SUA anunță ajutoare suplimentare de aproape un miliard de dolari pentru Ucraina / Zelenski vorbește în fața Congresului American miercuri

SUA anunță ajutoare suplimentare de aproape un miliard de dolari pentru Ucraina / Zelenski vorbește în fața Congresului American miercuri
Martor al masacrului din Bucea: „Îi împușcau în ceafă sau direct în inimă” / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16/03/2022, 09:01

Washingtonul va asigura asistență suplimentară pentru Ucraina de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse și de încă 186 de milioane de dolari pentru refugiaţii ucraineni, transmite Reuters. Ajutorul pentru Kiev va fi anunțat oficial de președintele Joe Biden după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi miercuri în faţa Congresului Statelor Unite, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului pentru CNN. Discursul va fi la ora 15:00, ora României.

„În total, preşedintele a autorizat două miliarde de dolari în materie de securitate de la începutul administraţiei. Statele Unite rămân de departe cel mai mare donator de ajutor de securitate al Ucrainei”, a spus sursa.

Mai mult, Biden a semnat marţi și un proiect de lege care acordă Ucrainei 13,6 miliarde de dolari destinaţi gestionării problemelor cauzate de invazie şi impactului acesteia asupra ţărilor învecinate.

De asemenea, guvernul american a anunțat marți că va ajuta cu încă 186 de milioane de dolari refugiații ucraineni care au fugit din calea războiului devastator pornit de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

„Asistenţa umanitară suplimentară pentru refugiaţii din ţările vecine Ucrainei sprijină furnizând alimente, apă potabilă sigură, protecţie, adăposturi accesibile şi asistenţă medicală de urgenţă prin sprijinul partenerilor noştri internaţionali şi neguvernamentali”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

SUA au furnizat Ucrainei şi ţărilor din regiune ajutor umanitar în valoare de aproape 293 de milioane de dolari de la invazia Rusiei și până acum.

Şeful diplomaţiei americane a cerut din nou „încetarea imediată a războiului Rusiei împotriva Ucrainei” şi facilitarea de către Moscova a deplasării în siguranţă pe coridoare umanitare a celor care doresc să părăsească Ucraina.