• Publicat:
Știri

TOP 10 cele mai bune licee din România. La polul opus, județul în care o elevă de 1 la Evaluare Națională a fost admisă la liceu

TOP 10 cele mai bune licee din România. La polul opus, județul în care o elevă de 1 la Evaluare Națională a fost admisă la liceu
Șapte din 10 cele mai bune licee din România, după media de admitere, sunt din București, în top 10 intrând alte trei unităși de învățământ din Constanța, Galați și Cluj Napoca. Pe locul 1 se află Colegiul Național „Sfântul Sava" din Capitală, unde ultima medie de admitere a fost 9,72. La polul opus se află licee din țară unde s-a intrat cu media 2, în Botoșani existând chiar o elevă care este acum la liceu deși la Evaluare Națională a avut media 1.

112.368 de absolvenți de clasa a VIII-a au fost repartizați la liceu, doar 581 urmând să-și găsească un loc în etapa a doua a repartizării, programată pe 8 septembrie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației. 

Primele 10 licee la nivel național, ordonate după cele mai mari medii de admitere, sunt următoarele:

1. Colegiul Național „Sfântul Sava” din București: 9,72 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

2. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București: 9,70 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

3. Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București: 9,68 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

4. Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București: 9,63 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

5. Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București: 9,55 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

6. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța: 9,54 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

7. Colegiul Național „Spiru Haret” din București: 9,50 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

8. Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca: 9,48 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

9. Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București: 9,45 – ultima medie de admitere, 9,92 – prima medie de admitere

10. Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați: 9,44 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

Liceeni de nota 1

Chiar dacă are un în top 10 cele mai bune din țară, în județul Cluj sunt unități de învățământ în care media de admitere nu a fost nici măcar 4. De exemplu, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Cluj-Napoca s-a intrat cu 3,77, la specializarea Protecția mediului. De asemenea, la Liceul Teoretic cu predare în limba maghiară Gherla, ultima notă a fost 3,83 la specializarea Filologie, iar la Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, unde la specializarea Economic, ultima medie a fost 3,93.

La Constanța, majoritatea absolvenților de clasa a VIII-a au fost repartizați computerizat în învățământul liceal, conform uneia dintre opțiunile exprimate, și numai 24 de candidați nu au putut fi repartizați în această etapă. Cea mai mică medie s-a înregistrat la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Albatros” din Constanța – 2,12, potrivit Mediafax.

O situație similară s-a înregistrat și în Botoșani unde a fost admisă la  Liceul „Dr. Mihai Ciucă” din Săveni, unde s-a intrat cu 2.10, această medie fiind obținută de o elevă care a avut avut media 1 la evaluarea națională, în timp ce media din timpul anilor de studii a fost 6.50. Per total, în județ 12 elevi cu medii de admitere între 2 și 3 au fost repartizați la liceu.

Inchide