse alimentare, a dat PONTA… a dat PONTA…”

Procurorii mai arată într-o interceptare că Ion Stan i-a cerut diverse sume de bani pentru achiziționarea de produse ce urmează să fie distribuite în campania electorală.

STAN ION: Mi-e frică. Eu m-am pregătit și eu, așa, cu ceva mașini, să văd… Cu ceva benzină, cu ce… Da’ va fi greu!

INTERLOCUTOR: Și dacă… Deci asta e…

STAN ION: Numai zece mașini pe fiecare secție, sunt cincizeci și opt, îți trebuie șase sute de mașini!

DIMA SORIN NICUȘOR: [râde]

INTERLOCUTOR: Deci…

STAN ION: Șase sute de mașini…

DIMA SORIN NICUȘOR: Păi, de unde dracu’… de unde… ?

STAN ION: Dă-le câte două milioane, de benzină.

DIMA SORIN NICUȘOR: Păi, înseamnă un mi… un miliard, un miliard două sute!

INTERLOCUTOR: Ă, gândiți-vă cel mai…

STAN ION: Și să fie pârtie!

DIMA SORIN NICUȘOR: …[neinteligibil]…

STAN ION: Cu ce poți!

DIMA SORIN NICUȘOR: …[neinteligibil]…

STAN ION: Nu, stai puțin! Eu trebuie sâ fac… Am în coiegiu cinci mii de…
șase mii de copii.

DIMA SORIN NICUȘOR: Da.

STAN ION: Trebuie să fac niște pachețele pentru Moș Nicolae. Două portocale, două banane, o ciocolată și o napolitană.

DIMA SORIN NICUȘOR: ...[neinteligibil]…

STAN ION: …[neinteligibil]… câte fac.

DIMA SORIN NICUȘOR: Gata! Vă dau…ă… vă dau răspuns pe, pe …[neinteligibil]…

STAN ION: Da. Da, da. Ca să-mi spui ce… Da’ vezi că pungile ți le dau eu, că sunt pungi cu Moș Nicolae.

DIMA SORIN NICUȘOR: Îhî. Sunt marcate de …[neinteligibil]… dumneavoastră și …[neinteligibil]…

STAN ION: Nu! Nu, nu, că nu …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NiCUȘOR: Aoleu!

STAN ION: N-avem voie să dăm produse alimentare, a dat PONTA… a dat PONTA…

DIMA SORIN NICUȘOR: A dat or do… ordonanță, da.

STAN ION: Ordonanță.

DIMA SORIN NICUȘOR: Ă… păi, eu… mâine, mâine?

STAN ION: Da.

DIMA SORIN NICUȘOR: Ne-auzim mâine, să dau… ?

STAN ION: Da.

DIMA SORIN NICUȘOR: Bine!

STAN ION: Da’ nu …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUȘOR: Nu e, nu, nu. Bine, vă salut, sănătate!”

Ion Stan a primit bilete la Steaua – Stuttgart plătite din banii de mită

Procurorii arată că deputatul Ion Stan a primit banii de la denunțător prin intermediul șoferului său în mai multe rate de câte 15.000 lei. Din bani șofeul a cumpărat fulare și șorțuri ce urmau să fie împărțite în campania electorală. La una din întâlniri șoferul a plătit 14.000 lei pentru fulare și apoi a cumpărat bilete la meciul Steau – Stuttgart tot din banii primiți de la mituitor. „La 21.11.2012, după ce s-a văzut cu Sorin în același loc și i-a remis tot 15.000 lei, SARCA FLORIN a mers tot la Dragonul Roșu, unde a plătit un avans la comerciantul de unde achiziționa fulare, respectiv 14.400 lei, iar de 600 lei a cumpărat bilete pentru meciul Steaua – Stuttgart, pe care le-a dus la Târgoviște și le-a dat inculpatului STAN ION.”, se arată în referatul procurorilor DNA

155.000 de găleți electorale pentru alegerile europarlamentare
DNA reține că denunțătorul lui Stan a declarat că în campania din 2009 a plătit pentru deputat 155.000 de găleți care au fost împărțite în campania electorală. „Astfel, denunțătorul a plătit 155.000 găleți de 10 litri de culoare roșie, cu un preț unitar de 2,1 lei/bucata. Valoarea totală a acestor cadouri electorale a fost de 387.345 lei, adică aproximativ 100.000 euro. Acestea au fost împărțite în aproape toate comunele județului, în special în zona de sud a acestuia.”, se arată în referat

Procurorii DNA arată, în ordonanța de începere a urmăririi penale, că Ion Stan a cerut 130.000 de lei de la persoana care l-a denunțat, bani care urmau să fie folosiți pentru cumpărarea de combustibil pentru unele autoturisme ce urmau să fie folosite în campania electorală a deputatului. De asemenea, de banii respectivi urmau să fie cumpărate alimente care să fie împărțite alegătorilor în preajma alegerilor din 9 decembrie.

În schimb, Ion Stan i-a promis omului de afaceri că îi va obține contracte cu statul, prin influența pe care o are asupra unor funcționari cu putere de decizie.

„În zilele de 16, 19, 21 și 22 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru tranșe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiți pentru achiziționarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărțite în campania electorală”, arată procurorii DNA.

Procurorii DNA mai arată că Ion Stan a primit în perioada mai-iunie 2009, în mod indirect, în beneficiul PSD, produse pentru campania electorală în valoare de circa 100.000 euro.

Ion Stan a fost audiat la DNA pe 23 și 26 noiembrie. Pe 23 noiembrie, întrebat dacă a discutat cu colegii de partid și cu președintele PSD, Victor Ponta, despre dosarul în care este acuzat de trafic de influență, deputatul Ion Stan a spus că va discuta în 26 noiembrie cu aceștia despre cauza penală.

Totodată, Ion Stan a spus, răspunzând unei întrebări, că nu își va da demisia din Parlament și că va continua campania electorală pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmbovița.

Luni 26 noiembrie Ion Stan nu a mai făcut nici un fel declarații în fața sediului DNA menționând doar că a onorat o invitație a procurorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului