Titlurile de doctor, retrase doar de universități. Iohannis: „E suspectă graba cu care s-a acționat”

Titlurile de doctor, retrase doar de universități. Iohannis: „E suspectă graba cu care s-a acționat
Publicat: 11/10/2016, 14:51

Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG prin care se modifică Legea educației a fost respinsă cu 90 de voturi „pentru” adoptarea raportului de respingere, 12„împotrivă” și 6 abțineri, ceea ce înseamnă că universitățile ar urma să decidă acordarea și retragerea titlului de doctor. Membrii Comisiei de învățământ au hotărât, miercuri, cu majoritate de voturi, menținerea legii în forma adoptată inițial și respingerea observațiilor formulate de șeful statului asupra proiectului adoptat în luna mai de Senat în calitate de cameră decizională care modifică prevederile privind doctoratele.

La câteva ore, președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Facebook la decizia senatorilor referitoare la proiectul pe care îl trimisese spre reexaminare, arătând că pentru evaluarea cazurilor în care există lucrări pentru care se bănuiește că ar fi copiate, e nevoie de niște criterii transparente pe care hotărârea de luni, din Senat, nu le face deloc mai clare, dimpotrivă, poate afecta un control echidistant:

„În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate și performanță”, a scris Iohannis pe contul lui de socializare.

Și ministrul Educației, Mircea Dumitru, a comentat hotărârea luată în plenul Senatului, apreciind că„ar fi păcat” să fie distrusă încrederea care abia începea să fie construită și credibilitatea serioasă a doctoratelor. Dumitru a precizat că e spre binele universităților din România să fie dezvoltat un mecanism obiectiv de analizare a tezelor de doctorat, dar și că instituțiile de învățământ superior ar trebui să-și dezvolte proceduri proprii de evaluare, însă „nu a sesizat această dorință la universitățile din România”.

„Ar fi păcat pentru că începusem să construim o încredere de care avem mare nevoie pentru credibilitatea serioasă a doctoratelor. (…) Fiecare exprimă anumite interese și valori pe care le are și în care crede. Eu cred, însă, că e spre binele universităților din România să arătăm că există un mecanism obiectiv, care nu aparține unei universități anume, or CNATDCU este perceput în momentul de față ca un astfel de arbitru. Cred că universitățile trebuie să-și dezvolte astfel de mecanisme obiective, dar, uitându-mă, nu am sesizat aceată dorință la universitățile din România. CNATDCU lua această povară de pe umerii lor, CNATDUC ar fi putut să facă acest lucru”, a spus ministrul Educației la Digi24.

Reprezentantul Guvernului: Modificările riscă să submineze calitatea învățământului superior din România

Înaintea votului, reprezentanul Guvernului, secretarul de stat în Ministerul Educației, Laurențiu Vlad, a vorbit în plen, arătând că această ordonanță poate submina calitatea învățământului universitar din țara noastră și că mediul academic, așa cum arată el astăzi, nu este pregătit pentru a-și asuma o asemenea responsabilitate.

„Modificările legislative introduse prin legea de aprobare a Ordonanței de urgență, deși la nivel declarativ au ca scop descentralizarea, prin responsabilitatea universităților, în realitate riscă să submineze calitatea învățământului superior din România. Mutarea centrului de evaluare la nivel de universitate este prematură în acest moment, pentru că unele nu sunt capabile să-și asume responsabilitatea deplină. Ministerul Educației și Guvernul României susțin argumentele președintelui Iohannis din cererea de reexaminare și, după evaluarea școlilor doctorale, se poate relua cu succes și cu folos discuția”, a spus acesta în fața senatorilor.
De cealaltă parte, președinta Comisiei de învățământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a ținut să-l contrazică și să sublinieze că responsabilă pentru calitatea unei teze de doctorat trebuie să fie universitatea care emite titlul, pentru că nicăieri în lume nu există o instituție deasupra universității, care să acorde o diplomă.
„Aceste prevederi nu desființează CNATDCU. CNATDCU rămâne instanța de recurs. Pentru toate tezele care au fost elaborate și pentru care s-a obținut titlul prin ordin de ministru, nu se poate retrage decât tot prin ordin de ministru, deci CNATDCU rămâne forul decizional. Din momentul în care titlul se acordă de universitate, ea este obligată să stabilească filtre suplimentare pentru a nu permite derapaje. Prin intervenția Comisiei de învățământ de la Senat, sancțiunile s-au înăsprit. Cred că această lege face un pas în față în vederea responsabilizării universităților pentru titlurile pe care le acordă”, a spus Andronescu.
La rândul său, Mihnea Costoiu a susținut acest punct de vedere, arătând că problema a fost dezbătută de mai multe ori în Consiliul Național al Rectorilor, care a susținut forma actuală:„A fost o dezbatere amplă, cu argumente pro și contra, nu vorbim decât de viitor, toate titlurile acordate prin ordin de ministru vor rămâne în examinare la CNATDCU”, a spus Costoiu.
În luna mai, Iohannis anunța că refuză promulgarea modificărilor la Legea Educației, care au trecuseră de Senat, și că va retrimite Parlamentului proiectul de lege, pentru că acesta „nu stimulează acel cadru legal care să încurajeze performanța și să stimuleze excelența”. Ordonanța de urgență 4/2016 stabilea o procedură prin care plagiatele să poată fi identificate, iar titlurile de doctor retrase. În Parlament, atât deputații, cât și Comisia de Educație din Senat, condusă de Ecaterina Andronescu, au adus modificări la prevederile acestei ordonanțe.
Președintele a argumentat atunci că proiectul nu îndeplinește misiunea de a puncta exact care sunt normele de integritate pe care trebuie să le respecte doctoranzii și nici nu este foarte clar în privința modului în care titlul de doctor poate fi retras, în caz că se constată că lucrarea nu corespunde standardelor.
„Legea nu este de natură să clarifice respectarea normelor de integritate și nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea și sancționarea eventualelor abateri, vorbesc aici, evident, despre plagiat. Cred că este vital să redăm încrederea publicului în școlile doctorale. (…) Performanța trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancționate”, a explicat Iohannis.
Președintele a punctat atunci că e nevoie de o legislație „care stimulează performanța, care asigură transparența, în acest caz de acordare a doctoratului, dar care clarifică exact și cum se retrage titlul, dacă se dovedește că lucrarea este copiată”, pentru ca „fenomenul de plagiat” să ajungă la final.
Ordonanța de urgență 4/2016 stabilea o procedură specifică prin care plagiatele să poată fi identificate, iar titlurile de doctor retrase. Ulterior, în luna martie, deputații au adoptat mai multe amendamente prin care au eliminat din rândul sancțiunilor măsura de retragere a calității de conducător de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare pentru profesorii coordonatori ai lucrărilor dovedite drept copiate. Tot în Camera Deputaților s-a decis și eliminarea posibilității ca respectivul îndrumător să fie retrogradat sau să-i fie desfăcut contractul de muncă.
La începutul lunii mai, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat alte modificări la această lege. Concret, camera superioară a Parlamentului a stabilit ca titlurile de doctor să fie acordate și retrase de universități, prin hotărârea Senatului fiecărei instituții de învățământ, și nu prin ordin de ministru, așa cum prevedea textul inițial, rolul CNATDCU fiind acela de a aviza verdictul. Amendamentele au stârnit discuții aprinse în spațiul public, iar legea a ajuns la promulgare într-o formă mult diferită față de textul inițial al OUG 4/2016.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?