Summit Biden-Putin, confirmat oficial de Casa Albă. Care sunt condițiile președintelui american

Summit Biden-Putin, confirmat oficial de Casa Albă. Care sunt condițiile președintelui american
Președintele american Joe Biden | Foto - Profimedia Images
Publicat: 21/02/2022, 08:52

Casa Albă a confirmat oficial că preşedintele Joe Biden a fost de acord „în principiu” să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin, dar cu condiţia ca Rusia să nu invadeze Ucraina între timp, scrie CNN. Întâlnirea, potrivit secretarului de presă Jen Psaki, va avea loc după ce secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov se vor întâlni pe 24 februarie.

Statele Unite „s-au angajat să continue diplomaţia până în momentul în care începe o invazie”” a declarat Psaki într-un comunicat. Astfel, „preşedintele Biden a fost de acord în principiu cu o întâlnire cu preşedintele Putin dacă nu are loc o invazie. Suntem, de asemenea, pregătiţi să impunem consecinţe rapide şi severe dacă, în schimb, Rusia alege războiul. În prezent, Rusia pare să îşi continue pregătirile pentru un atac la scară largă asupra Ucrainei foarte curând”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Agenda summitului va fi pregătită de Antony Blinken, șeful diplomației americane, şi de ministrul rus de externe Serghei Lavrov în cadrul întâlnirii lor de joi, a trasnmis administrația prezidenţială franceză.

Duminică seara, Macron a avut o nouă conversaţie telefonică cu Vladimir Putin, timp de o oră. Este pentru a doua oară când Macron a discutat, duminică, la telefon, cu președintele rus, după ce a avut o conversație și cu Joe Biden. Primul apel cu Putin a durat aproape două ore, în încercarea de a evita un conflict armat în estul Ucrainei.

Macron a discutat și cu premierul britanic Boris Johnson, care a declarat că angajamentele lui Putin faţă de președintele Franței sunt un semnal binevenit, care arată că liderul de la Kremlin ar putea fi încă dispus să se angajeze într-o soluţie diplomatică a crizei din Ucraina, scrie Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase