TB decide în 11 februarie dacă menține decizia prin care Patriciu a pierdut procesul cu Băsescu

TB decide în 11 februarie dacă menține decizia prin care Patriciu a pierdut procesul cu Băsescu
Publicat: 04/02/2013, 17:40
Actualizat: 01/10/2018, 22:43

TB a dezbătut luni apelul președintelui României, Traian Băsescu, și cel al lui Dinu Patriciu în dosarul în care șeful statului l-a acuzat pe omul de afaceri de „minciună și trucarea unor filmări”, după mediatizarea unor imagini în care președintele părea că lovește un copil la un miting electoral.

După ascultarea pledoariilor avocaților celor două părți din acest proces, instanța a rămas în pronunțare în acest caz și a stabilit luarea unei decizii în 11 februarie.

În 19 octombrie 2011, Traian Băsescu a câștigat la Judecătoria sectorului 1 București acest proces. Judecătoria Sectorului 1 a admis atunci acțiunea șefului statului și l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum și la publicarea deciziei în două publicații cu tiraj național, în două numere consecutive.

Sentința a fost atacată cu apel la Tribunalul București.

Președintele Traian Băsescu i-a dat în judecată pe Dinu Patriciu și firma Best Media, cea care edita cotidianul Gardianul, cerând despăgubiri de un lei pentru „minciună și trucarea unor filmări”, acțiunea fiind înregistrată la instanța Judecătoriei Sectorului 1 la începutul lunii decembrie 2009. Procesul a început în 21 aprilie 2010.

La rândul său, omul de afaceri Dinu Patriciu l-a dat în judecată pe președintele Traian Băsescu, cerând, într-un alt dosar înregistrat la Judecătoria Sectorului 1, despăgubiri de un euro. Dosarul a fost înregistrat la instanță în 3 decembrie 2009, iar proces a început în 4 mai 2010. Ultimul termen în acest dosar a fost în 18 octombrie, instanța stabilind ca discuțiile să continue în 13 decembrie.

Cotidianul Gardianul a publicat, în 26 noiembrie, un film în care președintele Traian Băsescu pare a lovi un copil peste față, în timpul unui miting electoral din 2004.

Omul de afaceri Dinu Patriciu declara, în aceeași zi, la Realitatea TV, că, de fapt, la mitingul de la Ploiești, din 2004, Traian Băsescu a lovit copilul de două ori, prima dată în plex și apoi peste față, așa cum apare în imaginile difuzate în presă. Omul de afaceri a ținut să sublinieze că nu este el cel care a dat înregistrarea în presă.

În 28 noiembrie 2009, Traian Băsescu anunța că îl va da în judecată pe Dinu Patriciu și cotidianul Gardianul pentru „minciună și trucarea unor filmări” și întreba conducerea ziarului de ce nu a făcut o expertiză a filmului.

În 1 decembrie 2009, președintele a solicitat Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC) un aviz de specialitate prin care să se stabilească dacă filmul din campania din 2004 conține urme de intervenție tehnică în sensul modificării integrității.

Două zile mai târziu, INEC anunța că a transmis Administrației Prezidențiale rezultatul verificărilor solicitate de instituție în legătură cu autenticitatea unei înregistrări din campania electorală din 2004. Tot atunci, președintele Traian Băsescu declara că, potrivit INEC, înregistrarea de la Ploiești conține elemente de editare computerizată în sensul alterării integrității, nu e autentică și nici nu reprezintă o copie realizată cu acuratețe a unei înregistrări autentice.

Șeful statului preciza că pe document se specifică faptul că alterările apar în multe locuri, dar și că este interzisă multiplicarea. Traian Băsescu afirma că a primit avizul cu adresă semnată de directorul INEC și că în acesta se susține că nu este vorba despre o lovitură.

Ulterior, și omul de afaceri Dinu Patriciu anunța că îl dă în judecată pe Traian Băsescu, pentru calomnie, acuzând folosirea de către președinte, la adresa sa, a apelativelor „mincinos” și „om care truchează casete”.

Judecătoria sectorului 1 a admis, miercuri, acțiunea așa cum a fost formulată de șeful statului și l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum și la publicarea deciziei în două publicații cu tiraj național, în două numere consecutive.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului