Elena Crangasu
09.10.2019
Știri

Steriu, despre proiectul lui Dragnea: Foarte mulți români cer proiectul privind dublul standard. E o premieră în UE

Steriu, despre proiectul lui Dragnea: Foarte mulți români cer proiectul privind dublul standard. E o premieră în UE
Valeriu Steriu, purtătorul de cuvânt PSD, a afirmat despre proiectul privind dublul standard, inițiat de el, împreună cu Liviu Dragnea, că va trece, cu siguranță, și de Camera Deputaților, deoarece este o inițiativă cerută de foarte mulți români. Acesta a spus că este un proiect „în premieră" în UE.

„Este un proiect pe care l-am descris din discuțiile cu foarte mulți oameni. Foarte mulți oameni s-au plâns de caliattea diferită a produselor alimentare, dar și a serviciilor și produselor nealimentare, între Europa de Vest și de Est. Nu este un proiect anti-european, dimpotrivă, el se bazează pe un proiect de directivă europeană, adoptat în această primăvară, și pe metodele de prelevare a probelor, pe care tot UE le-a lansat. Suntem într-un pionierat cu acest proiect, și dorim să-l avem trecut și de Camera Deputaților, pentru că, în primul rând, foarte mulți români îl cer. Dorim ca ceea ce se produce să fie identic în toată Europa, sau dacă avem un produs diferit să fie inscripționat că este un produs diferit și să fie vândut ca atare, nu fie preluat de un comerț înșelător. Penalitățile propuse sunt identice cu cele propuseîn directiva europeană, amendă pe cifra de afaceri, va fi un proiect în premieră în Europa, și sunt sigură că și în Camera Deputaților va avea o susținere foarte bună.”, a afirmat Steriu, miercuri.

Deputatul consideră că inițiativa va fi adoptată și de Uniunea Europeană.

„În clipa de față, între două și patru procente din cifra de afaceri e amenda propusă, e o discuție deschisă, pentru că în Camera Deputaților putem să facem această modificare fără să alterăm proiectul. Sunt convins că și directiva europeană va avea în următorul an dezbateri și va veni cu o propunere, cumva, similară, de amendă pentru situațiile clare de astfel de dublu standard. Avem un sistem foarte bun pus la dispoziție de autoritatea sanitar-veterinară. Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorului (ANPC) are un laborator și un rol important în această lege, dar dacă vorbim de servicii, de telecomunicații, bancare, financiare, acolo, practic, nu ai nevoie de un laborator, ci faci o analiză dacă un produs denumit identic, în Franța și în România livrează aceleași servicii egale și fără nicio deosebire.”, a mai spus Steriu.

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul legislativ inițiat de fostul lider PSD Liviu Dragnea, care prevede sancționarea cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri pentru comercializarea produselor și serviciilor la care a fost constatată existența dublului standard.

Propunerea legislativă privind sancționarea dublului standard de calitate a produselor și serviciilor pentru consumatori a fost adoptată de senatori cu 57 de voturi „pentru” și 18 abțineri.

Prevederile inițiativei legislative vor fi aplicate „tuturor persoanelor fizice autorizate și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, produse nealimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț”, conform unui amendament din raportul de admitere adoptat de Comisia economice a Senatului la proiectul de lege.

Inițiativa arată că o amendă de maximum 4% din cifra de afaceri va fi aplicată pentru „comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existența dublului standard”, iar „în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni”, potrivit sursei citate.

„În sensul prezentei legi prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege o practică comercială care implică introducerea pe piață a unui produs ca fiind identic cu același produs comercializat în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziție diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”, mai arată un amendament al raportului adoptat de senatorii din Comisia economică.

Totodată, în cazul produselor și serviciilor pentru care s-a constatat existența dublului standard sunt aplicate „prevederile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor”, conform sursei menționate.

Potrivit inițiativei legislative, comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate „constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală după caz”.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și, după caz, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit proiectului de lege, ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE)nr.1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale,Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor”, arată articolul 1 al propunerii legislative.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea și actualul purtător de cuvânt al PSD Valeriu Steriu sunt cei doi inițiatori ai proiectului de lege.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

Inchide