Țările de Jos vor trimite Ucrainei 200 de rachete antiaeriene

Țările de Jos vor trimite Ucrainei 200 de rachete antiaeriene
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 26/02/2022, 11:50
Actualizat: 26/02/2022, 11:57

Țările de Jos vor trimite în Ucraina 200 de rachete Stinger, a anunțat sâmbătă guvernul neerlandez. Decizia a fost luată în urma unor cereri din partea Ucrainei pentru echipamente militare.

Solicitarea a fost atent evaluată, potrivit unei scrisori trimise de ministrul Afacerilor Externe Wopke Hoekstra și ministrul Apărării Kajsa Ollongren către Tweede Kamer (Parlament), relatează NL Times.

Țările de Jos au trimis deja echipamentul militar pe care s-au angajat să le furnizeze „pentru autoapărarea Ucrainei împotriva unui atac armat al Rusiei”, a spus Hoekstra. O parte din materialul respectiv a fost deja trimis, altele urmând să fie expediate cât mai curând posibil.

Asistența de securitate cibernetică pe care Țările de Jos plănuiau să o ofere la începutul acestei săptămâni, amânată de invazia Rusiei în Ucraina

Guvernul lucrează în continuare cu autoritățile ucrainene pentru a investiga modul în care echipele neerlandeze de apărare cibernetică pot fi desfășurate pentru a ajuta, a mai afirmat Hoekstra.

Țările de Jos trimit și 100 de puști cu lunetă și muniție aferentă, cinci radare de localizare a armelor, două radare de supraveghere a câmpului de luptă, detectoare de metale și doi roboți pentru detectarea minelor navale. De asemenea, ar trimite 3.000 de căști de luptă și 2.000 de veste, potrivit Ministerului Apărării.

Vineri, 25 februarie, Volodimir Zelenski a solicitat și mai mult ajutor militar. Ministerul Apărării examina deja cererea în acea zi, a spus Ollongren. „Vom face tot posibilul pentru a ajuta”, a spus ea.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult