Topul județelor în care românii vor să scrie în Constituție că familia e formată din bărbat și femeie. Când ajunge în Parlament inițiativa de revizuire, susținută de Biserică

Redactor:
Mihai Boeru
Topul județelor în care românii vor să scrie în Constituție că familia e formată din bărbat și femeie. Când ajunge în Parlament inițiativa de revizuire, susținută de Biserică
Coaliția pentru Familie care, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, vrea modificare Constituției astfel încât în legea fundamentală să scrie că familia e formată din bărbat și femeie, a strâns deja 900.000 de semnături de susținere. Deocamdată, însă, nu poate depune proiectul la Parlament neavând câte 20.000 de semnături din jumătate din județele țării, așa cum prevede legea. Au fost însă și județe fruntașe, susține Eduard Dumitrache, unul dintre liderii Coaliției pentru Familie. La Iași s-au strâns deja peste 100.000 de semnături, în Neamț peste 80.000, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000. Până se va depune la Parlament inițiativa, termenul fiind mai 2016, Dumitrache spune că „din punct de vedere al entuziasmului și sinergiei realizate la nivelul societății civile putem spune că Inițiativa pentru Familie este un succes".

Prima inițiativă cetățenească de anvergură pentru modificarea Constituției este justificată de susținătorii demersului prin faptul că familia tradițională este în pericol și trebuie apărată. De cine? „De elementele de disoluție ce sunt cultivate în prezent în societate”, spune  Eduard Dumitrache, coordonatorul pentru București al Coaliției pentru Familie. Printre acestea, menționează el, sunt „sexualizarea excesivă a mediului social, lipsa unor politici de încurajare a constituirii familiei, a dezvoltării ei, a nașterii și creșterii copiilor”. Nu în ultimul rând, Dumitrache vorbește despre „dizolvarea familiei prin aparenta deschidere către minoritățile sexuale, poligamie”. 

„De fapt, pretinsa lărgire a familiei prin accesul minorităților sexuale înseamnă modificarea integrală a noțiunii de familie și desființarea ideii de familie așa cum a fost înțeleasă ea din cele mai vechi timpuri. Inițiativa nu este în contratimp cu evoluțiile europene, ci dimpotrivă, mai multe țări au consacrat constituțional familia ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. În fapt, inițiativa noastră civică creează necesitatea obiectivă a unui referendum în care întreg poporul român, titularul suveranității, să se pronunțe democratic asupra unei chestiuni ce afectează identitatea noastră colectivă”, a declarat el pentru gândul.

De altfel, aceasta este și miza. Dacă acest demers fără precedent ar avea șanse de succes, atunci în România căsătoriile între persoane de același sex ar fi fie imposibile într-un viitor apropiat.

„Din punct de vedere al entuziasmului campania este un succes”

Dumitrache consideră că, la două luni de la demararea procesului de strângere de semnături, campania este „din punct de vedere al entuziasmului un succes”. El a  precizat că există comitete locale de inițiativă în toate județele țării și că „din punct de vedere al numărului de semnături poate părea că demersul civic și-a îndeplinit  ținta”.

„Procedura ce reglementează în România o inițiativă civică este însă deosebit de complexă, cu multe chichițe legislative, făcută parcă să împiedice finalizarea ei cu succes. De aceea am abordat un algoritm în cascadă, cu pași mărunți, astfel încât dacă în unele județe campania este avansată, în altele abia debutează. Am primit astăzi informația că în Iași s-a depășit numărul de 100.000 de semnături”, a spus Dumitrache, precizând că în cazul Bucureștiului campania a început în ianuarie și se va finaliza la sfârșitul lui martie. La Suceava și Botoșani s-a încheiat însă, semnăturile intrând în procesul de validare.

Potrivit informațiilor publice ale Coaliției,  la Iași s-au strâns deja peste 100.000 de semnături, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000, iar în Neamț peste 80.000.

Chiar dacă pentru declanșarea procedurii de revizuire prin inițiativă cetățenească este nevoie de 500.000 de semnături, cele 900.000 raportate până acum nu fac să fie îndeplinite toate condițiile legale depunerii la parlament a proiectului, deoarece este nevoie ca în jumătate dintre județele țării să fie înregistrați câte 20.000 de susținători.

„Probabil la sfârșitul lunii martie vom putea evalua situația la nivel național și avansa o dată pentru depunerea dosarelor la Parlament” a spus Dumitrache.

Fără a avea un termen clar fixat, potrivit legii, până la finalul lui mai 2016, proiectul trebuie să fie înregistrat la Parlament. 

Coaliția afirmă că demersul său nu vizează doar clarificarea definiției familiei în Constituție, ci și asumarea de către autorități a unui pachet de politici publice care să îi ajute pe cei care vor să-și întemeieze o familie.”Un asemenea program ar putea fi motorul redresării crizei demografice din România”, a comentat Dumitrache.

Acest punct de vedere este împărtășit și de către Biserica Ortodoxă care, alaturi de celelalte culte religioase din România, susține deschis această campanie. „Instituția familiei tradiționale trebuie apărată din rațiuni morale, spirituale și demografice”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al BOR, părintele Vasile Bănescu. BOR, a precizat el, nu s-a implicat concret în strângerea de semnături pentru modificarea Constituției, dar „sprijină acțiunea prin cuvânt”, la nivelul discursului său public și speră ca demersul Coaliției  să se finalizeze prin „modificarea textului constituțional care să apere astfel în mod explicit și deplin familia autentică”.

 

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide