Sute de oameni au venit la Ambasada Franței din București pentru omagierea victimelor atentatelor de la Paris

Sute de oameni au venit la Ambasada Franței din București pentru omagierea victimelor atentatelor de la Paris
Publicat: 10/01/2015, 19:03
Actualizat: 13/04/2019, 01:16

Încă de sâmbătă dimineață, grupuri de români și de francezi au venit la Ambasada Franței cu flori și cu lumânări în mâini. După ce au lăsat florile alături de celelalte, au aprins o lumânare și au scris câteva cuvinte în cartea de condoleanțe deschisă joi de Amabasada Franței și în care au semnat deja mii de oameni, de la șeful statului, primul ministru, miniștri și ambasadori, până la oameni de afaceri, elevi, studenți și pensionari.

Acțiunea a fost organizată de Asociația Francais du Monde. Puțin înainte de ora 14.00, la care a fost anunțată manifestația pentru omagierea victimelor atentatelor de la Paris și pentru libertatea de expresie, a sosit ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul. La scurt timp după acesta a venit și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. După ce a semnat în cartea de condoleanțe, Călin Popescu Tăriceanu a spus că a venit pentru a transmite condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în atentatul din Franța.

„Îmi exprim durerea, consternarea și compasiunea pentru evenimentele din Franța. De asemenea, din partea Senatului României și a mea personal, exprim întreaga solidaritate cu poporul francez, care este în aceste zile greu încercat. Trebuie să facem cu toții front comun pentru a ne apăra valorile comune pe care este clădită democrația noastră, și anume în primul rând dreptul la expresie, dreptul la liberă exprimare, libertatea presei, care este un bun asupra căruia nu avem ce să negociem cu nimeni. Și, în același timp, vreau să salut acțiunea exemplară a autorităților franceze, care au reușit să pună capăt acestei crize, sigur, cu anumite costuri. Dar, în asemenea situații, nu cred că există cale alternativă. Întotdeauna trebuie să ne asumăm de la început anumite riscuri și cred că, iată, sacrificiile făcute pentru apărarea democrației, uneori sunt extrem de costisitoare”, a spus președintele Senatului.

La Ambasadă a venit și președintele Ligii Islamice și Culturale din România și al Centrului Cultural Islamic, doctor Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy, care a spus că a răspuns apelului la întâlnirea de sâmbătă pentru că a vrut să arate lumii că terorismul nu are nicio legătură cu religia musulmană.

„Este prima dată când vin la Ambasadă după tragedia de la Paris. Mesajul nostru, al comunității musulmane, este că noi denunțăm, condamnăm această acțiune sângeroasă. Suntem alături de poporul francez, de Franța, de Ambasada Franței, de familiile îndoliate și spunem că acest lucru este departe de orice gândire nomală, nu ține de islam. Nu are nicio legătură cu religia și președintele Franței a confirmat acest lucur, în discursul lui de vineri seara”, a mai spus Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy.

El a adăugat că islamul promovează pacea, dreptatea, iubirea, înțelegerea, trăirea reciprocă, iar „crimele nu au legătură cu islamul”. „Imaginea islamului nu a fost afectată de teroriști, pentru că oamenii știu foarte bine că religia noastră nu promovează așa ceva”, a arătat președintele Ligii Islamice și Culturale din România.

Doctorul Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy a mai spus că este de 27 de ani în România și are prieteni de toate religiile.

„Cei care satirizează, o fac și când este vorba de Isus Hristos, de Papa sau de Charles de Gaulle, de toate tabuurile. Aceștia care au omorât jurnaliștii sunt niște minți bolnave, care nu au nimic cu realitatea. Suntem șocați”, a mai spus președintele Ligii Islamice și Culturale din România.

Consulul Republicii Madagascar, Serge Rameau, care este și președintele Asociației Français du Monde-ADFE, organizatorul manifestării, l-a îmbrățișat pe Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy și i-a mulțumit că a venit la evenimentul de la Ambasada Franței.

„Este o dovadă că noi suntem împreună pentru a ne exprima condoleanțele față de jurnaliștii de la Charlie Hebdo, dar și pentru a dovedi că valorile noastre sunt aceleași – libertate, solidaritate, pace. Am organizat o adunare ca să arătăm la toată lumea că suntem șocați. Mi-a făcut mare plăcere că a venit aici un reprezentant al autorității musulmane”, a spus Serge Rameau.

Ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul, a mulțumit românilor și francezilor care în aceste zile au venit în număr mare la Ambasada din Capitală.

„Aș vrea din nou, azi, să mulțumesc tuturor, și francezi și români, care demonstrează sprijinul în acest timp foarte important pentru Franța. Astăzi simțim că România este alături de Franța, cum Franța a fost mereu alături de România, în fața unei tragedii, în fața evenimentelor care ne-au marcat pe toți. Această acțiune arată că noi împărțim valori comune și că aceste valori nu sunt numai franceze, adică libertate, toleranță. Și așa cum am mai spus, libertatea nu poate fi asasinată. Aici, în fața Ambasadei, ne-am adunat români, francezi. Vă mulțumim tuturor! Reiau, libertatea nu poate fi asasinată”, a mai spus ambasadorul Francois Saint-Paul.

Franța a trăit 53 de ore de coșmar, de la atentatul comis miercuri la redacția Charlie Hebdo, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de trei jihadiști francezi, care au afirmat că s-au coordonat și care au fost uciși de forțele de ordine vineri seara.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morți și 11 răniți, fiind revendicat de rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak și Siria. Printre victime se numără directorul publicației, Stéphane Charbonnier (Charb), și alți trei cunoscuți caricaturiști – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) și Georges Wolinski (Wolinski). Publicația Charlie Hebdo primise o serie de amenințări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Grupul terorist Stat Islamic a revendicat atentatul.

Frații Chérif și Said Kouachi – considerați autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Charlie Hebdo – au murit vineri seară în confruntările cu forțele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële.

Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenția forțelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului), unde a luat ostatici vineri. În cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a omorât o polițistă în zona Montrouge din Paris. Conform autorităților, el încerca să atace sediul unui post de televiziune situat în sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o lună în anul 2010, după ce fusese prins având o armă automată de tip Kalașnikov.

Complicea sa, islamista Hayat Boumeddiene, în vârstă de 26 de ani, este în continuare căutată de poliție. Potrivit unui oficial din poliția franceză, ea a reușit să fugă în timpul intervenției forțelor de ordine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii