SUBVENȚII. Cât spune ministrul Oros că a plătit agricultorilor din FEGA, FEADR și din bugetul național

Redactor:
Ionel Văduva
SUBVENȚII. Cât spune ministrul Oros că a plătit agricultorilor din FEGA, FEADR și din bugetul național
Cât spune ministrul Oros că a plătit agricultorilor

Chiar dacă termenul-limită de plată este de 30 iunie 2020, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, spune că a plătit agricultorilor din fondurile FEGA, FEADR și din bugetul național 2,76 miliarde de euro.

„Vreau să prezint foarte pe scurt rezultatele APIA, pentru că am tot auzit pe unii povestind despre întârzierile la plata subvenţiilor.

(…) În prezent, deşi deadline-ul este 30 iunie 2020, au fost autorizaţi la plată peste 99,18% dintre fermieri şi s-au plătit până acum 2,76 miliarde de euro, atât din FEGA, FEADR, dar şi din bugetul naţional”, a precizat șeful MADR într-un briefing de presă.

Cu această ocazie, Oros a prezentat inclusiv calendarul măsurilor pentru care se pot depune proiecte de investiții în 2020.

Deja, primele trei au fost deja anunţate fermierilor. Vorbim aici de sprijinul pentru investiţii în acţiuni preventive menite să diminueze consecinţele dezastrelor naturale şi contribuţii la primele de asigurări.

„Este vorba de măsurile 5.1 şi 5.2 , care se derulează din 11 mai până în 31 iulie, având alocate sume de 13 milioane de euro, respectiv 3,6 milioane de euro”.

„Apoi acea măsură 17.1 «Contribuţii la primele de asigurări» prin care încurajăm fermierii să îşi asigure culturile, iar pentru acest an am alocat 15 milioane de euro.

„Măsura se derulează începând din 11 mai până în 30 noiembrie 2020.

„Reamintesc că am făcut o procedură simplificată cu doar patru documente, cu poliţa de asigurare, chitanţa, buletinul şi codul IBAN, fermierul poate accesa această măsură”, a adăugat ministrul de resort.

Noi măsuri PNDR 2020, din iunie

Începând cu luna viitoare vor mai fi lansate măsurile privind investiţiile pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole – componenta irigaţii, respectiv măsura 4.3 pentru reabilitarea infrastructurii secundare, unde au fost alocate 43 de milioane de euro.

„Avem sprijin pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole, măsură lansată tot în iunie, de 12 milioane de euro, înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol – două milioane de euro, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, lansare în iulie de data aceasta, şi alocare de 43 de milioane de euro”.

„Vom da acestor beneficiari ai măsurii şi până la 50 de hectare teren în concesiune sau în arendă.

„Mai avem sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate, măsură care va fi lansată în august, cu două milioane de euro şi sprijin pentru activităţile de informare şi de promovare desfăşurate de grupurile de producători în cadrul pieţei interne, lansare în august, cu 4 milioane de euro. Acesta este calendarul măsurilor pentru anul acesta”, a conchis ministrul Agriculturii.

Sursă foto: Alexandra Pandrea/Gândul.ro

Inchide