Țara care n-a mai înregistrat niciun caz de COVID-19 timp de 200 de zile: „A avut probabil cel mai bun rezultat din întreaga lume”

Redactor:
Florentina Dinu
Țara care n-a mai înregistrat niciun caz de COVID-19 timp de 200 de zile: „A avut probabil cel mai bun rezultat din întreaga lume”
Noi condiții de intrare în Norvegia și Germania, în contextul pandemiei de COvid-19 (FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay)

În timp ce multe țări din întreaga lume au atins noi valori maxime în cazurile de coronavirus, Taiwan a obținut un alt tip de înregistrare – 200 de zile fără un caz transmis local

Taiwan deține de departe cel mai bun record de virusuri din lume și a atins joi noul reper, chiar dacă agentul patogen explodează din nou în Europa, iar ultimul caz local din Taiwan în SUA a avut loc pe 12 aprilie; nu a existat un al doilea val.

Ce a făcut bine această insulă cu 23 de milioane de oameni?

A avut 550 de cazuri confirmate, cu doar șapte decese. Experții spun că închiderea frontierelor din timp și reglarea strânsă a călătoriilor au parcurs un drum lung spre combaterea virusului. Alți factori includ urmărirea riguroasă a contactelor, carantina impusă de tehnologie și purtarea universală a măștii. Mai mult, experiența mortală a Taiwanului cu virusul i-a speriat pe oameni să se conformeze.

„Taiwanul este singura țară importantă care a reușit până acum să elimine transmisia comunitară a Covid”, a spus Peter Collignon, medic pentru boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Naționale Australiene. Taiwanul „a avut probabil cel mai bun rezultat din întreaga lume”, a spus el, și este „și mai impresionant” pentru o economie cu o populație de aproximativ aceeași dimensiune ca Australia, cu mulți oameni care trăiesc aproape unul de altul în apartamente.

Taiwanul va fi printre puținele economii care vor crește în acest an, guvernul anticipând în august că produsul intern brut se va extinde cu 1,56% în 2020.

Totuși, Taiwanul a înregistrat 20 de cazuri importate în ultimele două săptămâni, în special din țările din Asia de Sud-Est, precum Filipine și Indonezia. Și alții care au luptat bine împotriva virusului inițial, cum ar fi Singapore și Japonia, au avut apoi vârfuri în cazuri.

Ceea ce țările cu infecții în creștere pot înlătura din experiența taiwaneză este că nimic nu funcționează fără contact, urmărind pe cei care s-au dovedit pozitivi și apoi îi pun în carantină, a declarat Chen Chien-jen, fostul vicepreședinte și epidemiolog din Taiwan, într-un interviu.

De asemenea, întrucât nu este ușor să-i faci pe oameni să rămână în carantină, Taiwan a luat măsuri pentru a oferi livrarea meselor și a produselor alimentare și chiar pentru un contact prietenos prin intermediul Line Bot, un robot care trimite mesaje text și chat. Există, de asemenea, pedeapsă – cei care încalcă carantina se confruntă cu amenzi de până la un milion de NT (35.000 dolari).

Iată cum Taiwanul și-a atins punctul de reper:

  • Controlul frontierelor
  • Taiwanul a fost închis tuturor nerezidenților la scurt timp după izbucnirea pandemiei în ianuarie și de atunci a păstrat un control strict asupra granițelor sale.

„Succesul continuu al Taiwanului se datorează aplicării stricte a controlului frontierelor”, spune Jason Wang, directorul Centrului pentru Politici, Rezultate și Prevenire al Universității Stanford.

Măștile

Decizia de a depozita și de a avea o distribuție centrală a măștilor faciale a jucat un rol cheie în succesul Taiwanului. La începutul pandemiei, guvernul a depozitat toate măștile de față produse pe plan intern și a interzis exportul. În termen de patru luni, companiile au crescut producția de la 2 milioane la 20 de milioane de unități pe zi, permițând insulei să rationeze măști rezidenților în mod regulat.

Urmărirea contactelor, carantina

Taiwan detine urmărirea contactelor la nivel mondial – în medie, conectând de la 20 până la 30 de contacte la fiecare caz confirmat. În situații extreme, cum ar fi cea a unui lucrător la un club de hostess din orașul Taipei care a contractat virusul, guvernul a urmărit până la 150 de contacte. Apoi, toate contactele trebuie să fie supuse unei carantine la domiciliu de 14 zile, chiar dacă sunt negative.

Până în prezent, aproximativ 340.000 de persoane au fost în carantină acasă, cu mai puțin de 1.000 de amenzi pentru încălcarea acesteia. Asta înseamnă că 99,7% s-au conformat, potrivit Chen.

 

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
Anunţ dezastruos pentru Simona Halep! Cum pierde 700.000 de dolari dintr-un foc
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Alegeri parlamentare 2020. Mărturia unui român din Londra care a vrut să voteze: „E bătaie...
Restricțiile de Sărbători, anunțate oficial! De Crăciun și de Revelion e INTERZISĂ deplasarea
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
Apariție IREALĂ în Caraș-Severin! 'Unicornul' care a fost văzut în România VIDEO
Felicitări de Moș Nicolae 2020// Mesaje și SMS-uri speciale. Odată cu Sfântul Nicolae începe cea...
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Alex Bodi, petreceri de zeci de mii de euro într-o singură noapte, însă ”omite” să...
Inchide