Târg de masterate la București. Care au fost cele mai căutate specializări și ce speră studenții care aleg să-și continue studiile afară

Târg de masterate la București. Care au fost cele mai căutate specializări și ce speră studenții care aleg să-și continue studiile afară
Publicat: 10/10/2013, 14:30
Actualizat: 21/10/2014, 20:19

Timp de câteva ore, sute de tineri români au stat la coadă să vadă oferta celor 26 de universități din toată lumea participante la Târgul QS World Grad School Tour, care s-a desfășurat miercuri în București. Reprezentanții universităților veniți de la mii de kilometri distanță speră să convingă cât mai mulți tineri români să devină studenții lor.

„Vreau să câștig cât să mă întrețin”

Studenții români veniți în număr mare să vadă ofertele universităților au căutat în principal programe de inginerie, finanțe și management, dar au fost și mulți tineri interesați de programe de psihologie și arhitectură. Ei spun că un masterat afară le crește șansele de angajare și le oferă o altă perspectivă asupra domeniului studiat, deoarece informația oferită este mult mai proaspătă ca în România.

Filip are 23 de ani, lucrează la Institului de Fizică Nucleară Horia Hulubei de la Măgurele și este inginer fizician. A venit la târg să-și caute un doctorat în Biofizică. „ Nu vreau mai mulți bani, nu plec pentru că nu-mi place în România, ci plec pentru că vreau să câștig atât cât să mă întrețin, ceea ce nu se întâmplă acum”, spune Filip.

Oana Paraschiv și Cosmin Pîslaru, doi proaspăt absolvenți de arhitectură, au venit împreună la târgul universităților pentru a-și căuta masterate în urbanism. „La noi sunt puține programe de urbanism, iar programa este învechită. Este vorba și de oportunitățile pe care le ai după ce termini. Danemarca, Olanda și Suedia mi se par țările cu cele mai bune programe de studiu pentru urbanism”, spune Cosmin.

Alex Bogatu este inginer de sistem în prezent. A renunțat la Academia Militară pentru că nu i se părea o opțiune potrivită pentru el. Nu e foarte optimist cu privire la situația din România. „Ceea ce ține de sistemul public la noi este penibil. Vreau să văd ce opțiuni am și să-mi continui studiile afară”, spune Alex.

Diana Dragomir a venit să vadă ce oferte există pentru absolveții de psihologie. „Am fost în Anglia și în Belgia până acum și varietatea cursurilor nici nu se compară cu ce este la noi. Au tot felul cursuri, de gătit până la cursuri de fotografie. În plus, există o deschidere spre psihologie. Cred că ai mai multe șanse la angajare după ce faci cursuri acolo”, a spus Diana.

Universități străine aflate în premieră la București

Printre instituțiile care au venit prima dată în România pentru recrutare de studenți se află și Universitatea St. Andrews, ai cărei absolvenți sunt Prințul William și Kate Middleton. Cunoscută simplu ca Saint Andrews, aceasta este cea mai veche universitate din Scoția și cea de-a treia din Marea Britanie, după universitățile Oxford și Cambridge.

„Avem câțiva români și sunt foarte buni. Vrem acum să atragem și alți studenți din România. Noi suntem o universitate cu programe clasice, de la Matematică la Literatură, Chimie sau Fizică. Avem masterate la toate programele mai puțin la Medicină. Toate programele nostre de masterat durează un an și costă 5.000 de lire sterline pe an”, arată Julie Brooks, director de programe de masterat la Universitatea St. Andrews, care precizează că numai o treime dintre studenți sunt britanici.

University College of London, universitatea unde a predat Peter Higgs

O altă universitate britanică aflată pentru prima dată în România este University College of London, unde a predat matematica proaspătul laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, Peter Higgs. „Românii pe care îi avem sunt foarte focusați și au rezultate excelente la învățătură. Vrem să diversificăm paleta de studenți și să atragem tineri din toată lumea”, spune Leslie White, care precizează că un an de mastrat la UCL este cuprins intre 8.000 și 15.000 de lire sterline în funcție de facilitățile oferite de program.

Burse integrale la Institutul Masdar din orașul verde

Tot pentru prima dată a venit în România și Institutul Masdar din Abu Dhabi, care oferă un program de masterate în științe. Pentru aceste programe institutul oferă burse tuturor studenților înscriși. Pe lângă studii, tinerii vor primi cărți, asigurare medicală, laptop, găzduire și decontarea costurilor de călătorie.

Condiția pentru a fi admis la unul dintre cele șapte programe de masterat de la Masdar este un scor foarte mare pentru GRE, testul internațional de științe care poate fi susținut în cadrul unor firme specializate și în România. Institutul Masdar este situat în Abu Dhabi și face parte din proiectul Masdar City – primul oraș din lume proiectat să nu emită CO2.

Cei care nu au ajuns la târg pot consulta ofertele universităților online pe site-ul topuniversities.com. Studenții se pot înscrie pentru burse însumând 1,2 milioane de dolari, printre care: QS Leadership Scholarship – 10.000 de dolari , QS Scholarship for Academic Excellence – 10.000 de dolari, QS Community Scholarship sau burse oferite în parteneriat cu universități de prestigiu.

Printre universitățile participante la târg au fost:

Universitatea George Washington -SUA

Hult International Business School- SUA

Universitatea Pepperdine , School of Public Policy

University of Kent- Marea Britanie

London School of Economics LSE- Marea Britanie

Universitatea College London – Marea Britanie

Universitatea St Andrews – Marea Britanie

Universitatea Essex – Marea Britanie

King’s College London – Marea Britanie

Manchester Business School – Marea Britanie

Universitatea Malmo – Suedia

HEC Școala de Management – Paris

EMLYON Business School – Franța

Universitatea Webster – Vienna

Universitatea de Știință și Tehnologie Hong Kong

Universitatea Politehnică din Hong Kong – Facultatea de Business

Universitatea din Utrecht – Olanda

University of Geneva – Elveția

Brunel Business School – Marea Britanie

Masdar Institute of Science and Technology – Emiratele Arabe Unite

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Meghan Markle, sperietoarea de la Palatul Kensington. Angajații tremurau când o vedeau
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului