Traian Băsescu, previziuni sumbre: Republica Moldova se poate transforma într-un eșec de proporții; nu va fi membră a UE

Traian Băsescu, previziuni sumbre: Republica Moldova se poate transforma într-un eșec de proporții; nu va fi membră a UE
Publicat: 18/04/2015, 00:23
Actualizat: 18/04/2015, 10:15

Întrebat dacă România a pierdut Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că, după părerea sa, „neimplicarea la momentul formării Guvernului (de la Chișinău) înseamnă o Moldovă pierdută”.

Totodată, el a precizat că Republica Moldova „se poate transforma într-un eșec de proporții”. „Noi am investit mult efort politic în Republica Moldova”, a spus Băsescu.

„R. Moldova nu va fi membră în UE. După lecția Ucrainei nu se mai face extindere în Est. Balcanii au rămas singura zonă în care UE se mai poate extinde”, a explicat fostul șef al statului, adăugând că „Moldova mai poate ajunge în UE doar prin unire cu România”.

Întrebat dacă crede în unire, Traian Băsescu a spus că „depinde de oamenii politici din fruntea țării dacă vor aduce argumentele necesare sau nu”.

El a mai spus că Rusia „nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici R. Moldova spre UE” și și-a exprimat convingerea că, după Ucraina, Bruxelles a înțeles că „s-a atins linia roșie pe care Moscova n-o mai acceptă trecută”.

Traian Băsescu a făcut aceste declarații la Realitatea TV, unde a participat timp de două ore la o emisiune moderată de Octavian Hoandră, cei doi atacându-se reciproc aproape în permanență.

Încă de la început, moderatorul i-a spus fostului președinte că l-a „detestat” întotdeauna, fără însă a-l urî, în timp ce Băsescu i-a replicat că are o părere foarte proastă despre el și caracterul lui și că dacă nu ar fi venit el la emisiune audiența ar fi fost zeo. La un moment dat, moderatorul a afirmat că Nicolae Ceaușescu a fost un președinte mai bun decât Traian Băsescu. Fostul președinte a replicat: „Este posibil, dar nu o spuneți cu răutate (..) Trebuie să fii.., nu pun etichetă, dar ca să spui că Ceaușesecu era bun…”.

„Domnule Hoandră, trebuie să vă spun ca și mie îmi sunteți, ca om, foarte antipatic. Și ca ziarist ați fost foarte slab. Eu am fost un președinte bun”, a continuat Băsescu.

Atacurile între Traian Băsescu și moderator au continuat, de altfel, pe toată durata emisiunii.

Astfel, întrebat, pe un ton ironic, care sunt marile proiecte care s-au concretizat în mandatul său de președinte, Traian Băsescu a început să îi răspundă moderatorului, spunându-i: „Dacă ați fi cinstit, dar nu sunteți cinstit…”, moment în care ceilalți invitați din emisiune l-au întrebat de ce jignește moderatorul, iar fostul președinte a explicat că acesta folosește un tip de minciună prin omisiune.

La remarca imediată a moderatorului că nu el a fost președinte pentru 10 ani, Băsescu a replicat: „Domnule Hoandră, eu știu ce ați fost, vai mama dumneavoastră !”.

Moderatorul a replicat: „Vai de capul meu !”, spunând că el nu a fost marinar prin porturile lumii, iar Băsescu răspunzându-i că, dacă ar fi în stare să fie comandantul unei nave de 306 metri, atunci acesta ar fi mândru de propria persoană.

„Poate aș fi, dar la Anvers nu aș putea fi șef…”, a replicat Hoandră, aluzie la faptul că Băsescu a fost șef al reprezentanței Navrom la Anvers în perioada regimului comunist, poziție din care acesta a fost acuzat în mediul politic că ar fi scris anumite note pentru fosta Securitate.

Băsescu i-a spus că îl consideră necinstit deoarece îl acuză numai pe el, nu și pe alți foști președinți, de problemele României.

Ulterior, la jumătatea emisiunii, în studio a ajuns și Rareș Bogdan, care i-a spus fostului președinte că nu îi face plăcere să îl vadă, dar că l-a sunat Cozmin Gușă: „M-a sunat Gușă, mi-a stricat seara, eram cu fiul meu la Snagov”.

Băsescu a replicat: „Nu mă jigniți, domnul Rareș Bogdan”.

Atacurile între fostul președinte Traian Băsescu și moderatori au continuat, fostul președinte spunându-i de mai multe ori lui Rareș Bogdan că este „necinstit” și că minte. De asemenea, fostul șef al statului i-a mai spus moderatorului că nu se uită la emisiunea lui pentru că vorbește numai el și în acest fel își umilește invitații.

Spre final, în emisiune a intrat și Cozmin Gușă, căruia fostul președinte i-a spus că are „probleme cu matematica și cu logica” și că este un analist foarte slab.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii