Sute de mii de credincioși catolici din România au participat la slujba Învierii

Sute de mii de credincioși catolici din România au participat la slujba Învierii
Publicat: 27/03/2016, 09:50

Sute de credincioși romano-catolici de etnie maghiară din Cluj-Napoca au participat, sâmbătă seara, la slujba de sfințire a focului care a avut loc în fața Bisericii „Sf. Mihail” din centrul municipiului, de unde au luat lumină. Aceștia s-au adunat, sâmbătă seara, în jurul orei 20, în fața lăcașului de cult, unde mai mulți preoți au aprins un foc, de la care s-a împărțit lumina, după care toți cei prezenți au intrat în biserică, pentru a asista la slujba de Înviere oficiată de preotul paroh Kovacs Sandor. La finalul slujbei, credincioșii au ieșit cu lumânări aprinse în mâini și au înconjurat, o singură dată, într-o procesiune, biserica.

La Timișoara, numeroși credincioși catolici au celebrat Paștele în Domul Catolic din centrul municipiului. Celebrarea Vigiliei Pascale a început la ora 22, în fața Domului, cu ritualul sfinții focului. Apoi, credincioșii au intrat cu lumina nouă, binecuvântată, în Domul Sf. Gheorghe unde s-a intonat Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei pascale). Au urmat Liturghia Cuvântului, formată din mai multe lecturi și Psalmi din Vechiul și Noul Testament, rostite în română, latină, maghiară și germană, celebrant principal fiind Excelența Sa Martin Roos, episcop de Timișoara. La finalul evenimentului, credincioșii au ieșit din biserică pentru a participa la Procesiunea de Înviere. Partea muzicală a Vigiliei și Liturghiei a fost interpretată de Corul „Exultate” avându-l ca dirijor pe dl. Bajkai-Fábián Róbert, organist al Domului. Slujbe similare au avut loc în toate bisericile catolice din județul Timiș.

În județul Arad, câteva sute de credincioși catolici s-au adunat, sâmbătă seara, la Bazilica Papală Maria Radna pentru a participa la Slujba de Paște, iar apoi au ieșit apoi cu lumânările aprinse în fața mănăstirii.

În cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul țării, la Bazilica Papală Maria Radna din județul Arad, slujbele de Paște au început încă de joi, în Vinerea Mare, credincioșii au refăcut Calea Crucii pe dealul din spatele mănăstirii, pe un traseu care datează din 1880, iar slujbele sunt oficiate în limbile română, maghiară și germană, iar sâmbătă seara, în mod special, a fost și o slujbă în limba latină, transmite corespondentul MEDIAFAX.
.
În Sâmbăta Mare, cu începere de la ora 19, s-a oficiat Vigilia Pascale, iar apoi, soborul de preoți și credincioșii au ieșit cu lumânări aprinse în fața mănăstirii.

„Sâmbătă seara am început Sfânta Liturghie, prin binecuvântarea focului, prin binecuvântarea Lumânării Pascale, după care am intrat în biserică, s-a continuat Sfânta Liturghie, după Liturghie a urmat o ceremonie scurtă la mormântul lui Iisus, și apoi a avut loc Învierea despre care ne amintim în fiecare an, ceremonia s-a încheiat cu o procesiune în fața Basilicii Maria Radna”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Părintele Paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.

În Duminica Paștelui, slujbele au încept la ora 8:00 cu liturghia de dimineață și binecuvântarea bucatelor pascale. Luni slujbele încep la ora 10.30.

„Duminică este cea mai importantă sărbătoare a tuturor creștinilor, Învierea Domnului, ne amintim de Învierea Domnului, și sigur ne amintim de învierea fiecăruia dintre noi, și noi, așa cum Christos a murit, dar după trei zile a înviat, și noi, fiecare care credem în Christos, vom avea parte de această înviere la sfârșitul lumii. Duminică, după Sfânta Liturghie, are loc binecuvântarea bucatelor pascale, oamenii vin cu coșuri la biserică, în care pun diferite alimente care se consumă în aceste zile pascale… ouă, șuncă, pâine, cozonac și altele, acestea sunt binecuvântate și se consumă împreună în familie după liturghie. În a doua zi de Paști, luni mai avem o liturghie, pentru că sărbătoarea Învierii Domnului ține opt zile, nu numai o singură zi, amintindu-ne de importanța acestei sărbători pentru noi toți”, a mai declarat Părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna Maria Radna, Andreas Reinholz.

Basilica Papală Maria Radna a fost restaurată anul trecut cu fonduri europene. Atestată documentar de peste 700 de ani, Mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papala Minor.

Basilica a fost vizitată, în 1768 de Împăratul Iosif al II-lea, iar la Maria Radna există o veche icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, care cu toate că este tipărită pe hârtie în 1668, nu a ars în 1695, când soldații otomani au incendiat Capela Franciscanilor din Radna. Icoana se află într-o prețioasă mare ramă de argint, realizată în 1771 de către meșterul aurar oficial al Curții Imperiale de la Viena, Joseph Moser. În 1820, Arhiepiscopul principe-primat al Ungariei, Alexander de Rudna, a dăruit icoanei două coroane de aur. Icoana Sfintei Fecioare Maria de la Radna este considerată ca făcătoare de minuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea