Tatăl unei eleve de la Liceul „Bolintineanu”, audiat de procurori în dosarul de ultraj

Tatăl unei eleve de la Liceul Bolintineanu, audiat de procurori în dosarul de ultraj
Tatăl unei eleve de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală a fost audiat, miercuri, de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 5 în dosarul privind fapte de ultraj, deschis în urma incidentelor care au avut loc în ultima zi a examenului de bacalaureat.
Publicat: 17/07/2013, 14:48
Actualizat: 17/07/2013, 14:48

Tatăl unei eleve de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost audiat, miercuri, de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 5 în dosarul privind fapte de ultraj, deschis în urma incidentelor care au avut loc în ultima zi a examenului de bacalaureat.

Cristian Popescu este acuzat că, în 5 iulie, când a fost susținută ultima probă a examenului de bacalaureat, ar fi agresat trei dintre polițiștii care veniseră la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” să îi ducă pe elevi la audieri, în dosarul privind fraude la bacalaureat.

Bărbatul a fost surprins de camerele de filmare ale televiziunilor în timp ce încerca să împiedice mai mulți polițiști să se apropie de elevi.

Dosarul de ultraj a fost deschis din oficiu, Cristian Popescu fiind citat să vină miercuri la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 pentru a da declarații.

Acesta a venit singur la sediul Parchetului și a refuzat să dea declarații jurnaliștilor.

Procurorii Parchetului Tribunalului București și polițiștii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcție în ziua perchezițiilor, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul București, fiind acuzată de trafic de influență în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

În cadrul anchetei, polițiștii au mers, pe 5 iulie, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru a duce peste o sută de elevi la audieri, după susținerea ultimei probe a bacalaureatului.

În fața intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” erau zeci de părinți care își așteptau copiii. Unii dintre părinți, nemulțumiți că polițiștii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul și a-i duce la audieri, i-au huiduit și au reclamat că aceștia fac un abuz.

Anchetatorii au renunțat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București Bogdan Staicu declara că au fost emise citații, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susținut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceștia nu se prezentau la audieri în urma citării.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat atunci că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliția a lucrat foarte corect”.

Stroe a mai spus că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliției Române în privința unui părinte bruscat de polițiști la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” și a purtătorului de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.

Ulterior, Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe a spus că părintele unui elev de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” este cercetat pentru ultraj în urma incidentelor din 5 iulie, el precizând că dosarul este în lucru.

Stroe a admis că unii polițiști care s-au aflat în 5 iulie în afara liceului au comis un abuz. „Este evident că au greșit”, a spus ministrul, care a ținut să sublinieze, pe de altă parte, că nu are nimic de reproșat polițiștilor judiciariști care au acționat în interiorul unității de învățământ, pentru punerea în executare a dispozițiilor procurorilor.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Polițieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase