STUDII. Care este legătura dintre vreme și Covid-19. Influențează clima răspândirea bolii?

STUDII. Care este legătura dintre vreme și Covid-19. Influențează clima răspândirea bolii?
Care este legătura dintre vreme și Covid-19. Influențează clima răspândirea bolii? (FOTO: upload.wikimedia.org)
Publicat: 17/06/2020, 20:21

În general, există mai mulți factori care influențează bolile infecțioase, inclusiv acest Covid-19 (Sars-Cov-2) care a blocat lumea. Dar când vine vorba de climă, părerile sunt împărțite și chiar există unele controverse. Unii cercetătorii au descoperit, recent, că și vremea este un factor de influență asupra evoluției bolii. Alte studii nu au stabilit o legătură clară între temperatura exterioară şi Sars-Cov-2. Legătura dintre vreme și circulația COVID-19 este neglijabilă, susțin oamenii de știință de la Princeton.

Există o legătură între vreme și noul coronavirus?

Autorii unui studiu recent au analizat numărul de decese zilnice cauzate de COVID-19, datele meteorologice și cele poluante, în perioada 20 ianuarie – 29 februarie 2020, în Wuhan, China, locul de unde a pornit totul.

Potrivit oamenilor de știință, ar exista totuși o legătură între mortalitatea prin COVID-19 și temperatura de afară.

„Studiul nostru demonstrează că variațiile de temperatură și umiditatea influențează puternic gradul de mortalitate”, arată oamenii de știință, potrivit Antena 3, care citează medrxiv.org.

Noul coronavirus s-a răspândit, din decembrie 2019, în întreaga lume și a determinat declararea pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Sezonalitatea SARS-CoV-2 rămâne o ipoteză dificil de testat, potrivit specialistului în boli infecţioase Pierre Tattevin.

Vara nu va opri pandemia Covid-19, spun numeroși cercetători. Căldura nu va pune capăt pandemiei Covid-19 în emisfera nordică, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Princeton.

ANALIZĂ. Coronavirusul ar prefera un anumit tip de climat. Unde se răspândește virusul cu ușurință

Aproximativ 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, au fost înregistrate în zone în care temperatura aerului era cuprinsă între 5 şi 15 grade Celsius, a constatat o echipă de cercetători din China într-un studiu citat de agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Specialiştii au cercetat impactul temperaturii ambientale asupra răspândirii globale a COVID-19, conform articolului ştiinţific ce însoţeşte studiul recent, publicat în jurnalul ştiinţific Science of The Total Environment.

Relaţia dintre numărul de cazuri de COVID-19 confirmate zilnic şi condiţiile meteorologice, inclusiv temperatura şi umiditatea, a fost studiată pe baza datelor de la aproximativ 3,75 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel mondial, în 185 de ţări şi regiuni, în perioada 21 ianuarie – 6 mai.

Coronavirusul ar prefera un anumit tip de climat. Unde se răspândește virusul cu ușurință

Cercetătorii au constatat că în zonele cu valori de temperatură situate între 5 şi 15 grade Celsius au fost reportate 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19. Mai mult, aproximativ 73,8% dintre cazurile confirmate erau concentrate în regiuni cu o umiditate absolută între 3 şi 10 grame pe metru cub.

Constatările indică faptul că SARS-CoV-2 a părut să se răspândească spre latitudini mai înalte şi sugerează că ar exista o zonă climatică optimă în care concentraţia de SARS-CoV-2 a sporit în mod semnificativ în mediul ambient, inclusiv pe suprafaţa obiectelor.

CONTROVERSE. Coronavirusul ar fi apărut în China încă din vara lui 2019! Imaginile surprinse din satelit care dezvăluie o nouă ipoteză

Imaginile care surprind parcările spitalelor din Wuhan, realizate prin satelit, precum și căutările pe internet, sugerează că noul coronavirus s-ar fi răspândit în China încă de la începutul lunii august 2019, potrivit unui nou studiu realizat de Harvard Medical School.

În cadrul studiului, care nu a fost încă analizat și de alți experți, s-a descoperit faptul că un număr semnificativ mai mare de mașini au fost parcate lângă cinci spitale din Wuhan în vara și toamna lui 2019 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

De asemenea, pe motorul de căutare chinez Baidu au fost descoperite mai multe căutări de cuvinte asociate cu boala infecțioasă, relatează CNN.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului