Studenții protestează la București. Mihnea Costoiu îi primește la negocieri

Studenții protestează la București. Mihnea Costoiu îi primește la negocieri
Publicat: 13/11/2013, 16:37
Actualizat: 13/11/2013, 16:37

Câteva sute de studenții de la Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) organizează miecuri un miting și un marș de protest în București și în alte 11 centre universitare din țară. La ora 17.30, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior și Cercetare îi primește la negocieri.

Unii dintre studenții care protestează miercuri în Capitală au venit în Piața Universității, de unde vor pleca spre Piața Victoriei, pentru a protesta la sediul Guvernului, aceștia scandând „Voi dați afară tinerii din țară”, „Vrem să învățăm și nu să emigrăm”, „Fără educație moare orice nație”.

Aproximativ 50 de studenți au ajuns, în jurul orei 14.00, în zona fântânii de la Universitate, aceștia venind în grup dinspre Piața Română. Lor li se va alătura un alt grup de studenți care a plecat din campusul studențesc Regie.

Aceștia scandează „Educația salvează nația”, „Fără educație moare orice nație”, „Elevii sunt cu noi”, „Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn” și au bannere și pancarte pe care scrie: „6, vin studenții”, „Și noi creștem odată cu procentul”, „Vă rugăm să ne scuzați, suntem tineri educați”, „Vrem cămine, nu ruine”, „6% PIBune”, „6% pentru Educație”, „Educația salvează nația”, „Vrem cultură 6%”.

După ce se vor reuni la Universitate, studenții vor pleca spre Piața Victoriei, unde vor protesta aproximativ o oră, în zona aflată în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor și Șoseaua Kiseleff, .

Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marș din Piața Victoriei, pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educației.

Traficul rutier va fi restricționat pe traseul marșului, pe prima bandă de circulație, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Mitingul la sediul Ministerului Educației se va încheia la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educației, începând de la ora 16.45 și până la ora 18.30 va fi restricționat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman și Luigi Cazzavilan.

Potrivit reprezentanților Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), miercuri au loc acțiuni de protest în centrele universitare din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea și Alba-Iulia.

Studenții cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educație și se declară „revoltați de lipsa de responsabilitate pe care guvernanții României o arată față de educație, când ea este definită că o prioritate națională”.

Printre nemulțumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să oprească, în unele cazuri, investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional.

„Totodată, studenții sunt revoltați și de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereușind să acopere nici jumătate din costurile de masă și de cazare, de faptul că jumătate dintre studenții din România ajung să renunțe la studii din motive financiare sau din cauză că nu și-au ales corespunzător facultatea și de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce privește finanțarea educației cât și rată populației cu studii superioare”, a precizat ANOSR.

Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație, studenții mai cer să crească finanțarea de baza a universităților până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenția cămine-cantine, să crească și fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.

Și Consiliul Național al Elevilor a anunțat că elevii vor purta miercuri banderole albe, în semn de protest față de subfinațarea sistemului educațional, iar în unele județe, după orele de curs, se vor alătura manifestațiilor studenților.

Consiliul Național al Elevilor (CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel național, trage un semnal de alarmă în privința subfinanțării învățământului românesc și solicită Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație.

CNE mai cere decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști, creșterea alocațiilor, valoarea acestora fiind neschimbată din 2009, și anume 42 de lei (aproape 10 euro), dar și manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, revizuirea curriculumului școlar, a conținuturilor manualelor școlare și adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenilor economici.

Elevii bucureșteni nu vor face grevă japoneză și nici nu se vor solidariza cu acțiunile de protest ale studenților, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, vicepreședintele Consiliului Municipal al Elevilor București, Cleopatra Nestor.

„Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorități. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Național al Elevilor”, a spus Cleopatra Nestor.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are nicio problemă privind greva japoneză anunțată pentru miercuri de Consiliul Național al Elevilor, el precizând că respectă „dreptul acestora de a se exprima liber” .

Demersurile studenților pentru creșterea finanțării educației au început încă din ianuarie, cu inițierea unei petiții de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenți din întreagă țară, care a fost depusă la Guvern și Parlament, dar care, potrivit ANOSR, „nu a stârnit nicio reacție din partea instituțiilor statului, acestea ignorând complet mesajul”.

În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Sindicaliștii din educație cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învățământ, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunțând că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor de sindicat, în ceea ce privește declanșarea unei greve generale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete