Topul județelor în care românii vor să scrie în Constituție că familia e formată din bărbat și femeie. Când ajunge în Parlament inițiativa de revizuire, susținută de Biserică

Topul județelor în care românii vor să scrie în Constituție că familia e formată din bărbat și femeie. Când ajunge în Parlament inițiativa de revizuire, susținută de Biserică
Publicat: 25/01/2016, 19:50
Actualizat: 05/07/2016, 20:13

Prima inițiativă cetățenească de anvergură pentru modificarea Constituției este justificată de susținătorii demersului prin faptul că familia tradițională este în pericol și trebuie apărată. De cine? „De elementele de disoluție ce sunt cultivate în prezent în societate”, spune Eduard Dumitrache, coordonatorul pentru București al Coaliției pentru Familie. Printre acestea, menționează el, sunt „sexualizarea excesivă a mediului social, lipsa unor politici de încurajare a constituirii familiei, a dezvoltării ei, a nașterii și creșterii copiilor”. Nu în ultimul rând, Dumitrache vorbește despre „dizolvarea familiei prin aparenta deschidere către minoritățile sexuale, poligamie”.

„De fapt, pretinsa lărgire a familiei prin accesul minorităților sexuale înseamnă modificarea integrală a noțiunii de familie și desființarea ideii de familie așa cum a fost înțeleasă ea din cele mai vechi timpuri. Inițiativa nu este în contratimp cu evoluțiile europene, ci dimpotrivă, mai multe țări au consacrat constituțional familia ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. În fapt, inițiativa noastră civică creează necesitatea obiectivă a unui referendum în care întreg poporul român, titularul suveranității, să se pronunțe democratic asupra unei chestiuni ce afectează identitatea noastră colectivă”, a declarat el pentru gândul.

De altfel, aceasta este și miza. Dacă acest demers fără precedent ar avea șanse de succes, atunci în România căsătoriile între persoane de același sex ar fi fie imposibile într-un viitor apropiat.

„Din punct de vedere al entuziasmului campania este un succes”

Dumitrache consideră că, la două luni de la demararea procesului de strângere de semnături, campania este „din punct de vedere al entuziasmului un succes”. El a precizat că există comitete locale de inițiativă în toate județele țării și că „din punct de vedere al numărului de semnături poate părea că demersul civic și-a îndeplinit ținta”.

„Procedura ce reglementează în România o inițiativă civică este însă deosebit de complexă, cu multe chichițe legislative, făcută parcă să împiedice finalizarea ei cu succes. De aceea am abordat un algoritm în cascadă, cu pași mărunți, astfel încât dacă în unele județe campania este avansată, în altele abia debutează. Am primit astăzi informația că în Iași s-a depășit numărul de 100.000 de semnături”, a spus Dumitrache, precizând că în cazul Bucureștiului campania a început în ianuarie și se va finaliza la sfârșitul lui martie. La Suceava și Botoșani s-a încheiat însă, semnăturile intrând în procesul de validare.

Potrivit informațiilor publice ale Coaliției, la Iași s-au strâns deja peste 100.000 de semnături, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000, iar în Neamț peste 80.000.

Chiar dacă pentru declanșarea procedurii de revizuire prin inițiativă cetățenească este nevoie de 500.000 de semnături, cele 900.000 raportate până acum nu fac să fie îndeplinite toate condițiile legale depunerii la parlament a proiectului, deoarece este nevoie ca în jumătate dintre județele țării să fie înregistrați câte 20.000 de susținători.

„Probabil la sfârșitul lunii martie vom putea evalua situația la nivel național și avansa o dată pentru depunerea dosarelor la Parlament” a spus Dumitrache.

Fără a avea un termen clar fixat, potrivit legii, până la finalul lui mai 2016, proiectul trebuie să fie înregistrat la Parlament.

Coaliția afirmă că demersul său nu vizează doar clarificarea definiției familiei în Constituție, ci și asumarea de către autorități a unui pachet de politici publice care să îi ajute pe cei care vor să-și întemeieze o familie.”Un asemenea program ar putea fi motorul redresării crizei demografice din România”, a comentat Dumitrache.

Acest punct de vedere este împărtășit și de către Biserica Ortodoxă care, alaturi de celelalte culte religioase din România, susține deschis această campanie. „Instituția familiei tradiționale trebuie apărată din rațiuni morale, spirituale și demografice”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al BOR, părintele Vasile Bănescu. BOR, a precizat el, nu s-a implicat concret în strângerea de semnături pentru modificarea Constituției, dar „sprijină acțiunea prin cuvânt”, la nivelul discursului său public și speră ca demersul Coaliției să se finalizeze prin „modificarea textului constituțional care să apere astfel în mod explicit și deplin familia autentică”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață