Tăriceanu: Lazăr nu a negat faptele de dinainte de ’89, ci a încercat să le minimalizeze/ Procurorul general: Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări la Inspecția Judiciară

Tăriceanu: Lazăr nu a negat faptele de dinainte de '89, ci a încercat să le minimalizeze/ Procurorul general: Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări la Inspecția Judiciară
Publicat: 03/04/2019, 22:30

„Vreau să vă spun că nu am mai fost atât de impresionat de mărturiile celui care a fost victima represiunii comuniste și victima domnului Lazăr. Am citit despre torturile pe care le-a suferit. Modul cum se desfășurau anchetele. Mecanismul dintre Securitate și procurori. Omul acela a suferit un avatar de necrezut și în mod cert viața lui a fost distrusă. Domnul Lazăr nu a negat faptele, ci a încercat să le minimalizeze. Domnul Lazăr ce voia ca omul să cânte ode? Nu erau suficiente suferintele? E foarte grav că, nici măcar la 30 de ani de la căderea comunismului, Lazăr nu înțelege gravitatea faptelor sale. Augustin Lazăr a fost format profesional înainte de perioada ’90. Probabil e unul dintre absolvenții Școlii de la Bran. Lucrurile acestea au rămas nu ca o amprentă, sunt înscrise comportamental”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seară la România TV.

„Mi se pare caraghios ce face CNSAS acum. Nu era nevoie de așa ceva. Augustin Lazăr a recunoscut că dumnealui era acela. Nu, Lazăr era șeful echipei de cinci persoane în care apare clar cu nume și prenume și care era chemat să aprobe eliberarea din penitenciar înainte de termen”, a completat liderul ALDE.

Anteior acestor declarații, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis miercuri o scrisoare deschisă șefului statului Klaus Iohannis, prin care i-a solicitat să semneze urgent decretul de revocare din funcție a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip.

Pe de altă parte, procurorul general Augustin Lazăr, acuzat că ar fi refuzat să elibereze un disident anticomunist, a precizat, luni, că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în spațiul public. El a respins acuzele potrivit cărora ar fi făcut poliție politică și a spus că o astfel de dezinformare este contrazisă de adeverințele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Procurorul general spune că, în perioada 1985 – 1986, a activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care a îndeplinit periodic și atribuții privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată.

Procurorul general: Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări la IJ și zeci de denunțuri la Secția specială

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, miercuri seară, că are, din 2017, aproximativ 30 de sesizări la Inspecția Judiciară și zeci de denunțuri la Secția de anchetă a magistraților, precizând că cei care atacă sistematic acum Justiția vor ajunge să-și ceară scuze, dacă au onoare.

„Adevărul va ieși la lumină, în mod cert. Mai greu, dar va ieși. Ei își vor cere scuze public, dacă vor avea această onoare, pentru ceea ce fac, atacând sistematic toate instituțiile Justiției, Ministerul Public și Procurorul General. Sunt foarte interesați să vină cineva să facă plecăciuni în fața cui trebuie. Prea a deranjat Procurorul General… Prea a avut păreri independente. După ce am fost denunțat că fac parte dintr-un grup infracțional, cu liderii Uniunii Europene, ce ar putea să mă impresioneze mai mult acum? Eu știu că sunt un magistrat cinstit al Ministerului Public și de-a lungul carierei mele profesionale m-au denunțat doar cei pe care i-am cercetat. Mulți m-au denunțat că am comis diverse abuzuri împotriva lor, dar după ce s-au făcut verificările respective s-a constatat că totul este în regulă”, a declarat Augustin Lazăr, la Realitatea Tv.

Procurorul general a reiterat ideea potrivit căreia, în 37 de ani de carieră judiciară, nu a fost cercetat disciplinar, precizând că au fost făcute doar verificări prealabile și nu a ajuns niciodată la cercetare disciplinară, pentru că nu au existat indiciii temeinice că ar fi săvârșit vreo abatere disciplinară.

Mereu am respectat adevărul și onoarea de magistrat public și degeaba se tot agită ei să îmi pună în sarcina diverse acuze, că sunt cu atât mai ridicoli cu cât se leagă de un om care nu a avut nici măcar un avertisment în 37 de ani de activitate profesională. (…) Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări pe la Inspecția Judiciară și nu știu câte zeci de denunțuri la Secția Specială. Fiecare poate să facă pe denunțătorul, că le permite… Ei, bine, nu știu un lucru. Din materialitatea actelor poți să îți dai seama și de intenția frauduloasă a cuiva, intenția rea de a aduce pe cineva în față organului judiciar”, a mai spus Augustin Lazăr, pentru Realitatea Tv.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații potrivit cărora procurorul general Augustin Lazăr, înainte de 1989, ca procuror la Alba, ar fi refuzat că elibereze un disident anticomunist și face verificări.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis miercuri o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere să semneze urgent decretul de revocare din funcție a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Și purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu, i-a cerut procurorului general să își dea demisia imediat și să își ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcție din sistemul judiciar românesc, deși a întreprins acțiuni de poliție politică în timpul regimului comunist.

Augustin Lazăr a respins acuzele lansate de Lia Olguța Vasilescu potrivit cărora ar fi făcut poliție politică, precizând că o astfel de dezinformare este contrazisă de adeverințele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Procurorul general apreciază că atacurile concertate din ultimele zile la adresa sa, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmăresc atât decredibilizarea sa în calitate de procuror general, cât și destabilizarea Ministerului Public.

Lumea Justiției a publicat documente care ar arăta cum un procuror din județul Alba, pe numele său Augustin Lazar, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se în mijlocul anilor ’80. Potrivit sursei citate, numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din județul Alba, județ din care provine și actualul procuror general. Jurnaliștii de la Lumea Justiției precizează că nu știu dacă procurorul din această cauză este unul și același cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”