SUA nu intenționează să trimită militari în Ucraina, spune Joe Biden

SUA nu intenționează să trimită militari în Ucraina, spune Joe Biden
Sursă foto - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 26/01/2022, 11:55

Statele Unite nu intenţionează să trimită militari americani în Ucraina, a transmis marți Casa Albă, potrivit forbes.com.

„Nu există nicio intenţie sau interes sau dorinţă a preşedintelui de a trimite militari în Ucraina. NATO este un forum pentru sprijinul partenerilor noştri şi a ţărilor din flancul estic şi atenţia este în această direcţie”, a spus Casa Albă.

Joe Biden a avertizat Rusia cu „sancţiuni economice semnificative” în cazul invadării Ucrainei, inclusiv cu sancțiuni care-l vizează direct pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Președintele american a precizat că i-a transmis omologului său rus că orice manevră în interiorul Ucrainei va avea consecinţe grave, iar SUA se va vedea obligată să întărească prezenţa NATO pe flancul estic, adică în Polonia și România.

Întrebat dacă se vede sancţionându-l pe Putin personal în cazul în care invadează Ucraina, preşedintele american a răspuns: „Voi vedea asta”.

SUA au plasat în alertă 8.500 de militari, pentru o posibilă desfăşurare în Europa de Est

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni, într-o conferință de presă, că 8.500 de militari americani au fost plasaţi în alertă sporită pentru o posibilă desfăşurare în Europa de Est. Acesta a precizat că Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a dat ordinele de pregătire pentru desfăşurarea soldaţilor la cererea preşedintelui Joe Biden, în cazul în care NATO cere o reacție rapidă în Europa de Est. De asemenea, cei 8.500 de militari „vor fi pregătiți pentru oricare alte situaţii neprevăzute”.

„În cazul activării de către NATO a NRF sau al unui mediu de securitate care se deteriorează, Statele Unite ar fi în măsură să desfăşoare rapid echipe de luptă de brigadă suplimentare, logistică, medicală, aviaţie, informaţii, supraveghere şi recunoaştere, transport şi capacităţi suplimentare în Europa”, a precizat Kirby în conferință.

Acesta a subliniat că, momentan, decizia a fost de a plasa aceste resurse sub alertă sporită, încă nefiind luată decizia ca militarii să fie trimiși în Europa. Kirby a menţionat că Forţa de Răspuns NATO cuprinde aproximativ 40.000 de militari multinaţionali.

Biden: Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România

Întrebat, la o conferință de presă de la Casa Albă, săptămâna trecută, dacă SUA ar lua în considerare mutarea tuturor armelor nucleare americane din Europa și a trupelor americane, așa cum își dorește Rusia, Joe Biden a răspuns: „În niciun caz. Dimpotrivă, vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state, ele sunt membre a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Biden.