Teatrul Bulandra își exprimă regretul față de decesul lui Iurie Darie și sprijinul față de Ducu Darie

Teatrul Bulandra își exprimă regretul față de decesul lui Iurie Darie și sprijinul față de Ducu Darie
Teatrul Bulandra din Capitală își exprimă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, regretul față decesul lui Iurie Darie și, totodată, sprijinul față de directorul instituției, regizorul Alexandru (Ducu) Darie, fiul actorului.
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 28/03/2019, 10:01

Teatrul Bulandra din Capitală își exprimă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, regretul față decesul lui Iurie Darie și, totodată, sprijinul față de directorul instituției, regizorul Alexandru (Ducu) Darie, fiul actorului.

Sub titlul „Cu gândul și sufletul alături de Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra”, colectivul instituției își exprimă regretul față de decesul lui Iurie Darie.

„Actorul Iurie Darie a murit. Avea 83 de ani și a murit în seara zilei de vineri, 9 noiembrie 2012. A plecat, dar ne-a lăsat toate personajele pe care le-a întrupat atât de convingător, atât de bine, încât le-am iubit, le-am crezut și le-am primit în timpul nostru personal, al fiecăruia. Le cunoaștem pe toate, ne adunăm și vorbim despre ele. Pentru Ducu, însă, mai există un personaj în Iurie Darie, un personaj mult mai important și mai mare, care nouă ne-a rămas necunoscut. Iar asta face ca uimirea lui, golul pe care-l resimte el, amintirile lui să fie diferite. Să fie altele. Să fie doar ale lui”, se arată în document.

„Noi îi suntem alături, îi vom fi în jur, așteptând să ne întâlnim în amintirile care ne-au rămas tuturor, dar mai ales lui, atât de frumoase, de adânci și de întregi. Dumnezeu să-l odihnească!”, mai scrie în același document.

Trupul neînsuflețit al actorului va fi depus sâmbătă în Sala Studio a Teatrului de Comedie din București în jurul orei 16.00.

Slujba de înmormântare va avea loc duminică, de la ora 14.00, la Cimitirul Sfânta Vineri din București.

Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferință.

Iurie Darie a avut mari probleme de sănătate în ultimele luni de viață.

Astfel, în luna mai, Iurie Darie a ajuns la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), cu o ambulanță, după ce a acuzat dureri în piept și probleme de respirație. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, unde fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat în creier. În luna septembrie, actorul era externat, după aproximativ trei luni petrecute în spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. În acest răstimp, el a fost supus unei intervenții chirugicale, i-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat foarte mult timp conectat la aparate pentru că nu putea respira singur, s-a aflat o vreme în comă indusă și a suferit și un accident vascular cerebral.

Însă starea de sănătate a lui Iurie Darie a început să se deterioreze din ce în ce mai mult, iar vineri seară, el a încetat din viață.

Iurie Darie a avut o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producții cinematografice. După ce a debutat în cinematografie, în 1953, în „Nepoții gornistului” – în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat în filme precum „S-a furat o bombă” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1971), „Frații Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morții” (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanți regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.

Cariera sa în teatru este legată de Teatrul de Comedie din București. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe actorii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. Printre spectacolele în care a jucat se numără „Troilus și Cresida”, de William Shakespeare, și „Umbra”, de Evgenii Șvarț, ambele în regia lui David Esrig.

Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelență pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Românești – festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar pe 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame din Capitală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată