Toxiinfecție cu Salmonella după ce au mâncat preparate din Auchan

Toxiinfecție cu Salmonella după ce au mâncat preparate din Auchan
Publicat: 30/12/2015, 16:36
Actualizat: 27/09/2018, 19:10

Potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, în perioada 23-26 decembrie, la secțiile Spitalului Clinic de Boli Infecțioase s-au prezentat 16 pacienți ca urmare a consumului de alimente de la hipermarketul Auchan – sectorul de gastronomie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma investigației epidemiologice, reprezentanții DSP au stabilit că aceste persoane au consumat preparate de la Auchan în 22, 23 și 24 decembrie, printre mâncărurile respective aflându-se musaca de cartofi cu carne de porc sau pasăre, carne de pui la grătar (pulpe/aripioare/piept) cu cartofi prăjiți, pizza, fasole cu cârnați.

„La 4-16 ore de la consum au apărut primele simptome de boală, grețuri, vărsături bilio-alimentare, scaune diareice, febră, frisoane, cefalee, lipotimie. Bolnavii au încercat, inițial, tratament la domiciliu, în conformitate cu recomandările primite de la personalul Serviciului de Ambulanță, medici din serviciile medicale private. Din cei 16 pacienți prezentați la serviciul de internări al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase au fost 12 internați, 4 au refuzat internarea. În urma tratamentului cu soluții perfuzabile, simptomatice – antispastice, antiemetice, antialgice, antibiotice, evoluția a fost favorabilă”, se arată în comunicatul DSP.

Marți a mai fost internat, în regim de spitalizare de zi, un copil în vârstă de cinci ani care a mâncat musaca de cartofi cu carne, cumpărată de la Auchan și consumată acasă în 24 decembrie.

Miercuri, o singură persoană mai este internată în spital.

Șase dintre bolnavi au fost externați cu diagnosticul de toxiinfecție alimentară cu Salmonella grup D, sindrom de deshidratare, iar la ceilalți șase bolnavi nu s-a identificat germenul.

În 23 decembrie, ca urmare a prezentării primelor două cazuri la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, o echipă de inspectori de la Serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP s-a deplasat la hipermarketul Auchan pentru evaluarea condițiilor igienico-sanitare. În 26 decembrie, când la spital au fost internați încă cinci bolnavi, echipa de control a DSP s-a deplasat din nou la unitate pentru recoltarea de probe, și anume exudate naso-faringiene și coprobacteriologice de la personalul blocului alimentar și probe de salubrități din secția de gastronomie.

Rezultatele au arătat că pe tocătorul de carne erau bacterii coliforme, iar pe masa de inox, pe ușa de interior a frigiderului, pe cuțitul de inox erau germeni aerobi mezofi peste limitele admise. De asemenea, exudatele naso-faringiene au aratăt că există doi purtători faringieni de Streptococ beta-hemolitic și un purtător nazal de Staphylococcus aureus coagulazo-pozitiv, în timp ce analizele coprobacteriologice au fost negative.

„Persoanele din blocul alimentar (doi purtători faringieni de Streptococ beta-hemolitic gr. C și un purtător nazal de Staphylococcus aureus coagulazo-pozitiv) vor fi îndrumate pentru tratament conform antibiogramei. Pe perioada tratamentului, personalului purtător de germeni i se va interzice accesul în blocul alimentar”, se precizează în comunicat.

Pentru deficiențele constatate, DSP Constanța a aplicat o amendă în valoare de 3.000 de lei.

În 26 decembrie, și inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța au făcut un control la sectorul de gastronomie al hipermarketului Auchan din incinta Maritimo Shopping Center.

În urma controlului, a fost găsită la comercializare cantitatea de 15,3 kilograme de preparate culinare – orez sârbesc, piure de cartofi, paste cu pui, piept de pui la rotisor, cotlet la grătar – care nu respectau condițiile de depozitare. De asemenea, inspectorii CJPC au găsit peste 98 de kilograme de piftie de curcan, piftie de porc, ruladă de spanac cu brânză, carne fiartă de porc, carne la garniță și cremă de zahăr cu termenul de valabilitate depășit.

„În spațiul de depozitare se afla o cantitate de 26,54 de kilograme materie primă (merluciu, file somon, medalion somon, păstrav) cu etichete reprezentând data congelării 23 decembrie 2015, la care decongelarea s-a făcut în condiții improprii (imersate în apă) ce a dus la deprecierea acestora, produsele având miros necorespunzător”, se arăta într-un comunicat al CJPC Constanța.

Întreaga cantitate de preparate culinare și materie primă – 140 de kilograme – a fost oprită de la comercializare.

Astfel, magazinul Auchan a fost amendat cu 30.000 de lei și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor.

Tot în 26 decembrie, inspectorii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au făcut un control la sectorul de gastronomie de la Auchan, descoperind 327 de kilograme de carne și produse alimentare cu termenul de valabilitate depășit. Ei au dat o amendă de 2.000 de lei și au decis suspendarea temporară a activității, până la remedierea deficiențelor. Astfel, sectorul de gastronomie al Auchan este închis și miercuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte