STUDIU: Aproape jumătate din românii din mediul urban, îngrijorați dacă vor putea oferi familiei cele necesare

STUDIU: Aproape jumătate din românii din mediul urban, îngrijorați dacă vor putea oferi familiei cele necesare
Clienți la coadă la supermarket, caracter ilustrativ
Publicat: 06/04/2020, 11:38
Actualizat: 07/04/2021, 02:01

43% din românii din mediul urban sunt preocupați cu privire la posibilitatea de a asigura cele necesare pentru ei și familiile lor, în timp ce 36% se tem că, deși ar dori să facă stocuri de produse, nu au banii necesar, arată un studiu Ipsos dat publicității luni.

O proportie de43% dintre români sunt îngrijorați pentru ei înșiși, comparativ cu îngrijorarea pe care o resimt față de amploarea mondială a crizei (86%) sau de gradul în care aceasta afectează România (78%), arată studiul Ipsos dat publicității luni.

Este vorba de o cercetare globală, demarată la jumătatea lunii februarie în principalele țări atinse atunci de flagelul coronavirus, la care Ipsos România s-a alăturat la sfârșitul lunii martie, Studiul acoperă subiecte mai puțin abordate de alte cercetări similare, mai ales în ce privește consecințele pe termen mediu și lung ale acestei crize.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat în perioada 28-30 martie în rândul a 1.000 de respondenţi din România, cu vârste cuprinse între 18 şi 74 de ani. Studiul este reprezentativ la nivel urban.

Conform cercetării Ipsos, pare să existe un consens mare cu privire la consecințele economice ale acestei crizei. 9 din 10 (87%) cred că un număr mare de oameni va intra în șomaj, în timp ce 83% se așteaptă la o criză economică mondială, iar 57% spun că un mare angajator din zona în care locuiesc va da faliment.

43% dintre cei chestionați sunt preocupați cu privire la posibilitatea de a asigura cele necesare pentru ei și familiile lor, în timp ce 36% se tem că, deși ar dori să facă stocuri de produse, nu au banii necesari în acest scop.

În ceea ce privește sfârșitul pandemiei, șapte din zece români speră că lucrurile vor reveni la normal în luna iunie a acestui an, peste media celorlalte țări cele mai afectate în acest moment de pandemie, însă doar 58% cred că își vor relua obișnuințele și vor reîncepe să facă toate lucrurile pe care le făceau până acum, inclusiv să plece în vacanțe și călătorii, arată studiul Ipsos.

Pe de altă parte, noua situație le cere însă oamenilor să se adapteze și să fie mai deschiși spre schimbări. 33% dintre participanții la studiu au încercat o marcă sau un produs nou pentru că marca lor obișnuită nu mai era disponibilă, ceea ce poate oferi mărcilor o șansă nesperată de a se mula pe noua realitate de consum și alegere.

În ceea ce privește mass-media, cinci români din zece (47%) sunt de părere că presa a exagerat amploarea epidemiei de coronavirus, si tot atâția (46%) nu sunt de acord cu această afirmație. Această opoziție de păreri poate fi un indicator cu privire la numărul relativ mare de oameni prezenți pe străzile din România comparativ cu alte orașe europene, ca și soluțiile de luptă cu panica implementate de alții (spălarea străzilor cu clor etc.), se arată în studiul citat.

Studiul mai conține detalii cu privire la așteptările românilor față de diverse instituții, de la OMS și până la companii comerciale din România, inclusiv companii farmaceutice sau bănci, modificarea obiceiurilor de consum, adoptarea unor comportamente noi în oglindă cu rezistența la schimbare, percepția românilor față de solidaritatea care se manifestă în cadrul comunității. Nu în ultimul rând, datele disponibile includ o segmentare cu privire la atitudinile românilor față de criză, care permite și comparația cu media globală.

Interviurile au fost realizate online, pe baza panelului Ipsos. Initiaţiva face parte dintr-un program global care acoperă țări precum China, Franța, Italia, Japonia, Marea Britanie sau Spania.

Infografic / Sursa: Ipsos România
Infografic / Sursa: Ipsos România
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni