Tel Verde în Capitală pentru înscrierea în învățământul primar

Tel Verde în Capitală pentru înscrierea în învățământul primar
Publicat: 31/03/2013, 15:34
Actualizat: 19/05/2015, 07:39

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) deschide, luni, linia specială Tel Verde la care vor fi furnizate informații strict pentru înscrierea în clasa pregătitoare în unitățile de învățământ din Capitală, instituția dând asigurări că toți copiii vor fi cuprinși în școală.
„Luni, deschidem un Tel Verde 0800816021 la care vor fi furnizate informații care vizează strict înscrierea. De asemenea, pe site-ul ISMB sunt toate informațiile legate de înscriere și numărul de locuri aferente fiecărei unități de învățământ”, a declarat, pentru MEDIAFAX, inspectorul școlar general Constantin Trăistaru.

Potrivit lui Trăistaru, în anul școlar 2013-2014 vor fi, la clasa pregătitoare, aproape 13.000 de locuri, dintre care 1.000 pentru învățământul privat.

„În anul școlar 2012-2013, am avut 181 de unități cu clase pregătitoare. Acum, vom avea 185. De asemenea, numărul claselor pregătitoare a fost, în anul școlar 2012-2013, de 427, iar acum vom avea 476, respectiv cu aproape 50 mai mult decât în acest an școlar”, a mai precizat șeful ISMB.

Potrivit datelor existente, în învățământul preșcolar din București sunt înscriși 10.203 de copii care împlinesc 6 ani până la 1 septembrie 2013, alți 491 împlinesc 7 ani până la 1 septembrie 2013, iar 4.669 vor face 6 ani în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie 2013.

În anul școlar 2012-2013, în învățământul de masă din Capitală sunt 10.027 de elevi în clasa pregătitoare, iar pentru anul școlar 2013-2014, la această formă de pregătire, sunt 11.900 de locuri, conform statisticilor ISMB.

„Vreau să-i asigur pe părinți că toți copiii vor fi cuprinși în școală, iar pentru ca înscrierea să decurgă cât mai ușor, fac precizarea că aceasta poate fi făcută online. Îi rog pe părinți să nu se înghesuiască marți, în prima zi de înscriere, pentru că avem trei săptămâni la dispoziție, iar în acest interval nu se face repartizare, ci numai înscrieri. Apoi, pot fi făcute și înscrieri online”, a explicat Trăistaru.

Inspectorul școlar general al Capitalei a mai spus că toate cazurile celor care vor uita să se înscrie, depășind astfel termenul alocat pentru această acțiune, vor fi tratate individual.

ISMB a mai anunțat că va ține permanent legătura cu directorii, iar acolo unde există situații de excepție, cazurile vor fi transmise Ministerului Educației, pentru eliminarea ambiguității.

„În cazul în care vor fi părinți care vor dori o anumită școală, dacă nu vor fi locuri, atunci vor fi căutate soluții, prin dialog. (…) În general, pentru situații speciale și bine conturate, potrivit legislației în vigoare, numărul de locuri la clasă ar putea fi suplimentat de la 25 la 28”, a mai spus Trăistaru.

Pentru ca acțiunea de înscriere să se desfășoare în cele mai bune condiții, ISMB va crea puncte speciale de analiză a acestor cazuri. Totodată, inspectorul a precizat că la clasa I nu a fost alocată cifră de școlarizare, pentru că se merge pe cea de la clasa pregătitoare, fiind însă în plus, la înscriere, 1.167 de locuri.

Pentru înscrierea la școlile vocaționale, copiii vor da o probă de aptitudini înainte de perioada de înscriere. Inspectoratul general al Capitalei a precizat că nu există clasă pregătitoare pentru școlile vocaționale, astfel că elevii urmează această clasă într-o școală obișnuită, după care susțin testul și merg la școala vocațională.

Constantin Trăistaru a mai ținut să precizeze că, pentru prima dată, în București există plan de școlarizare pentru învățământul particular. „Pentru prima dată în București, am reușit să organizăm învățământ particular, având plan de școlarizare. Astfel, celor aproape 12.000 de locuri de clasa pregătitoare din învățământul de stat li se adaugă la clasa pregătitoare alte 1.000 de locuri în școlile private.

De asemenea, ISMB este pregătit și pentru cererile de înscriere în școlile din Capitală venite de la copii din țară, a mai spus Trăistaru.

Potrivit lui Trăistaru, în Capitală, doar două școli, „Ion Heliade Rădulescu” și Colegiul German Goethe, au și clase pregătitoare, respectiv câte două, care funcționează în grădinițe. De asemenea, 43 de unități de învățământ au forma „școală după școală”.

Întrebat dacă există resursă umană suficientă pentru pregătirea copiilor, Trăistaru a răspuns afirmativ.

Potrivit metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru 2013-2014, fiecare unitate de învățământ în care există clasa pregătitoare are obligația să organizeze, în intervalul 30 martie – 7 aprilie, Ziua Porților Deschise, pentru ca părinții și copiii să poată vizita spațiile și discuta cu cadrele didactice.

Înscrierile pentru anul școlar 2013-2014 vor începe marți, 2 aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului