Terapiile oferite de ONG-uri copiilor cu autism, decontate de CNAS

Terapiile oferite de ONG-uri copiilor cu autism, decontate de CNAS
Publicat: 11/06/2013, 19:58
Actualizat: 29/07/2014, 17:37

Terapiile oferite de organizațiile non-guvernamentale (ONG) copiilor diagnosticați cu autism vor fi decontate de Casa națională de Asigurări de Sănătate, după ce s-a adoptat în plen completarea și modificarea Legii nr.151/2010. Odată cu această schimbare a legislației deja în vigoare, a fost cuprinsă și prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autiști de către organizațiile neguvernamentale.

„Astăzi Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, prin adoptarea completărilor și modificărilor Legii nr. 151/2010 a realizat pentru pacienți ceea ce trebuia făcut mai demult. O noutate ar fi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autiști de către organizațiile neguvernamentale. O altă prevedere este aceea că Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și ONG-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poată fi integrați în școli normale. Urmează ca pe baza legii să fie stabilite și normele de aplicare. Prin legea de față a fost creat practic cadrul referitor la condițiile de învățământ ale pacienților cu autism, partea de protecție a pacientului și aparținătorului și partea de terapie, nu doar cea medicamentoasă, ci și cea de psihoterapie”, a declarat secretarul Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților Florin Buicu.

Deputatul precizează că deși la această dată autismul este considerat o afcțiune „pe întreaga viață și nu poate fi vindecat”, nu înseamnă că nu se poate face nimic pentru persoanele cu autism și că acestea ar fi irecuperabile.

„Diagnosticarea și intervenția timpurie, urmate de tratament specific și individualizat pot face ca persoanele cu autism să progreseze, să atingă maximul potențialului lor și să trăiască o viață demnă și mulțumitoare”, a spus acesta.

Deputatul Florin Buicu susține că a avea un copil autist înseamnă că în permanență cineva trebuie să fie în preajma lui, că sunt părinți care renunță la serviciu pentru a se ocupa de nevoile acestora și că în prezent toate costurile pentru terapie sunt suportate de către părinții pacientului.

„Părinții pot fi terapeuți, dacă au timp și înclinație. Poate fi o metodă de a economisi banii, și în mod sigur oferă o cunoașterea mai bună a propriului copil și a progreselor sale. Dar acest lucru înseamnă și diminuarea veniturilor considerabile. În prezent, serviciile de recuperare și reabilitare constând în psihiatrie pediatrică, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentală, psihopedagogie sunt susținute financiar de părinții copiilor în cadrul centrelor specializate. Aceștia nu primesc decât suma de 500 de lei lunar ca și însoțitor, atâta vreme cât costurile pentru serviciile enumerate mai sus se ridică lunar la aproximativ 1.500 de euro”, a mai subliniat Buicu.

Legea nr. 151/2010 modificată marți se referă la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Statisticile de specialitate arată că în România 30.000 de persoane au fost diagnosticate cu o Tulburare din Spectrul Autismului (TSA).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte