Studioul 4 al TVR, redeschis la 25 de ani de la Revoluție, pentru o întâlnire cu istoria

Studioul 4 al TVR, redeschis la 25 de ani de la Revoluție, pentru o întâlnire cu istoria
Publicat: 22/12/2014, 15:55

Încă de la ora 10.00, un grup de aproximativ 15 persoane aștepta la intrarea Pangrati a Televiziunii Române pentru a vizita Studioul 4, cunoscut ca studioul Revoluției. De altfel, este pentru prima dată, după 25 de ani, când publicul poate intra în studioul unde poetul Mircea Dinescu a anunțat: „Dictatorul a fugit!”, „Am învins!”. Era 22 decembrie 1989, ora 12.55.

„Am venit din curiozitate. Vreau să văd Televiziunea Română. N-am fost niciodată și mi se pare un moment istoric”, a declarat pentru MEDIAFAX un student din București, în vârstă de 22 de ani, care a precizat că a aflat despre evenimentele din decembrie 1989 de la părinții săi și din înregistrările difuzate la televizor.

La rândul său, Ioana Constantin Dan, în vârstă de 61 de ani, a spus că a trăit Revoluția din decembrie 1989 pe stradă. „Sunt din București și mi-aduc aminte cum se trăgea. A fost un moment groaznic”, a declarat pentru MEDIAFAX aceasta. Ea a precizat că din imaginile difuzate la momentul respectiv de TVR și-i amintește „pe domnul Iliescu, dar și pe Mircea Dinescu”.

Studioul 4 a fost, până în 1990, timp de 38 de ani, studioul știrilor TVR. În prezent, din acest studio sunt difuzate în special emisiuni dedicate minorităților, dar și talk show-uri. Pentru a marca 25 de ani de la Revoluție, Televiziunea Română a reamenajat Studioul 4, pentru a arăta ca atunci când din acesta s-a transmis în direct Revoluția Română.

Astfel, în Studioul 4 al TVR sunt difuzate înregistrări cu poetul Mircea Dinescu, actorul Ion Caramitru și regizorul Constantin Vaeni. De asemenea, sunt difuzate înregistrări în care au fost citite primele informări legate de Revoluție, dar și înregistrări cu persoanele adunate la momentul respectiv în curtea și pe acoperișul televiziunii publice.

Majoritatea crainicilor TVR din acel moment sunt pensionari în prezent, a spus Dan Obada, reprezentant al Televiziunii Române, care îi ghida pe vizitatorii veniți în Studioul 4. Petre Popescu, cel care a anunțat fuga, apoi capturarea, judecarea, condamnarea și executarea soților Ceaușescu și care a lansat celebra expresie „Odiosul dictator și sinistra sa soție”, nu mai este în viață, a mai spus Dan Obada.

În timp ce o parte dintre vizitatori ascultau explicațiile, altă parte se fotografia la masa de la care a fost făcut anunțul că „Dictatorul a fugit!”.

„Mi-am dorit foarte mult să văd pe viu acest celebru Studio 4. Acum am profitat de această zi minunată. Vreau să arăt fotografia familiei mele”, a declarat pentru MEDIAFAX Veronica Buică, în vârstă de 48 de ani, din București. Ea a mai spus că era studentă în timpul Revoluției din 1989. „Eram studentă pe vremea aceea și, într-adevăr, au fost niște zile foarte zbuciumate. Și eu și viitorul meu soț, atunci și el student, am ieșit pe străzi și am trăit pe viu acele momente și chiar și acum sunt impresionată de ce s-a întâmplat”, a mai spus ea.

Evenimentul comemorativ organizat de Televiziunea Română la 25 de ani de la Revoluție cuprinde și o expoziție tematică, concepută de TVR, cu fotografii din respectivele momente, dar și o expoziție cu elemente de tehnică militară, susținută de Armata Română.

Astfel, cei care își doresc să viziteze Studioul 4 sunt întâmpinați în curtea televiziunii de un transportor destinat grupei de infanterie, o mașină operativă din dotarea Armatei Române.

Potrivit explicațiilor reprezentanților Armatei Române, prezenți în curtea TVR, această impresionantă mașină operativă transportă grupa de infanterie în luptă. „Acest transportor este destinat și pentru nimicirea forței vii a inamicului, inclusiv a mijloacelor blindate și ușor blindate. Rezistă la glonț de 7,62 mm, este antischije, protejează grupa de arme chimice, biologice”, au explicat aceștia.

Un alt simbol al Revoluției din 1989 care îi întâmpină pe cei care vizitează luni Studioul 4 al TVR este tricolorul cu stema decupată.

De asemenea, printre obiectele expuse se numără și vestonul generalului colonel Vasile Milea, care s-a împușcat pe 22 decembrie 1989, dar și o uniformă de soldat parașutist, mantaua colonelului de infanterie Costin Traian, rănit în luptele din decembrie 1989, și pufoaica lui Mladinovici Dragoș, sublocotenent postmortem, mort în luptele din decembrie 1989. Acestora li se alătură o cască de parașutist, o căciulă de ofițer superior, o cască de tip șlemafon și armament.

Totodată, ca în fiecare an, luni, la cele două troițe din fața, respectiv din curtea Televiziunii Române s-au desfășurat ceremonii militaro-religioase în memoria celor decedați în Revoluția din decembrie 1989.

Ceremonia de la troița de la intrarea din Dorobanți a TVR a început cu interpretarea Imnului Național al României și cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor și s-a încheiat cu un moment de depunere de coroane, din partea Televiziunii Române, a diferitelor asociații de revoluționari, dar și din partea unor instituții ale statului român, precum Președinția României, Guvernul României, Senatul și Camera Deputaților. O ceremonie similară a avut loc și la troița din curtea TVR.

Stelian Tănase, președintele-director general al TVR, s-a alăturat vizitatorilor încă de la ora 10.00, când a vorbit cu câteva persoane și s-a fotografiat alături de acestea lângă transportorul destinat grupei de infanterie, amplasat în curtea televiziunii.

El a mai spus că i se pare normală organizarea unui astfel de eveniment. „Pentru că totuși de Televiziunea Română, care este atât de mult hulită și contestată, se leagă poate cel mai important eveniment din ultimele decenii, Revoluția, care s-a petrecut la București în două faze sau în două locuri. Primul, în clădirea CC-ului, a Comitetului Central, de unde Ceaușescu a fugit cu elicopterul pe acoperiș, și al doilea s-a întâmplat aici, în Studioul 4, unde să zicem capii Revoluției au venit, chiar după prânz puțin și au anunțat României că regimul Ceaușescu a căzut. Asta a creat un efect de avalanșă, pentru că lumea aflând în toate localitățile din România că s-a întâmplat și atunci a avut un efect extrem de benefic. Ne-am gândit ca, la 25 de ani, să amintim oamenilor că la Televiziunea Română s-au întâmplat toate lucrurile astea, aici s-a dat comunicatul către țară, aici s-a constituit FSN-ul, aici Dinescu, Caramitru, ceilalți au spus primii că regimul comunist nu mai există. E un lucru de foarte mare importanță pe care noi îl ignorăm. Aș putea spune și altceva cu amărăciune, că nici televiziunea n-a știut să păstreze această memorie vie”, a spus Stelian Tănase.

El a precizat că nu crede „în scenariul loviturii de stat, a conspirației, a agenților KGB”, vehiculate în legătură cu Revoluția din 1989. „Eu cred că a fost o Revoluție. Eu am fost la Revoluție, nu mi-a spus nimeni să mă duc. Am fost în stradă din 21 (decembrie 1989, n.r.) de la prânz, la București, am fost aici în ziua de 23 (decembrie 1989, n.r.) în studioul 4, am fost în biroul lui Ceaușescu, în 22 (decembrie 1989, n.r.), de la 12.00 până seara la 18.00, când m-am dus la Uniunea Scriitorilor, unde scriitorii s-au adunat. Sigur, trebuie să spunem că în toate revoluțiile există grupuri care vor să pună mâna pe putere și toate conspiră să pună mâna pe putere, dar a spune că o revoluție care a scos în stradă, în diferite faze, sute de mii de oameni e cam mult.. Dacă era o lovitură de stat, nu ar fi fost vărsare de sânge. Dacă Ceaușescu ar fi fost arestat, să zicem, de câțiva complotiști din biroul politic, armata n-ar mai fi apucat să tragă. Dar a fost o revoluție și cred că trebuie să fim mândri cu asta și nu să o ascundem sub preș”, a mai spus Stelian Tănase.

Întrebat dacă el crede că populația a fost manipulată la momentul respectiv prin intermediul Televiziunii Române, Stelian Tănase a spus: „Fiecare a încercat să-și spună propriul lui mesaj, să iasă în evidență, să se conecteze cu armata sau cu securitatea, cu politicienii care se ridicau atunci și să câștige o poziție proeminentă. Eu am fost în 23 (decembrie 1989, n.r.) aici, dimineața, de la 6.00, fără să apar la televizor, că mi s-a părut cam mult, eu sunt și mai pudic. Dar am văzut cum încerca fiecare să iasă în evidență, să apară la televizor, să se cupleze fie cu generali, fie cu politicieni. Era un joc, dar e un joc normal, în toate revoluțiile se întâmplă așa. N-aș da curs teoriei conspirației. E cam mult”.

Comemorarea Revoluției din 1989 la Televiziunea Română va continua și anul viitor. Cel puțin așa își dorește Stelian Tănase, dacă va continua să dețină funcția de președinte-director general al TVR. „Eu pot să spun că, dacă la anu’ voi fi aici, se va face o zi a porților deschise și de mai mare amploare. Și eu sunt foarte mulțumit de asta. Ideea este că televiziunea publică trebuie să fie deschisă”, a mai spus Tănase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?