Terapiile oferite de ONG-uri copiilor cu autism, decontate de CNAS

Redactor:
Mădălina Chițu
Terapiile oferite de ONG-uri copiilor cu autism, decontate de CNAS

Terapiile oferite de organizațiile non-guvernamentale (ONG) copiilor diagnosticați cu autism vor fi decontate de Casa națională de Asigurări de Sănătate, după ce s-a adoptat în plen completarea și modificarea Legii nr.151/2010. Odată cu această schimbare a legislației deja în vigoare, a fost cuprinsă și prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autiști de către organizațiile neguvernamentale.

„Astăzi Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, prin adoptarea completărilor și modificărilor Legii nr. 151/2010 a realizat pentru pacienți ceea ce trebuia făcut mai demult. O noutate ar fi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autiști de către organizațiile neguvernamentale. O altă prevedere este aceea că Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și ONG-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poată fi integrați în școli normale. Urmează ca pe baza legii să fie stabilite și normele de aplicare. Prin legea de față a fost creat practic cadrul referitor la condițiile de învățământ ale pacienților cu autism, partea de protecție a pacientului și aparținătorului și partea de terapie, nu doar cea medicamentoasă, ci și cea de psihoterapie”, a declarat secretarul Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților Florin Buicu.

Deputatul precizează că deși la această dată autismul este considerat o afcțiune „pe întreaga viață și nu poate fi vindecat”, nu înseamnă că nu se poate face nimic pentru persoanele cu autism și că acestea ar fi irecuperabile.

„Diagnosticarea și intervenția timpurie, urmate de tratament specific și individualizat pot face ca persoanele cu autism să progreseze, să atingă maximul potențialului lor și să trăiască o viață demnă și mulțumitoare”, a spus acesta.

Deputatul Florin Buicu susține că a avea un copil autist înseamnă că în permanență cineva trebuie să fie în preajma lui, că sunt părinți care renunță la serviciu pentru a se ocupa de nevoile acestora și că în prezent toate costurile pentru terapie sunt suportate de către părinții pacientului.

„Părinții pot fi terapeuți, dacă au timp și înclinație. Poate fi o metodă de a economisi banii, și în mod sigur oferă o cunoașterea mai bună a propriului copil și a progreselor sale. Dar acest lucru înseamnă și diminuarea veniturilor considerabile. În prezent, serviciile de recuperare și reabilitare constând în psihiatrie pediatrică, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentală, psihopedagogie sunt susținute financiar de părinții copiilor în cadrul centrelor specializate. Aceștia nu primesc decât suma de 500 de lei lunar ca și însoțitor, atâta vreme cât costurile pentru serviciile enumerate mai sus se ridică lunar la aproximativ 1.500 de euro”, a mai subliniat Buicu.

Legea nr. 151/2010 modificată marți se referă la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Statisticile de specialitate arată că în România 30.000 de persoane au fost diagnosticate cu o Tulburare din Spectrul Autismului (TSA).

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Loredana Groza, show pe internet cu posteriorul la vedere în timpul masajului! FOTO
Inchide