STS instruiește 700 de operatori de tablete pe zi timp de două săptămâni pentru votul în diaspora

STS instruiește 700 de operatori de tablete pe zi timp de două săptămâni pentru votul în diaspora
Publicat: 24/10/2019, 17:34

„Partea de instruire a operatorilor se face în grupuri de câte 20, 100. În momentul de față trebuie să instruim operatorii de calculator din străinătate în videoconferință aproximativ, conform planificării, 700 de operatori de calculator pe zi timp de două săptămâni, astfel încât să acoperim pe cât posibil necesarul de operatori de calculator pentru străinătate. Testele pe care le dau vor fi online, ca urmare punctajul va fi pus la dispoziția AEP imediat după ce se vor susține aceste teste, decizia de a desemna operatori de calculator în secțiile de votare din străinătate fiind a AEP. Pe o platformă de instruire am pus la dispoziția operatorilor de calculator instrucțiuni de lucru pentru tablete, pentru suport, ghidul operatorului de calculator în secția de votare, filmul de instruire, proceduri de lucru pentru conectarea la instruirile în videoconferință, materialele necesare și baza legală pentru buna desfășurare a activităților. După studierea acestor documente, operatorul de calculator este obligat de a trece la pasul următor, să suțină un test online. Specificăm că trebuie să obțină cel puțin nota 7 pentru a participa la instruirile în sistem videoconferință”, a declarat Remi Manda, coordonatorul activității de instruire și organizare a procesului electoral din punct de vedere tehnic în cadrul STS.

Acesta a spus că în secțiile de votare din străinătate vor fi aproape 6.700 de tablete, cele mai multe în Uniunea Europeană, iar în țară vor fi disponibile 18.748 de tablete pentru operatorii desemnați.

„La nivel național vor fi 18.748 de tablete în secțiile de votare, cu posibilitatea de a suplimenta în funcție de solicitările Birourilor Electorale Județene în locurile în care este nevoie de urnă specială pentru a ajuta desfășurarea activităților din secția de votare respectivă iar în străinătate au fost distribuite către MAE undeva la 6.700 de tablete. Specificul acum pentru secțiile de votare din străinătate este că membrul din biroul electoral al secției de votare este și operator și într-o secție de votare vom întâlni de la doi până la nouă operatori de calculator, să se fluidizeze cât mai mult procesul de votare în străinătate. Cele aproximativ 6.700 de tabletele sunt distribuite pe secțiile de votare în principiu mult mai multe pe Europa, UE și mai puține către celelalte continente, însă minim două tablete sunt asigurate pentru fiecare secție de votare”, a explicat Remi Manda în cadrul unei sesiuni de instruire a operatorilor de calculator din Sectorul 5 asupra modului de utilizare a tabletelor.

Potrivit expertului STS, noutățile față de procesul electoral anterior constau în faptul că pentru secțiile de votare din străinătate listele electorale suplimentare sunt în format electronic.

„S-a căutat în mod deosebit să se elimine acele liste suplimentare unde alegătorul trebuia să-și treacă nume, prenume, CNP, adresă, actul de identitate și s-a constatat că la procesul electoral anterior a luat destul de mult timp această activitate. Erau trei liste electorale suplimentare, fiind și europarlamentare, și cele două întrebări de la referendum. De data aceasta, conform legii, se va trece semnătura direct pe tabletă în format electronic, listele electorale fiind colectate pe serverul central și descărcate la sfârșitul fiecărei zile a votării de ctre președintele secției de votare”, a mai spus Manda.

Pe 10 noiembrie va avea loc primul tur de scrutin la prezidențiale, între orele 07.00 și 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, în același interval orar.

Cât despre votul în secțiile din străinătate se desfășoară pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. Astfel, la primul tur de scrutin românii din Diaspora vor vota între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers