Tăriceanu cere CSM desecretizarea anexelor secrete din protocoalele SRI-DNA

Redactor:
Andrei Ilinca
Tăriceanu cere CSM desecretizarea anexelor secrete din protocoalele SRI-DNA
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut luni CSM-ului desecretizarea anexelor din protocoalele SRI-DNA. Liderul ALDE i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să prezideze ședința Consiliului și să se asigure că anexele vor fi desecretizate.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut luni CSM-ului desecretizarea anexelor raportul Inspecției Judiciare privind aplicarea protocoalele cu SRI la DNA. Liderul ALDE i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să prezideze ședința Consiliului și să se asigure că anexele vor fi desecretizate.

„Ca urmare a dezvăluirilor din mass-media privind raportul Inspecției Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA-instanțe de judecată, care ar conține 19 anexe secretizate, CSM trebuie să acționeze pentru desecretizarea lor de urgență. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale și imorale să fie făcute publice neîntârziat. Românii au dreptul să știe cum au funcționat instituțiile din justiție și felul în care serviciile au influențat activitatea lor.”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Călin Popescu Tăriceanu îi cere președintelui CSM, Lia Savonea, să desecretizeze de urgență anexele privind protocoalele, înaintea discutării în plen a raportului Inspecției Judiciare.

„În consecință, având în vedere legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, art. 24, al. 5, care stipulează că nu pot fi secretizate documente în scopul ascunderii încălcărilor legii sau limitării accesului la informațiile de interes public, solicit doamnei Lia Savonea, președintele CSM, să clarifice urgent situația și să desecretizeze toate anexele privind protocoalele secrete înainte de discutarea în plen a raportului Inspecției Judiciare.”, a adăugat președintele Senatului.

Liderul ALDE a cerut președintelui Klaus Iohannis să prezideze ședința CSM și să se asigure că anexele sunt desecretizate.

„În mod firesc, președintele Iohannis ar trebui ca, pentru prima dată în cinci ani de mandat, să facă ceva concret pentru independența reală a Justiției. Să participe la ședința CSM în care se discută raportul și să o prezideze, astfel încât să se asigure că acele anexe sunt desecretizate. Mai departe, în calitate de președinte al CSAT, pe lângă folosirea acestui rol pentru a face jocurile sale politice, ar trebui să solicite neîntârziat SRI să facă publice toate informațiile cu privire la protocoalele secrete cu Justiția (modul de lucru, număr de ofițeri implicați, numărul dosarelor din justiție în care au fost folosite, etc).”, a mai spus Tăriceanu.

„Klaus Iohannis ar trebui, la fel de firesc, să decidă dacă în ultimul an de mandat vrea să fie măcar o dată președintele românilor și nu doar al „băieților cu ochi albaștri”, a conchis liderul ALDE.

AMR și UNJR au cerut pe 6 iunie, printr-o scrisoare adresată CSM, „să întreprindă, de urgență, toate demersurile având că finalitate declasificarea și publicarea celor 19 anexe la Raportul Inspecției Judiciare privind modalitatea de aplicarea a protocolului de cooperare dintre PICCJ și SRI din 2009”.

Solicitarea asociațiilor profesionale vine după ce, la data de 30.05.2019, ca răspuns la cererea acestora de comunicarea a raportului Inspecției Judiciare și a anexelor la acestea, CSM a comunicat că „documentele menționate au formă clasificată cu grad de secretizare „strict secret” de la unitățile emitente (respectiv parchete, S.R.I.)”.

AMR și UNJR au arătat că demersul lor vine în continuarea eforturilor începute încă din 2015, prin care au scos la iveală nelegală interferența serviciilor secrete în procedurile judiciare.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Fapta oribilă pentru care doi medici din Prahova au fost trimiși în judecată. Un bebeluș,...
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul...
Nu s-a mai produs din 1226. Evenimentul astronomic excepțional care are loc pe 21 decembrie
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Un polițist din Vâlcea investighează criminali ziua, iar noaptea trăiește altă viață: ‘Doar chinezii mai...
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Emily Burghelea a trecut prin clipe grele: „L-am dus mort în portbagaj”
Inchide