TB: Năstase și-a provocat voit leziunile, motiv pentru care nu se pot deduce zilele de spitalizare

TB: Năstase și-a provocat voit leziunile, motiv pentru care nu se pot deduce zilele de spitalizare
Publicat: 23/10/2012, 22:29
Actualizat: 28/09/2018, 13:34

Fostul premier Adrian Năstase și-a provocat în mod voit leziunile pentru care a stat internat, în perioada 20-26 iunie, la Spitalul Floreasca din Capitală, acesta fiind motivul pentru care zilele respective nu pot fi scăzute din pedeapsa sa de doi ani de închisoare, arată Tribunalul București.

Magistrații Tribunalul București (TB) arată, în motivarea deciziei prin care a respins cererea lui Năstase de a se considera executate zilele din perioada 20-26 iunie, că „potrivit dispozițiilor articolului 87 Cod penal, durata executării pedepsei închisorii se socotește din ziua în care condamnatul începe să execute hotărârea definitivă de condamnare, dispozițiile alineatului 3 al aceluiași articol statuând că timpul în care condamnatul, în cursul executării pedepsei, se află bolnav în spital, intră în durata executării, afară de cazul în care și-a provocat în mod voit boala, iar această împrejurare se constată în cursul executării pedepsei”.

Judecătorul TB notează, în documentul citat, că „toate înscrisurile existente la dosarul cauzei la care am făcut referire până la acest moment și la care se adaugă actele medicale existente la dosarul cauzei, raportul de expertiză medico-legală, stabilesc fără putință de tăgadă faptul că internarea medicală a petentului s-a datorat unei tentative de suicid”.

„În atare ipoteză, văzând și dispozițiile legale invocate, Tribunalul constată că petentul se află în situația în care și-a provocat în mod voit acele leziuni, ce au necesitat manevrele medicale de specialitate, așa încât, pe perioada de referință 20-26 iunie nu poate opera deducerea din pedeapsa aplicată”, se mai arată în motivare.

Instanța mai arată că legiuitorul s-a limitat în textul de lege la sintagma „și-a provocat în mod voit boala”, fără a crea situații distincte, astfel că „a da o interpretare particulară unei tentative de suicid ar însemna ca judecătorul să se situeze deasupra normei de drept la care s-a făcut referire”.

Tribunalul București a respins, în 3 octombrie, cererea fostului premier Adrian Năstase de eliminare din pedeapsa cu închisoarea a zilelor petrecute la Spitalul Floreasca, unde fusese internat după tentativa de sinucidere, judecătorul admițând argumentele Parchetului.

Decizia tribunalului poate fi contestată de Năstase la Curtea de Apel București, care va tranșa definitiv această chestiune.

„Perioada de spitalizare nu poate fi calculată ca executată dacă persoana condamnată își provoacă afecțiunile pentru care necesită internare”, a spus procurorul, în ședința la care s-a luat în discuție cerererea lui Năstase de a-i fi scăzute din pedeapsă zilele cât a fost spitalizat.

Instanța Tribunalului București a dezbătut, în 2 octombrie, cererea lui Adrian Năstase de eliminare din condamnarea sa la doi ani de închisoare dispusă în dosarul „Trofeul calității” a zilelor în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, respectiv din 20 până în 26 iunie.

Procurorul de ședință a arătat în fața instanței că, potrivit normelor legale în vigoare, nu se compută la perioada efectiv executată zilele petrecute de condamnați în spitalele publice sau în spitalele penitenciarelor, când afecțiunile pentru care au fost internați au fost autoprovocate tocmai pentru a scăpa de executarea pedepselor.

De asemenea, procurorul a arătat că cererea lui Adrian Năstase este inadmisibilă deoarece nu are un temei juridic concret. Procurorul a explicat că, potrivit legii, se poate face o astfel de cerere atunci când apare un incident procedural sau de orice altă natură, dar doar în timpul executării pedepsei. El a precizat că, la momentul când a încercat să se sinucidă – ceea ce constituie un incident, așa cum prevede legea -, Năstase nu se afla încă în executarea efectivă a pedepsei.

În replică, avocatul lui Adrian Năstase a spus că, la momentul la care clientul său a încercat să se sinucidă, avea în posesie ori el, ori membrii familiei sale, cel puțin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanță, ceea ce înseamnă că, de la acel moment, ar fi început executarea condamnării.

Avocatul a arătat că, de la acel moment, Năstase a fost în permanență atât sub supravegherea polițiștilor de la Serviciul Urmăriri din Poliția Capitalei, cât și a celor de la Direcția de Reținere și Arest Preventiv.

În final, condamnatul Adrian Năstase a susținut că este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare.

Năstase a spus că susținerea procurorului privind condamnații care-și provoacă boala sau afecțiunile nu are fundament, pentru că în cazul său s-a constatat de către Parchetul General o tentativă de suicid, dar nefinalizată, amintând de ordonanața de neîncepere a urmării penale în ceea ce-l privește în acest caz.

Fostul premier a fost adus, la acea vreme, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul București pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de închisoare dispusă în dosarul „Trofeul calității” a zilelor în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În seara aceleiași zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuința sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie. În 21 iunie, Năstase a fost operat la Spitalul Floreasca.

În 26 iunie, Tribunalul București a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Năstase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, apreciind că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofițer de poliție care au mers să pună în executare mandatul de executare a pedepsei au acționat conform procedurilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului