Suspiciuni de corupție în privatizarea Nuclearelectrica. DNA: Compania ENEL, bănuită de mituirea unor funcționari pentru a fi favorizată

Suspiciuni de corupție în privatizarea Nuclearelectrica. DNA: Compania ENEL, bănuită de mituirea unor funcționari pentru a fi favorizată
Publicat: 10/06/2014, 18:56
Actualizat: 30/04/2015, 14:08

La finalul săptămânii trecute, DNA a solicitat arestarea preventivă a vicepreședintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, într-un dosar despre modul în care distribuitorul de energie electrica ENEL ar fi „umflat” facturile la curentul electric.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, însă, procurorii descriu modul în care ENEL a ajuns în România și cum nu și-a respectat angajamentele față de statul român în urma contractelor de privatizare pentru filialele de distribuție ale Electrica SA. În acest context, DNA spune că ENEL urma să fie favorizată în procedura de privatizare a Nuclearelectrica, „în schimbul unor sume de bani”.

„Reprezentanți de la nivelul conducerii instituțiilor implicate în privatizarea S.C.ELECTRICA S.A. au în vedere favorizarea grupului italian ENEL în procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unitățile 3 și 4, în schimbul unor sume de bani”, se arată în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă.

DNA face și o trecere în revistă a modului în care ENEL a preluat prin privatizare serviciile de distribuție a energiei electrice. ENEL a fost cea care a devenit acționar majoritar al Electrica Banat, Muntenia și Dobrogea. DNA susține că ENEL nu și-a respectat angajamentele din contractele de privatizare.

Gândul a relatat în 2013 exact același lucru, respectiv că, în mare parte, companiile care au preluat distribuția de energie electrică în România nu și-au respectat angajamentele. Iată ce scriam în 2013:

Statul român are de recuperat de la companiile CEZ, EON și ENEL 2 miliarde de euro. Banii reprezintă penalități pentru că cele trei companii nu și-au respectat angajamentele asumate în contractele de privatizare a cinci filiale Electrica. Un raport al Curții de Conturi arată că cele trei companii au cumpărat filialele Electrica, promițând că vor investi sute de milioane de euro în retehnologizare. În schimb, ancheta Curții de Conturi a dezvăluit că de fapt CEZ, EON și ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produși de filialele pe care le-au cumpărat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este că prețul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii își respectau promisiunile.

Acum, DNA a constatat că aceste proceduri au fost viciate. Iată ce reține DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă a vicepreședintelui ANRE:

â–ºÎn cadrul procesului de privatizare a S.C. ELECTRICA S.A., pachetele majoritare de acțiuni a fost preluat de către grupul italian ENEL S.p.A. pentru S.C. ELECTRICA BANAT S.A., S.C. ENEL MUNTENIA SUD S.A. și S.C. ENEL DOBROGEA S.A.

â–ºConform contractelor de privatizare, preluările de active și obligațiile de investiții au fost următoarele:

â–ºPentru ENEL MUNTENIA SUD a fost preluat un pachet de 50% din acțiuni cu preț total de subscriere de 394.862.725,44 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acțiuni cu prețul total de subscriere de 425.236.755,84 Euro, rezultând o participație de 67,5%. Angajamentul de investiții pentru preluarea acestui pachet de acțiuni a fost stipulat un angajament de investiții pentru perioada 2009-2011, din partea grupului italian, în valoare de 220.000.000 Euro (2009 – 40 mil. euro, 2010 – 80 mil. euro, 2011 – 100 mil. euro)

â–ºPentru ENEL DOBROGEA a fost preluat un pachet de 24,62% din acțiuni cu preț total de subscriere de 13.612.390 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acțiuni, respectiv 35%, cu prețul total de subscriere de 29.771.520 Euro, rezultând o participație de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de acțiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investiții

â–ºPentru ENEL BANAT a fost preluat un pachet de 24,62% din acțiuni cu preț total de subscriere de 21.660.314 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acțiuni, respectiv 35%, cu prețul total de subscriere de 47.373.054 Euro, rezultând o participație de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de acțiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investiții.

â–ºPentru ENEL MUNTENIA SUD nu au fost respectate obligațiile de investiții, cu acordul tacit al autorităților române din cadrul A.N.R.E., investițiile parțiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare și control din partea reprezentanților ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control și recepție. Neasumarea obligațiilor de investiții a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României.

â–ºAstfel, prin intermediul S.C. ENEL SERVICII COMUNE S.A., partea italiană acoperă participația proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de ENEL. Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din țară a sumelor de bani obținute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani direcționate către ENEL INVESTMENT HOLDING BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam – Olanda, aflată în Grupul ENEL, sumele de bani revenind în țară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligațiilor de investiții angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participația ca obligație de investiție din partea acționarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacționar este Statul Român, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fără a putea fi cuantificată ca participație proprie a părții italiene. (sursa: referat DNA)

Cum răspune ENEL acuzațiilor

ENEL a transmis un punct de vedere referitor la acuzațiile procurorilor:

Enel reitereaza faptul ca a respectat intocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achizitionat in Romania. Mai exact, nivelul investitiilor agreat in cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distributie (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud), a fost indeplinit si chiar depasit. Din 2005, cand a intrat pe piata din Romania Enel a investit aproximativ 1.9 miliarde de euro, fara taxele de conectare.

Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmata si de arbitrajul Camerei de Comert Internationale in situatia companiilor Banat si Dobrogea, care a decis in favoarea Enel.

Referitor la societatea Enel Servicii Comune, dorim sa precizam ca aceasta este detinuta de societatile Enel Distributie Dobrogea si Enel Distributie Banat si ca nu a facut niciodata transferurile financiare catre Enel Investment Holding, mentionate in informatiile publicate.

Procedura de privatizare a societatii Nuclearelectrica a avut loc la finalul anului trecut prin oferta publica initiala (IPO), la care Enel nu a participat. Enel a intrat in proiectul Cernavoda in 2007, impreuna cu alti investitori internationali, ca parte dintr-un consortiu din care a detinut un pachet de 9%, fiind actionar minoritar. Dupa multi ani si numeroase incertitudini in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului, Enel a decis in Decembrie 2013 sa paraseasca proiectul.

In ceea ce priveste investigatia in curs, reiteram faptul ca Enel si-a declarat deschiderea pentru a oferi intreg sprijinul autoritatilor, in vederea clarificarii situatiei.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Noi restricții din 10 decembrie. E obligatoriu până pe 8 ianuarie. Decizie de ultimă oră
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...