Traian Băsescu a sosit la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Traian Băsescu a sosit la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
Publicat: 21/07/2013, 17:46
Actualizat: 21/07/2013, 17:46

Președintele Traian Băsescu a sosit, duminică, la ora transmiterii acestei știri, la manifestările organizate în cadrul Târgului de Fete, eveniment organizat pe Muntele Găina din județul Alba, pe un platou aflat la aproape 1.500 de metri altitudine, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor fotografii publicate, duminică dimineață, pe pagina oficială de Facebook a suținătorilor președintelui Traian Băsescu, șeful statului a petrecut noaptea la o pensiune de trei margarete din Munții Apuseni, din comuna Vidra.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, un platou montan aflat la aproape 1.500 de metri altitudine, este cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România.

Președintele ar urma să asiste la spectacolul de muzică populară organizat în cadrul Târgului de Fete.

Târgul de Fete este organizat atât în Avram Iancu, cât și pe Muntele Găina și cuprinde spectacole în aer liber de muzică ușoară și populară, un târg al meșterilor populari, dar și un concurs de tradiții și folclor între mai multe comune din Alba.

Potrivit organizatorilor, la manifestări sunt așteptați câteva mii de participanți, fiind asigurate condiții pentru aceștia atât în Avram Iancu, cât și pe Muntele Găina, unde au loc manifestările.

Târgul de Fete din acest an de pe Muntele Găina a debutat sâmbătă dimineață, în comuna Avram Iancu, aflată la Poalele Muntelui Găina, cu o paradă a portului popular, urmată de Festivalul concurs „Cultură pentru cultură” în care s-au întrecut în folclor, gastronomie și tradiții comunele Cîlnic, Ciugud, Roșia de Secaș și Vadu Moților.

Sâmbătă seară, a avut loc și un spectacol folcloric susținut de tulnicăresele din Avram Iancu împreună cu membrii Ansamblului Folcloric al Județului Alba și elevii Claselor Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Spectacolul s-a încheiat cu recitaluri ale interpreților de folclor Veta Biriș și Ciprian Pop.

Sâmbătă seară, după ora 21.00, manifestările s-au mutat pe Muntele Găina, unde a avut loc un spectacol de muzică ușoară susținut de formațiile Desperado și Spitalul de Urgență, iar petrecerea s-a încheiat târziu în noapte cu focuri de tabără, focuri de artificii și o discotecă în aer liber.

În cea de-a doua zi a sărbătorii, duminică, toate manifestările au loc doar pe Muntele Găina și au început la ora 9.00 cu o slujbă Te Deum la Crucea Iancului, iar de la ora 10.00 s-a deschis târgul meșterilor populari.

În jurul amiezii, pe platoul montan de pe Muntele Găina va avea loc un spectacol folcloric în care vor evolua Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Ionuț Fulea, Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul folcloric „Oltenașii” din Basarabi-Calafat, Ansamblul folcloric „Spicul” din Olari, județul Arad, Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, județul Bihor și Ansamblul „60 Plus” din Alba Iulia.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare tradițională românească în aer liber, fiind organizată în fiecare an în cea mai apropiată duminică de data de 20 iulie, praznicul Sfântului Ilie.

Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba despre cu totul altceva: o sărbătoare a tuturor moților, în care tineri, fete și băieți, joacă, petrec, cântă, fac cunoștință feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi, mulți dintre ei să se căsătorească. Târgul de fete de pe Găina este menționat prima dată în anul 1816, dar se pare că este mult mai vechi.

În decursul anilor, potrivit istoricilor, la Târgul de Fete au participat personalități importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, prim-ministrul României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi sau regele României Ferdinand I, în 1952, în prezența căruia s-a sfințit „Crucea Iancului”.

Târgul de Fete este organizat pe Muntele Găina, pe un platou situat la o altitudine de 1.486 de metri, într-o zonă aflată la limita dintre județele Alba, Arad, Bihor și Hunedoara.

„Târgul de Fete” a fost înregistrat în urmă cu câțiva ani la OSIM, ca marcă înregistrată, de către Consiliul Județean Alba.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale