Toader revine cu precizări: „Vom sesiza CCR” nu este echivalent cu „voi sesiza CCR!”

Toader revine cu precizări: Vom sesiza CCR nu este echivalent cu voi sesiza CCR!
Publicat: 16/04/2018, 22:38
Actualizat: 17/04/2018, 00:13

„Pentru cine crede ca stie, sau ar trebui sa stie, cartea constitutionalismului : „Vom sesiza CCR” nu este echivalent cu ” voi sesiza CCR” !”, a scris, luni seară, ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe Facebook.

Precizarea vine după ce Tudorel Toader a anunțat, pe Facebook, imediat după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi, că: „Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA!”.

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, este de părere că povestea revocării procurorului șef al DNA s-a încheiat luni seara, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu o va revoca pe Codruța Kovesi. Zegrean nu crede că Guvernul va sesiza CCR.

„Din punctul meu de vedere, povestea revocării procurorului șef al DNA s-a încheiat în seara aceasta (luni – n.r.), indiferent cine ce zice, că vor sesiza Curtea Constituțională… Nu cred că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională primul-ministru nu poate s-o facă singur, Guvernul este cel care trebuie să sesizeze. Guvernul sigur, ar putea s-o facă, dar eu nu cred că o va face pentru că suntem în situația în care ministrul Justiției dă toate motivele din lume ca procurorul general să fie revocat – eu nu mă pronunț nici că are dreptate, nici că nu… Mergem doar pe cea spus el – că sunt toate motivele să se ceară revocarea, pe parcurs au apărut și alte motive mai serioase ca să fie revocată, însă CSM-ul, care este garant al independenței justiției, a spus că niciunul dintre motive nu este întemeiat și a votat în unanimitate împotrivă. Măcar unul singur să fi spus da, există un motiv întemeiat dar nimeni nu a spus acest lucru și atunci despre ce revocare mai vorbim?! Procedura este aceasta ministrul cere, CSM-ul avizează favorabil sau nefavorabil și președintele decide. Acum suntem în faza în care președintele a decis: nu suspendă, nu revocă! Și cu asta s-a încheiat!”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României.

În cazul în care Tudorel Toader va sesiza CCR, Augustin Zegrean spune că are încredere în calitatea ministrului Justiției că va ști cum să argumenteze, dat fiind faptul că este specialist în drept constituțional. Fostul președinte al CCR are încredere și că există practică în domeniul conflictelor de natură constituțională.

„Nu știu ce ar putea sesiza la Curtea Constituțională Tudorel Toader, dar cu siguranță, dacă o va face, știe el ce să scrie pentru că este specialist în drept penal, specialist în drept consituțional și știe ce să scrie. Nu îmi fac griji în privința aceasta. Și Curtea știe foarte bine ce are de făcut în astfel de situații. Acum 20 de ani a fost probabil o problemă pentru Curte pentru că nu exista practică în privința aceasta, dar acum este practică, sunt cel puțin 30 -35 de situații în care Curtea fost sesizată pentru conflict juridic de natură constituțională și există o practică. Nu a fost sesizată cu o speță identică, dar a fost o situație când președintele a refuzat să avanseze la gradul de general pe un colonel, domnul colonel s-a adresat justiției, iar Înalta Curte de Justiție, Secția de contencios administrativ, a stabilit că președinte trebuie să-l avanseze în grad. S-a făcut un conflict, s-a sesizat Curtea, iar Curtea a spus este un conflict juridic și povestea s-a oprit acolo, nu a mai fost promovat domnul acela în gradul de general” a mai spus Zegrean.

Întrebat dacă este posibil să fie un alt răspuns al Curții Constituționale față de decizia anunțată luni seara de președintele Klaus Iohannis, Augustin Zegrean a răspuns că la Curte se dau tot timpul „soluții înțelepte”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani