Televiziunea Română regretă încetarea din viață a realizatoarei TV Marioara Murărescu

Televiziunea Română regretă încetarea din viață a realizatoarei TV Marioara Murărescu
Televiziunea Română își exprimă regretele, într-un comunicat remis MEDIAFAX, față de încetarea din viață a realizatoarei TV Marioara Murărescu, cea care a produs peste 30 de ani "Tezaur folcloric", una dintre cele mai longevive emisiuni.
Publicat: 31/01/2014, 16:53
Actualizat: 29/07/2014, 19:51

Televiziunea Română își exprimă regretele, într-un comunicat remis MEDIAFAX, față de încetarea din viață a realizatoarei TV Marioara Murărescu, cea care a produs peste 30 de ani „Tezaur folcloric”, una dintre cele mai longevive emisiuni.
„La noi e o vorbă: cine iubește cântecul este om bun, căci cântecul poate îmblânzi și fiarele”, spunea Marioara Murărescu.

Marioara Murărescu și-a început cariera în Radiodifuziunea Română în 1972, realizând la început emisiuni radio, iar, din 1977, emisiuni folclorice și programe speciale în TVR.

„Tezaurul a apărut, într-o primă încercare, prin anii 1978 și a rezistat trei săptămâni. Venisem în televiziune de la radio, unde eram obișnuită cu emisiunile cu spațiu fix și întâlniri precise cu publicul. Am încercat și aici și nu am avut succes. După a treia ediție (de 15 minuțele) Tezaurul meu a dispărut. Abia în 1982, cu experiența acumulată la realizarea obișnuitelor «emisiuni de muzică populară», dar mai ales după o adevărată «școală a revelioanelor» în preajma marilor profesioniști grupați în jurul lui Tudor Vornicu, am încercat iar”, povestea Marioara Murărescu într-un interviu acordat revistei interne a TVR, în momentul în care „Tezaur folcloric” împlinea 25 de ani.

În 1988, a organizat primul concert „Tezaur folcloric”, la Sala Radio, iar, în 1990, primul concert de colinde la Sala Mare a Palatului din București. În 1991, apărea primul disc „Tezaur folcloric”, editat în colaborare cu casa de discuri Electrecord, iar în 2000, primele casete audio și primul CD cuprinzând materiale originale interpretate în timp pentru „Tezaur folcloric”.

În 1998, a început concursul „Moștenitorii”. „În timpul preselecțiilor pentru concurs, care presupunea o anumită limită de vârstă, am fost abordată de cei micuți: «Vrem și noi să cântăm în Tezaur». Zis și făcut. Le-am dat acest drept și așa au apărut «Mugurii de tezaur»”, spunea Marioara Murărescu.

„Cu ani în urmă, și copiii așteptau la televizor «emisiunea cu calul» din genericul nostru. Acel cal alb va rămâne într-adevăr peste timp în sufletul generațiilor de telespectatori. Poate din grabă și din dorința de a ieși în lume cu o emisiune de folclor pe spațiu fix, preocupată de conținut, invitați și tematică, am uitat atunci cu totul că trebuie un generic. Octavian Iordăchescu, care coordona împreună cu Dumitru Moroșanu producțiile noastre, mi-a atras atenția: «Unde ai mai pomenit, domnișoară, emisiune fără generic?». Am intrat în pământ și de acolo, din pământ, din iarbă verde, am alăturat o melodie din repertoriul celebrului Dumitru Fărcaș și o imagine superbă, o călăreață din Munții Mehedințiului, care venea și se pierdea în zare”, a spus Marioara Murărescu.

Marioara Murărescu și programele realizate de ea au obținut numeroase distincții, precum: Premiul pentru cea mai reușită prezentare a unui obicei tradițional la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune „Curcubeul de aur” (Moscova, 1980); Diplomă la Festivalul minoritățilot naționale din Ungaria, Bekescsaba, 1984; Premiul pentru cel mai bun film folcloric dedicat tineretului, la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune „Curcubeul de aur” (Moscova, 1988); Premiul „Mihail Jora” acordat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor pentru 10 ani de „Tezaur folcloric” (1992); Diploma de Excelență pentru inițierea concursului „Moștenitorii”, din partea Fundației Ethnos; Premiul de Excelență pentru activitatea desfășurată în sprijinul folclorului primit în 2002, de la Ministerul de Interne; Ordinul Național de Merit în Grad de Cavaler, oferit de președintele României Ion Iliescu (2003); Diplomă de Excelență pentru promovarea valorilor culturii și susținerea demersurilor culturale ale Muzeului național al satului Dimitrie Gusti (2005); Premiul VIP pentru 25 de ani de „Tezaur folcloric” (2007). În 2009 președintele Traian Băsescu i-a acordat Ordinul „Steaua României” în Grad de Cavaler.

„Emisiunea de televiziune este o muncă de echipă. Toată viața m-am străduit să câștig oamenii și am avut norocul să lucrez cu profesioniști. Este foarte important să păstrăm acest dialog al generațiilor, dintre marii interpreți și tinerii care abia acum își formează cultura muzicală. Dacă pe tineri nu-i apropiem de lumea aceasta a folclorului, suntem pierduți”, aprecia Marioara Murărescu, o luptătoare recunoscută pentru păstrarea valorilor tradiționale românești.

Marioara Murărescu a absolvit, în 1972, Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, Facultatea de Compoziție și muzicologie, ca șef de promoție. Încă din facultate a început munca de cercetare în domeniul folclorului. În perioada 1970-1972, ca studentă, a lucrat cu profesoara Emilia Comișel, la Cercul de folclor al Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu”. La 1 august 1972 a fost angajată ca redactor la Radiodifuziunea Română. Între 1972 și 1973 a realizat primele emisiuni de radio dedicate unor personalități, cercetători și interpreți de folclor. Din 1977 a început să realizeze diverse emisiuni folclorice la TVR.

Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viață în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.

Potrivit unor surse apropiate familiei, Marioara Murărescu a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”