Tânăr condamnat la 9 ani de închisoare după ce a ucis o fată de 16 ani, mutat în centru de detenție

Tânăr condamnat la 9 ani de închisoare după ce a ucis o fată de 16 ani, mutat în centru de detenție
Publicat: 03/02/2014, 19:43
Actualizat: 01/04/2019, 22:29

Un tânăr din Hunedoara care în 2008, la vârsta de 16 ani, și-a ucis fosta iubită, din gelozie, și a fost condamnat la nouă ani de închisoare beneficiază de legea mai favorabilă aplicabilă odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri penale, fiind transferat din penitenciar într-un centru de detenție.

Președintele Tribunalului Hunedoara, judecătorul Mihaela Timișan, a declarat, luni, că instanța a admis sesizarea comisiei de evaluare din Penitenciarul Bârcea Mare, privind aplicarea legii mai favorabile în cazul tânărului care și-a ucis iubita, transmite corespondentul Mediafax.

„Instanța a admis sesizarea comisiei constituită la Penitenciarul Bârcea Mare cu privire la condamnat și a înlocuit pedeapsa de nouă ani închisoare aplicată condamnatului, deținut în Penitenciarul Bârcea Mare, prin sentința penală nr.129/14.04.2009 pronunțată de Tribunalul Hunedoara, cu măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o durată de nouă ani. De asemenea, instanța a dispus anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii emis de Tribunalul Hunedoara pe numele tânărului. Persoana condamnată a executat în regim de reținere, arest preventiv și detenție perioada de la data de 29 iulie 2008 până la data de 1 februarie 2014”, a declarat președintele Tribunalului Hunedoara.

Din durata măsurii educative se scade perioada executată până la data hotărârii.

În iulie 2008, Lucian Hoară, care la vremea aceea avea 16 ani și renunțase la școală, a fost reținut după ce a recunoscut că și-a ucis cu un cuțit fosta prietenă, de aceeași vârstă, supărat că l-a părăsit și că avea un nou iubit. Corpul fetei a fost găsit de un prieten al tânărului, care a anunțat Poliția.

Polițiștii l-au găsit pe tânăr la o oră după descoperirea crimei, într-un cartier de la marginea Hunedoarei.

Adolescentul a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare, în aprilie 2009.

Intrarea în vigoare a celor două coduri – penal și de procedură penală – a stârnit un întreg val de reacții, printre care și din partea președinției. Printre reglementările reclamate în spațiul public se numără și cea legată de interceptări, care, spun unele voci, nu le-ar mai da posibilitea procurorilor să asculte telefoanele persoanelor asupra cărora ar exista suspiciuni, fără ca acestea din urmă să fie înștiințate.

În acest context, premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul va aproba săptămâna viitoare, miercuri, mici ajustări la Codul de procedură penală care vor clarifica și problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiției. Ponta a precizat că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale „față de fapte, și nu față de persoane”.

Un număr de 122 de deținuți au fost puși în libertate sâmbătă, 1 februarie, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal și noul Cod de procedură penală, informa Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

De asemenea, pentru 176 de deținuți, a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenție, mai preciza sursa citată.

Aproximativ 400 de deținuți ar putea beneficia de legea mai favorabilă, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, la 1 februarie, după ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, anunța, vineri, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Conform sursei citate, la nivelul tuturor unităților penitenciare s-au constituit și au funcționat comisii mixte. Acestea au fost formate din judecători, procurori și personal administrativ. Sarcina acestora a fost de a evalua incidența legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor și a măsurilor educative privative de libertate, având în vedere intrarea în vigoare a noilor coduri – penal și de procedură penală.

Comisiile de evaluare vor verifica, pentru fiecare persoană, cuantumul și stadiul executării fiecărei pedepse, vor identifica situațiile care pot fi de natură să atragă aplicarea legii penale mai favorabile, cu propunerea, dacă este cazul, a reducerii pedepsei, a înlocuirii pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenție, cu menționarea datei estimative la care se împlinește durata pedepsei reduse și vor identifica orice alte date, informații și situații pe care le consideră relevante în aplicarea legii penale mai favorabile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă la spital! Detalii de ultimă oră
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște