Traian Băsescu, despre situația din Republica Moldova: Trebuie să recunoaștem Guvernul de la Chișinău ca un guvern legal

Traian Băsescu, despre situația din Republica Moldova: Trebuie să recunoaștem Guvernul de la Chișinău ca un guvern legal
Publicat: 14/06/2019, 13:53

„În astfel de situații, politicul trebuie să aibă forța să ia decizii, urmând ca organisme internaționale să clarifice deciziile Curții Constituționale. Deci, soluția corectă este ca internațional să fie recunoscut Guvernul Maia Sandu care este un guvern care a rezultat din alegeri”, a declarat europarlamentarul PMP.

Fostul președinte a adăugat că socialiștii și alianța ACUM, condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase, au dreptul să guverneze datorită scorului la alegeri și atât timp cât au convenit asupra unui program de guvernare.

„Vă pot spune că teoria cu să se negocieze între partide este cea mai mare capcană sau să se agreeze alegeri anticipate în septembrie. Este o altă capcană. Aici există un singur mare adevăr. Cele două formațiuni, socialiștii și alianța ACUM, dețin 60% din voturile electoratului și au dreptul să guverneze atâta timp cât au convenit pe un program de guvernare care a și fost adoptat de Parlament odată cu validarea Guvernului”, a mai declarat Traian Băsescu.

Eurodeputatul PMP spune că România ar fi trebuit să fie prima țară care să recunoască Guvernul Maia Sandu, dar nici acum nu este prea târziu.

„Din punctul meu de vedere, România trebuia să fie prima țară care trebuia să recunoască Guvernul Maia Sandu. Nu e târziu nici azi. Trebuie să recunoaștem Guvernul de la Chișinău ca un guvern legal”, a declarat fostul președinte al României.

Traian Băsescu este de părere că Partidul Democrat de la Chișinău trebuie să treacă în opoziție.

„Altfel, vom continua să lăsăm Partidul Democrat, partid aliat cu PSD de la noi, să fie în continuare un instrument de control a tuturor instituțiilor statului moldovean în favoarea lui Plahotniuc. Acest om care de fapt a capturat statul moldovean. De aceea, Partidul Democrat trebuie să meargă în opoziție, să răspundă în fața legii și socialiștii și alianța ACUM trebuie să guverneze”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă Maia Sandu ar trebui să se adreseze altor instituții europene pentru lămurirea deciziilor Curții Constituționale, Traian Băsescu a declarat: „Sigur că da, dar trebuie să o facem toți. România ar trebui să fie promotor al dezbaterii internaționale legate de recunoașterea Guvernului Maia Sandu”.

Consilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu efectuează, vineri, o vizită de lucru la Chișinău, vizita având loc în contextul evoluțiilor politice recente din Republica Moldova, a anunțat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o scrisoare către președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în care le solicită soluții pentru a pune capăt crizei constituționale și politice din Republica Moldova.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea parlamentară de sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Test de cultură generală. Cine a calculat viteza luminii?