Știați că în România există un Fond de Protecție a Victimelor Străzii? Iată ce a făcut anul trecut

Știați că în România există un Fond de Protecție a Victimelor Străzii? Iată ce a făcut anul trecut
Publicat: 19/03/2015, 12:34
Actualizat: 05/08/2015, 16:04

În 2013, plățile fondului au însumat 30,27 milioane de lei, din care sumele destinate vătămărilor corporale s-au ridicat la 27,18 milioane de lei.

„O analiză a evoluției despăgubirilor acordate de FPVS în ultimii trei ani relevă faptul că totalul acestora a fost la un nivel foarte apropiat, aproape constant, în perioada analizată, comparativ cu anii precedenți, creșterea înregistrată fiind nesemnificativă. Despăgubirile pentru vătămări corporale sau deces continuă să reprezinte aproape 90%, mai exact 88,45%, din totalul despăgubirilor plătite de FPVS. Apelând la comparații, vom putea spune că, în timp ce în anul 2013 suma plătită pentru acest tip de daună a fost de 27,18 milioane lei, în creștere cu 2,3% față de 2012, în 2014, aceasta s-a situat la un nivel de 26,83 milioane lei, în ușoară scădere cu 1,25% față de 2013”, a afirmat Greceanu.

El a adăugat că în privința despăgubirilor acordate pentru daune materiale, FPVS a plătit persoanelor în drept suma de 3,50 milioane lei în 2014, ceea ce reprezintă o pondere de 11,55% din total daune plătite.

„Atât suma totală, cât și procentajul sunt, la rândul lor comparabile cu cele din anii precedenți, 2012 și 2013, ceea ce arată o anumită stabilizare și menținere a trendului general de evoluție înregistrat la nivelul ultimilor 3 ani”, a mai spus șeful FPVS.

La sfârșitul anului 2014, membrii FPVS au decis majorarea contribuției la fond, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de la 1% la 2% din primele brute încasate pe segmentul RCA, măsura urmând să intre în vigoare după primirea avizului de Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„Majorarea contribuției are rolul de a asigura continuitatea protecției persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule neasigurate RCA. Măsura luată a avut în vedere în primul rând faptul că la 31 decembrie 2014, disponibilitățile financiare aflate la dispoziția FPVS se situau la un nivel de 66,08 milioane lei, în timp ce rezerva pentru daunele avizate la aceeași dată era de 74,5 milioane de lei”, a afirmat Greceanu.

Anul trecut, numărul persoanelor despăgubite pentru vătămări corporale sau deces a fost de 693, comparativ cu 577 în 2013, iar pentru daune materiale – 377, de la 331 în urmă cu un an

De asemenea, numărul dosarelor de daună avizate de FPVS a atins 1.294, de la 1.592 în 2013.

FPVS a fost înființat în februarie 2006 și este constituit în baza contribuțiilor companiilor autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).

Fondul acordă despăgubiri persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA.

În cazul autovehiculelor fără RCA valabil, fondul acordă despăgibuiri pentru vătămări corporale sau decese, cât și daune materiale. Pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.

Fondul nu intervine pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de conducătorii de atelaje (căruțași), pietoni, bicicliști sau orice alte vehicule pentru care nu este prevăzută obligația legală de încheiere a unei asigurări RCA.

De asemenea, nu se fac plăți pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de animale sălbatice și domestice, de starea carosabilului, gropi sau urmări ale unor fenomene meteo cum ar fi polei, mâzgă, pietre căzute de pe versanți sau copaci dărâmați.

Cererea de despăgubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursală ori agenție a oricărui asigurător care are dreptul să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) pe teritoriul României.

După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită dacă va fi cazul, sumele achitate, cheltuielile legate de plata acestora precum și dobânda legală de la persoanele vinovate sau de la alte entități responsabile.

„În 2014, FPVS a plătit 400.000 de euro pentru daune morale unui număr 57 părți civile ca urmare a decesului a 8 persoane și rănirea altor trei. Vinovatul accidentului este un șofer de 82 de ani, care ar trebui să plătească 333 de ani pentru recupererea sumei de către fond, respectiv echivalentul în lei a 100 de euro. În acest caz, suma totală solicitată în instanță de către cele 57 părți civile s-a ridicat la 17 milioane de euro, în urma sfaturilor avocatului, care urma să perceapă până la 50% din suma oținută în instanță. În final, instanța a hotărât plata sumei de 400.000 de euro, din care avocatul, pe care îl cataloghez ca fiind un samsar al durerii, își va lua partea. Înainte să înceapă procesul, în urmă cu trei ani, FPVS le-a propus o sumă apropiată celei hotărâte de instanță și acum vor încasa doar jumătate”, a spus Greceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...