Tel Verde în Capitală pentru înscrierea în învățământul primar

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Tel Verde în Capitală pentru înscrierea în învățământul primar
Tel Verde în Capitală pentru înscrierea în învățământul primar

 Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) deschide, luni, linia specială Tel Verde la care vor fi furnizate informații strict pentru înscrierea în clasa pregătitoare în unitățile de învățământ din Capitală, instituția dând asigurări că toți copiii vor fi cuprinși în școală.
„Luni, deschidem un Tel Verde 0800816021 la care vor fi furnizate informații care vizează strict înscrierea. De asemenea, pe site-ul ISMB sunt toate informațiile legate de înscriere și numărul de locuri aferente fiecărei unități de învățământ”, a declarat, pentru MEDIAFAX, inspectorul școlar general Constantin Trăistaru.

Potrivit lui Trăistaru, în anul școlar 2013-2014 vor fi, la clasa pregătitoare, aproape 13.000 de locuri, dintre care 1.000 pentru învățământul privat.

„În anul școlar 2012-2013, am avut 181 de unități cu clase pregătitoare. Acum, vom avea 185. De asemenea, numărul claselor pregătitoare a fost, în anul școlar 2012-2013, de 427, iar acum vom avea 476, respectiv cu aproape 50 mai mult decât în acest an școlar”, a mai precizat șeful ISMB.

Potrivit datelor existente, în învățământul preșcolar din București sunt înscriși 10.203 de copii care împlinesc 6 ani până la 1 septembrie 2013, alți 491 împlinesc 7 ani până la 1 septembrie 2013, iar 4.669 vor face 6 ani în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie 2013.

În anul școlar 2012-2013, în învățământul de masă din Capitală sunt 10.027 de elevi în clasa pregătitoare, iar pentru anul școlar 2013-2014, la această formă de pregătire, sunt 11.900 de locuri, conform statisticilor ISMB.

„Vreau să-i asigur pe părinți că toți copiii vor fi cuprinși în școală, iar pentru ca înscrierea să decurgă cât mai ușor, fac precizarea că aceasta poate fi făcută online. Îi rog pe părinți să nu se înghesuiască marți, în prima zi de înscriere, pentru că avem trei săptămâni la dispoziție, iar în acest interval nu se face repartizare, ci numai înscrieri. Apoi, pot fi făcute și înscrieri online”, a explicat Trăistaru.

Inspectorul școlar general al Capitalei a mai spus că toate cazurile celor care vor uita să se înscrie, depășind astfel termenul alocat pentru această acțiune, vor fi tratate individual.

ISMB a mai anunțat că va ține permanent legătura cu directorii, iar acolo unde există situații de excepție, cazurile vor fi transmise Ministerului Educației, pentru eliminarea ambiguității.

„În cazul în care vor fi părinți care vor dori o anumită școală, dacă nu vor fi locuri, atunci vor fi căutate soluții, prin dialog. (…) În general, pentru situații speciale și bine conturate, potrivit legislației în vigoare, numărul de locuri la clasă ar putea fi suplimentat de la 25 la 28”, a mai spus Trăistaru.

Pentru ca acțiunea de înscriere să se desfășoare în cele mai bune condiții, ISMB va crea puncte speciale de analiză a acestor cazuri. Totodată, inspectorul a precizat că la clasa I nu a fost alocată cifră de școlarizare, pentru că se merge pe cea de la clasa pregătitoare, fiind însă în plus, la înscriere, 1.167 de locuri.

Pentru înscrierea la școlile vocaționale, copiii vor da o probă de aptitudini înainte de perioada de înscriere. Inspectoratul general al Capitalei a precizat că nu există clasă pregătitoare pentru școlile vocaționale, astfel că elevii urmează această clasă într-o școală obișnuită, după care susțin testul și merg la școala vocațională.

Constantin Trăistaru a mai ținut să precizeze că, pentru prima dată, în București există plan de școlarizare pentru învățământul particular. „Pentru prima dată în București, am reușit să organizăm învățământ particular, având plan de școlarizare. Astfel, celor aproape 12.000 de locuri de clasa pregătitoare din învățământul de stat li se adaugă la clasa pregătitoare alte 1.000 de locuri în școlile private.

De asemenea, ISMB este pregătit și pentru cererile de înscriere în școlile din Capitală venite de la copii din țară, a mai spus Trăistaru.

Potrivit lui Trăistaru, în Capitală, doar două școli, „Ion Heliade Rădulescu” și Colegiul German Goethe, au și clase pregătitoare, respectiv câte două, care funcționează în grădinițe. De asemenea, 43 de unități de învățământ au forma „școală după școală”.

Întrebat dacă există resursă umană suficientă pentru pregătirea copiilor, Trăistaru a răspuns afirmativ.

Potrivit metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru 2013-2014, fiecare unitate de învățământ în care există clasa pregătitoare are obligația să organizeze, în intervalul 30 martie – 7 aprilie, Ziua Porților Deschise, pentru ca părinții și copiii să poată vizita spațiile și discuta cu cadrele didactice.

Înscrierile pentru anul școlar 2013-2014 vor începe marți, 2 aprilie.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Adevărul neștiut despre relația dintre Andra și Delia. Ce i-au spus amândouă lui Măruță
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide