STS a dat 3 milioane de euro pentru modernizarea Sistemului 112 unei asocieri din care fac parte și firme care ar fi controlate de Sebastian Ghiță

STS a dat 3 milioane de euro pentru modernizarea Sistemului 112 unei asocieri din care fac parte și firme care ar fi controlate de Sebastian Ghiță
Publicat: 15/08/2015, 12:44
Actualizat: 05/07/2016, 22:04

STS a atribuit contractul de aproape 3 milioane de euro pentru modernizarea structurii hardware și software a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 din Bucureși și Ilfov asocierii formate din firmele S&T România, Quality Business Solutions, Teamnet International, Teamnet Solutions International, o parte din lucrări fiind subcontractată tot unei firme din grupul Teamnet – Teamnet Project Management Solutions. Asocierea a fost singurul ofertant la această licitație.

Firmele respective au 5 luni pentru a livra un sistem informatic la cheie, complet integrat în arhitectura Sistemului 112 și interoperabil cu toate centrele 112 județene, din care fac parte echipamente IT și software, conform anunțului de participare publicat de STS în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, în martie 2015.

Compania Teamnet International este deținută de Bogdan Padiu, Radu Nedelcu și Ion Ovidiu Trașcu, foștii colegi de liceu ai deputatului Sebastian Ghiță. Compania se numără printre cele peste 50 de firme despre care procurorii DNA susțin că sunt controlate prin interpuși de Sebastian Ghiță. Conturile companiei au fost puse sub sechestru de procurorii DNA, însă instanța supremă a dispus revocarea acestei măsuri pe 9 iulie 2015.

Ghiță este acuzat de procurorii DNA că a folosit aceste firme pe care le-a deținut personal până în 2012, când a devenit deputat, pentru a rula banii obținuți prin trafic de influență sau pentru a disimula proveniența unor sume de bani. Din postura de deputat, Ghiță ar fi controlat 54 de firme prin 23 de persoane interpuse, lucru interzis de lege pentru parlamentari.

„O parte din sumele de bani obținute ilicit prin trafic de influență sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienței lor și păstrate în conturile societăților controlate, au fost folosite de către Ghiță Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice”, mai arată DNA.

Procurorii spun că Ghiță a obținut aproximativ 130 de milioane de lei în 15 ani, din fonduri publice, bani pe care i-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale, folosindu-se și de firmele respective. Din banii respectivi, Ghiță ar fi finanțat ilegal campania sa electorală din 2012, corupând alegătorii din Prahova cu tigăi, dar și campania electorală din 2014 a lui Victor Ponta, în Republica Moldova.

„Teamnet își desfășoară activitatea conform legislației internaționale și naționale. În tot acest timp, ne-am menținut deschiderea cu privire la colaborarea cu autoritățile și am rămas încrezători în decizia finală a acestora”, a anunțat compania într-un comunicat de presă.

Compania Teamnet a anunțat de asemenea că „nu are nicio legătură cu Sebastian Ghiță de mai mulți ani”. Ghiță și-a vândut acțiunile la această firmă înainte de a deveni deputat, în 2012.

Quality Business Solutions este deținută de afaceristul Octavian Dumitru Nicolau și este o firmă care a câștigat de-a lungul vremii multe contracte cu STS – în 2011 era vorba de 51 de contracte, conform Jurnalul Național. Nicolau și Sebastian Ghiță au avut în trecut un punct comun. În 2005, Iuliana Adriana Nicolau (atunci purta numele de fată Vintilă), deținea firma 2K Telecom, care ulterior a ajuns a lui Sebastian Ghiță. Iuliana Nicolau este soția lui Octavian Nicolau, conform Rise Project. 2K Telecom este deținută actualmente de Alexandru Ghiță, fratele lui Sebastian.

Totodată, soția șefului STS, Camelia Opriș, a lucrat în trecut la o firmă a Iulianei Nicolau, Omnivision Consultanță, conform declarațiilor de avere ale generalului Marcel Opriș.

O parte din activitățile firmei Quality Business Solutions au fost preluate de S&T România, reprezentanța firmei austriece de IT S&T, în 2014 Consiliul Concurenței avizând această tranzacție.

Nu este prima oară când Teamnet și firma lui Nicolau se asociază pentru a face afaceri cu statul, după cum gândul a arătat aici. Pe 13 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuia un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), privind implementarea „E-VIZA”, portalul electronic pentru obținerea vizelor, firmei Teamnet International. Conform unui răspuns al MAE către gândul, contractul s-a împărțit ulterior astfel: 60% către Teamnet International (livrare produse hardware, livrare produse software, prestări servicii), 30% către Quality Business Solutions SRL (livrare produse hardware, livrare produse software, prestări servicii) și 10% către Asesoft International (livrare produse hardware, livrare produse software).

Licitația ar fi fost contestată la OLAF de o firmă suedeză

Înaintea desfășurării procedurii, Firma suedeză de IT Carmenta CoordCom, parteneră a Ericsson România, a sesizat la OLAF o posibilă fraudă în cazul acestei licitații, a declarat pentru Hotnews directorul acesteia, Hans Djurfeldt. Firma respectivă nu a participat la licitația STS, pentru că Ericsson România ar fi considerat că bugetul alocat de STS era prea mic, însă directorul acesteia susține că asocierea de firme care a câștigat licitația nu ar avea capacitatea să livreze soluția tehnică cerută de STS, într-un termen atât de scurt.

Contractul de la STS este finanțat parțial și din fonduri europene – FEDR, prin POS „Creșterea Competitivității Economice”, Axa Prioritară III privind tehnologia informației și comunicațiilor.

STS a declarat pentru Hotnews că nu cunoaște dacă această licitație a fost reclamată la OLAF, solicitându-le în schimb jurnaliștilor să le pună la dispoziție reclamația făcută de firma suedeză. Teamnet International a reacționat de asemenea pentru Hotnews, spunând că soluția tehnică pe care urmează să o livreze este nouă și vine în completarea celei existente. Reacția a apărut după ce directorul Carmenta CoordCom și-a exprimat îngrijorarea că asocierea de firme care a câștigat licitația ar urma să se folosească de soluția tehnică implementată la STS de Ericsson.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete