Textul integral al scrisorii Guvernului către Băsescu

Textul integral al scrisorii Guvernului către Băsescu
Domnului Traian Băsescu, Președintele României
Publicat: 15/02/2012, 09:56
Actualizat: 31/03/2012, 18:24

"Domnului Traian Băsescu, Președintele României

Stimate domnule Președinte,

Avem onoarea ca, în legătură cu Legea de modificare și completare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, să vă prezentăm o serie de precizări, în baza mandatului pe care l-am primit din partea domnului Prim Ministru.

După cum vă este cunoscut, începând cu 1 ianuarie 2007, România, ca stat membru al Uniunii Europene, aplică prevederile Cartei Social-Europene. Conform art. 23 din Cartă, România trebuie să respecte dreptul persoanelor vârstnice la protecție socială în sensul asigurării unor resurse suficiente care să le permită o existență decentă.

Asumarea unei decizii politice precum este cea privind majorarea pensiilor este un atribut instituțional al Guvernului care, prin mecanismele democratice prevăzute în Constituție, răspunde în fața Parlamentului pentru deciziile sale. Această decizie a fost susținută deja de Parlament prin adoptarea Legii de modificare și completare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

Guvernul României își asumă, așa cum a făcut în permanență de la investire și până în prezent, obligațiile interne și externe ce decurg din Programul de Guvernare aprobat de Parlament și din calitatea de membru al Uniunii Europene. Aceste obligații vor fi incluse și în construcția bugetară a anului 2008 și se referă la alocații consistente pentru domeniile prioritare: educație, sănătate, infrastructură, agricultură, asistență și asigurări sociale precum și plata contribuției României pentru bugetul comunitar și pentru absorbția fondurilor europene.

Garanția îndeplinirii obligațiilor asumate decurge în primul rând din modul în care Guvernul și-a onorat angajamentele din Programul de Guvernare. Produsul intern brut a crescut în anul 2006 față de 2005 cu 18,9% în termeni nominali, respectiv 7,7% în termeni reali. Anul 2007 este prognozat cu o creștere a PIB-ului de 14% în termeni nominali, respectiv 6,5% în termeni reali. Aplicarea cotei unice a dus la creșterea spectaculoasă a încasărilor bugetare dar și la o sporire a câștigurilor angajaților și întreprinzătorilor.Toate acestea s-au reflectat într-o creștere a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat în perioada 2005 – 2007 cu peste 40%.

După cum se știe, angajamentul din Programul de guvernare cu privire la majorarea pensiilor prevede o creștere cu 30 % în termeni reali.

Situația creșterii procentuale a punctului de pensie pentru perioada 2004 – 2007 se prezintă astfel:

Data Creșterea procentuală a punctului de pensie

Ian. 2005 3,0 %

Ian. 2006 9,3 %Sept. 2006 5,0 %Total 2006 14,8 %

Ian. 2007 16,8 %Sept. 2007 5,0 %Total 2007 22,6 %

Valoarea nominală a punctului de pensie va crește de la 286,95 lei în decembrie 2004 la 416,01 în septembrie 2007, deci o creștere procentuală de 44,98 % iar în termeni reali: 26,3 %.

Situația pensiei medii în termeni nominali pentru perioada decembrie 2004 –decembrie 2007 se prezintă astfel:

Data Pensia medie de asigurări sociale în termeni nominali

Decembrie 2004 252 lei

Decembrie 2006 325 lei (creștere de 28 % față de 2004)

Decembrie 2007 407 lei (creștere de 61 % față de 2004)(după majorarea de la 1 septembrie 2007)

Având în vedere dezvoltarea economică susținută din ultimii ani, creșterea mai importantă a pensiilor așa cum este prevăzută pentru anul 2008 se înscrie într-o logică firească a acumulărilor, deplin sustenabilă economic.

Efectele dezvoltării economice, a câștigurilor salariale și a numărului de salariați vor permite, în anul 2008, o creștere a pensiilor cu 43%, față de nivelul actual și, în consecință, creșterea punctului de pensie de la 396 lei la 568 lei, respectiv 37,5% din salariul mediu brut.

Toate aceste măsuri se vor realiza fără majorarea unor impozite sau taxe precum și prin respectarea calendarului privind introducerea pilonului doi de pensii și reducerea CAS.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Națională de Prognoză, în perioada 2009-2013 România va înregistra o creștere economică într-o medie anuală de aproape 6% pe an, iar numărul locurilor de muncă va crește cu 400.000, ceea ce garantează majorărilor de pensii din anul 2008 un caracter sustenabil.

În ce privește prevederile proiectului de lege a pensiilor privind anul 2009, îndeplinirea acestora va depinde de modul în care viitorul Guvern va înțelege să-și reasume acest obiectiv și să-și ordoneze prioritățile.

În concluzie, Guvernul României își reafirmă poziția potrivit căreia există resursele necesare majorării pensiilor în anul 2008 cu 43% – ca o consecință a dezvoltării economice – precum și condițiile ca până în anul 2013 aceasta majorare să fie sustenabilă. În acest fel Guvernul își va duce la îndeplinire obiectivul central al mandatului său și anume dezvoltarea economică și punerea acesteia în slujba bunăstării cetățenilor, cu deosebire în favoarea categoriilor celor mai defavorizate ale tranziției.

Cu deosebită considerație,

Varujan Vosganian, ministrul Economiei și Finanțelor, Paul Păcuraru, ministrul Muncii, Familiei și Egalității de șanse".

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×